Aki kóstolta, ódákat zeng róla, nem csak nagyon mutatós, de nagyon finom is, olyan igazi szaftos foszlós puha kalács. Húsvét környékén nagyüzemben sütőm ezt a kalácsot, mert nagyon finom és sok embert szoktam megajándékozni vele.
A kaláccsal kezdődött a kapcsolatom a kelt tésztákkal. Valamikor régen, amikor még nagyon kislány voltam, anyukámnak vettem karácsonyra egy Dr Oetker szakácskönyvet. Anyu nagyon finoman főz, de abban az időben kerülte a sütőt, azóta csodákat alkot, de a kelt tésztával azóta sem próbálkozik. Lapozgattam a könyvet, majd felcsaptam egy csodás fonott kalácsnál és elvonultam vele a konyhába, hogy márpedig én ezt most megcsinálom. Rám hagyták, hogy jó alkosson a gyerek. De amikor jó pár órával később egy csodás fonott kaláccsal kerültem elő, csak ámultak bámultak.
Ez a mostani recept, már nem az az Oetker recept, amit anno sütöttem, hanem egy újabb kikísérletezett verzió és sokak kívánságára most közzé teszem a receptjét, hogy a húsvéti sonka mellé elkészíthessék.
Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg olvasztott langyos vaj
- 12 dkg cukor
- 2,5dkg friss élesztő
- egy csipet só
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 3ek tej
1. Az élesztőt összetörőm egy ek cukorral, majd 1 dl langyos tejjel felöntőm és hagyom felfutni.
2. A lisztet, a cukrot a sót egy tálba teszem,és jól elvegyítem. Majd hozzáütőm a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat és a felfutatott élesztőt.
3. Ruganyos tésztát gyúrok belőle, fontos az edény falától el kell válnia.
4. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztem.
5. Majd könnyedén átgyúrom a tésztát és a dupla fonathoz elosztom a tésztát.
6. 2/3 – 1/3 arányban elosztom a tésztát- Majd a két adag tésztát, három egyenlő részre osztom. Így lesz három nagyobb adag és három kisebb adag tésztám. Hengert sodrok belőle. A nagyobb hengerekből lesz a kalács alsó fonata, a kisebbekből meg a felső fonat. Klasszikus hármas fonással összefonom.
7. A sütőpapírral bélelt tepsire teszem a nagyobb fonatot és a közepét tenyér éllel benyomom.
8. Egy tojás sárgáját kikeverek 3ek tejjel és a mélyedést megkenem. Ebben a mélyedésre teszem a kisebb fonatot.
9. Konyharuhával letakarva meleg helyen bő duplájára kelesztem. Majd óvatosan lekenem az egészet a tojásos tejjel és hagyom 10 percig száradni.
10. 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
11. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Eszköz igény:
- élesztő futtatáshoz bögre
- edény vaj langyosításhoz
- dagasztó karos keverőgép
- tepsi
- sütőpapír
- tál a tojásnak a kenéshez
- kenő toll
Elkészítési idő: 4 óra
Sütési idő: 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
Bárcsak az idei év is annyi gombát hozna, mint a tavalyi. Amióta az eszemet tudom járok gombászni az apukámmal a Börzsönyben. Oly csodás élmény járni az erdőt és rálelni arra a kincsre, amit a természet ad nekünk. Jó érzés volt, hogy kicsi fiam is olyan örömmel rohangált fel s le a hegyen az első túrázós gombaszedős bakancsában. (23-as), mint ahogy azt én tettem sok-sok évvel ezelőtt. Olyan távokat tett meg, amire nem is számítottunk és örömmel cipelte kis kosarát, néha elhagyva tartalmát.
A sok-sok gomba nagy része a mélyhűtőbe került, így a tél folyamán is sokszor tudtunk gombát enni. Most egy tejszínes tárkonyos gomba szósz készítettem pangasius filével. Az alap ötletet az egyik Stahl könyvben láttam, de az arányokon változtattam.
Hozzávalók
- 1,2kg pangasius filé
- 3dl tejszín
- 3dl tejföl
- 2 ek liszt
- 1 ek szárított tárkony
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 40 dkg dinsztelt vargánya gomba (1 kisebb fej hagyma volt benne) + 2 ek olaj
- 3ek olaj
- só
- bors
1. Nálam a gomba, olajon dinsztelt hagymán volt megpárolva és így fagyasztottam le. Ha friss gombával vagy mirelit gombával dolgozol, akkor 2ek olajon párold meg a felkockázott hagymát és azon pirítsd meg a csíkokra vágott gombát.
2. A tepsit kiolajoztam és a pangasius szeleteket 5 cm vastag csíkokra vágtam sóztam borsoztam és a tepsibe fektettem szépen egymás mellé,
3. A többi hozzávalót (tejszín, tejföl, liszt, citrom, reszelt citrom héj, tárkony, só és bors) egy tálba tettem és jól összekeverte,
4. Majd hozzá adtam a gombát, azt is elkevertem és az egész szószt a halra öntöttem és egyenletesen beborítottam.
5. 180 fokos sütőben 30 percig letakarva, majd 30 percig takarás nélkül sütöttem.
6. Köretnek párolt rizst ettünk hozzá.
Eszköz igény:
- tepsi (fedővel vagy alufóliával)
- Serpenyő a gomba párolásához
- tál a szósz kikeveréseshez
- reszelő a citromhoz
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 180 fokos sütőben 30 percig letakarva, majd 30 percig takarás nélkül sütöttem.
A papír boltunkban látott textil csirkék adták az ötletet ehhez a papír csirkéhez. Imádok tavasszal mindenféle ágakra vicces, vidám dolgokat akasztani. Most éppen a barackfa megmetszett ágaira kerültek ezek a csirkék.
A dekor hangulatát úgy tudod befolyásolni, hogy a saját ízlésednek megfelelő színű és mintájú papírból készíted el a testét a pipinek.
Hozzávalók (úgy fotóztam, hogy sablonnak tudjátok használni a képet)
- piros karton a csőrnek és a tarajnak (mindkét oldala piros legyen)
- egyedi ízlés szerinti karton a testnek (itt nem fontos, hogy mindkét oldala egyforma színű legyen
- spárga
- selyem szalag
- Kivágom a csirke testét,két egymáshoz passzoló oldalt és egy a csőrét és a taraját.
- Levágom a megfelelő hosszúságú selyem szalagot az akasztáshoz.
- Szintén levágom a lábnak való vékony spárgát és megcsomózóm a két végét (én egy vastagabb spárgát bontottam szét és sodortam újra.
- Beragasztózom a csirke testét behelyezem a lábat, a csőrt, a tarajt és a szalagot, majd a szintén beragasztózott másik oldalt rányomom és egy hagyom megszáradni.
- Ha megszáradt mind két oldalra szemeket rajzolok.
Eszköz igény:
- ragasztó
- olló
- fekete vékony filc
Elkészítési idő: 15 perc
A Kőteleki Kaptár Mézek receptverseny pályázatára készítettem ezt a kenyeret.
Sokat törtem a fejemet, hogy milyen mézes csodával rukkoljak elő, ami egyedi, kreatív és meghatározó eleme a méz. Az utóbbi időben szinte nem veszünk kenyeret, így a kenyér körül forogtak a gondolataim. Ha mézről van szó, akkor engem mindig ámulattal tölt el a szorgos méhek fantasztikus társadalma és a kaptár szabályos struktúrája. Nem bírtam szabadulni a kaptár képétől, amikor a recepten törtem a fejemet. Így született meg a kaptár kenyér. Nagyon különleges formájú, állagú és ízű kenyér született. Az édes és a sós íz keveredése nagyon különleges íz kombinációnak bizonyult és az illata. Mi Philadelphia sajttal, medve hagyma pestoval és füstölt lazaccal fogyasztottuk. Mennyei volt.
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 400g rozs liszt
- 200g finom liszt BL80
- 200g darált dió
- 200g akác méz
- 3dl víz
- 10g szárított kovász
- 15g só
Dekorálás:
- hántolt sózott napraforgómag
- hántolt sózott tökmag
- lenmag
- zabpehely
1. A száraz hozzávalókat (rozs liszt, liszt, darált dió, só, szárított kovász) összekeverem egy tálba.
2. Hozzáadom a mézet és a vizet és egy dagasztó karos géppel jól kidolgozom
3. Egy órát hagyom pihenni, majd átgyúrom és lisztezett felületen, másfél centiméter vastagra kinyújtom
4. Egy fóliából készült hatszög sablon segítségével egy éles késsel hatszögeket vágok ki a tésztából.
5. Majd a vágási hulladékot összegyúrom és újra kinyújtom és újabb hatszögeket szabok ki.
6. Egy ecset segítségével bevizezem a tetejüket és megszórom, tökmaggal, szezámmaggal vagy napraforgóval, egy kicsit bele is nyomogatom a magokat. Óvatosan, hogy ne deformálódjanak el a hatszögek.
7. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kaptár formában egymás mellé helyezem a hatszögeket, kb. 5mm rés maradjon a formák között.
8. Figyeltem arra, hogy a különböző magok, ne kerüljenek közvetlenül egymás mellé. Van olyan hatszög is, amire nem tettem magot. A sütésnél összesültek, és szép kaptár formát adott ki a kenyér, de könnyen elválaszthatóak voltak.
9. Egy konyharuhával letakarva egy órát hagyom pihenni. Majd előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben 25 percig sütöm.
Eszköz igény:
- dagasztó karos keverőgép
- tál
- ecset
- tepsi
- sütőpapír
- fólia, amiből a hatszög sablont el tudom készíteni
- éles kés
- 4 kis tálka a magoknak
Elkészítési idő: 3óra
Sütési idő: 200 fokra előmelegített légkeverős sütőben 25 perc
Számomra az egyik tökéletes reggeli, a lágy tojás fincsi kapirgálós tyúk tojásból. vajas pirítóssal. Igazi kellemes napsütéses vasárnap reggeleken egy illatos tejes kávéval számomra ez maga a gyönyör.
Én úgy szeretem a lágy tojást, ha a klasszikus nagyon folyós lágy tojás és a kemény tojás közötti állapotban van. Nagyon tud dühíteni, amikor a tojás héja eltörik és vízbe bugyog a tojás, ezért én nem a forró vízbe szoktam tenni a tojásokat hanem a csapvízbe és így nem reped meg.
Hozzávalók (1 főre)?
- 2 tanyasi tojás
- só
- bors
- kis kanálnyi vaj
- 2 szelet pirítós kenyér rozs kenyérből vajjal
- Egy kis lábosba vizet teszek és belehelyezem a tojásokat. Alágyújtok és a forrástól számítva 4 percig főzőm, majd hirtelen hideg vízzel lehűtöm.
- Megpucolom a tojásokat és egy pohárba teszem őket, összetörőm egy kanállal és egy kiskanál vajat teszek rá, mely szépen beleolvad. Sózom borsozom és vajas pirítóssal fogyasztom.
Eszköz igény:
- kis lábos
- pohár
- kenyér pirító
Elkészítési idő: 10 perc
Egyre szebb idő van és ilyenkor a kerti munkákon túl egyre nagyobb kedvem van alkotni és tavaszi díszbe öltöztetni a lakást. Ezek a helyes kis fa nyuszik, pillanatok alatt elkészíthetőek és nagyon helyesek.
Hozzávalók
- 5-6 cm átmérőjű faág szeletek, kb 0,5cm vastagok
- barna vagy szürke üvegmosó drót, nem tudom mi a hivatalos neve, én így kértem a helyi papírboltba, jót mosolygott a hölgy, de tudta mire gondolok.
- Először megrajzolom a nyuszik arcát, majd meghajtom a nyulak fülét és ragasztó pisztollyal a hátsó oldalhoz ragasztom.
- Ha akasztani is szeretném, akkor az akasztót is beleragasztom és készen is vagyunk vele.
Eszköz igény:
- ragasztó pisztoly
- fekete vékony filc
Elkészítési idő: 10 perc
Elkészült az idei disznóvágásból a kolbász és szépen sorban lógnak a spájzban, eszement illat van. Nem rakott krumplit akartam főzni, de amikor beléptem, úgy megcsapott a friss kolbász illata, hogy nem tudtam mást csinálni.
Hozzávalók: (kb. 6 adag)
- kb. 1,8 kg krumpli (lehetőleg egyforma méretű, mert akkor egyszerre fő meg)
- 8db tojás (kemény)
- 1 pár kolbász
- 5 dl tejföl + 2-3ek víz
- 10 dkg sajt
- 5 dkg húsos szalonna
- 2 ek olaj
- só
1. A krumplikat jól megmosom (nem pucolom meg) és sós vízben megfőzőm. Fontos, hogy mindegyik krumplit ellepje a víz, mert ami kilóg a vízből az nyers marad. Úgy tudom ellenőrizni, hogy megfőtte-e, hogy egy éles késsel beleszúrok, ha könnyen átszalad rajta, akkor készen van.
2. Leöntöm róla a vizet és hagyom hűlni, letakart fedővel. Nem szeretem forrón pucolni, mert mindig megégetem magamat. Ha kihűlt meghámozom és felszeletelem. (kb. fél cm vastagra)
3. A tojásokat keményre főzöm, lehűtöm, megpucolom és felkarikázom.
4. A kolbászról lehúzom a héját és felkarikázom, a sajtot lereszelem és a szalonnát felcsíkozom.
5. A tejfölt megsózom és 2-3 ek vízzel kikeverem.
6. Én vas lábosban szoktam sütni, de egy jénai vagy egy tepsi is megfelel.
7. A lábos aljára öntöm az olajat. Majd elkezdem rétegezni krumpli, tojás, kolbász tejföl és így tovább.
8. A tetejére krumpli szeletek kerüljenek, amit megkenek tejföllel, megszórók sajttal és ráhelyezem a szalonna kockákat.
9. 180 fokos sütőben 1órat sütöm lefedve, majd a végén leveszem a fedőt és egy kicsit a lepirítom a tetején a sajtot.
Eszköz igény:
- vas lábos, jénai vagy tepsi (fedővel vagy alufoliával)
- lábos a krumplihoz
- lábos a tojáshoz
- sajt reszelő
- fokhagyma zúzó
Sütési idő: 180 fokos sütőben alsó felső kb.: 1 óra
A kék sárga áruház húsgombócai beszippantották a fiamat. Ha arra járunk, bármilyen napszakban elő tudja adni a most azonnal éhen halok műsort. Így itthon is sokszor kell gombócos ételt készíteni a családi béke érdekében.
Újabb gombócos darált húsos étel, igazán gyerek barát. Nálunk nagyon közkedvelt, íz világában alapvetően hasonlít egy bolognaira, de mégsem az, mert a gombócokban levő sajt és az a tény, hogy megsütjük a különleges ízt kölcsönőz az ételnek. ÉS ami a lényeg gombóc formájú.
Hozzávalók /40-45db apró gombóchoz – 4 személyre /
Gombócok:
- 500 g darált sertés hús
- 1 egész tojás
- 1 kis fej vörös hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 3 púpozott ek zsemlemorzsa
- 3 ek tej
- 5 dkg natúr kecskesajt reszelhető kemény fajta vagy parmezán sajt
- kis csokor petrezselyem, felaprítva
- 1 kk kakukkfű
- frissen őrölt bors
- só (óvatosan, mert a sajt sós)
Szósz:
- 2 ek oliva olaj
- 1 kis fej vörös hagyma apróra vágva
- 2 konzerv hámozott aprított paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma aprítva
„Sütéshez”:
- 3 ek olaj
parmezán a tálaláshoz
1. A gombóchoz valókat egy tálba teszem és jól összedolgozom. Majd vizes kézzel apró gombócokat formálok belőle. ebből az adagból nekem 45 db gombóc kerekedett ki.
2. Egy teflonba olajat melegítek és két adagban megsütőm a golyókat.
3. Amíg a golyók sülnek, addig egy lábosba olajat melegítek és az apróra vágott vörös hagymát megpárolom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és felöntöm a paradicsom szósszal és 10 percig rotyogtatom.
4. Majd a megsült gombócokat a szószba szedem, összeforgatom őket.
5. A tésztát megfőzőm, majd elkeverem a paradicsom szószos gombócokkal és parmezánnal tálalom.
Eszköz igény:
- tál – a massza kikeveréshez
- teflon
- lábos a szószhoz
- lábos a tésztához
- sajt reszelő
- fokhagyma zúzó
Elkészítési idő: 40 perc
Bemutattam már egy mézeskalácsból készült húsvéti dekorációt, mellyel a barkafát vagy egyéb ágakat lehet feldíszíteni. Készítettem egy másik tavaszi mézeskalács dekort is, melyhez szintén mézeskalácsokat használtam fel, meg egy kis színes szalagot és egy ragasztó pisztolyt. Percek alatt megvan és olyan jól mutat.
Hozzávalók:
1. A ragasztó pisztolyt felmelegítem.
2. A szalagot kiterítem egy újságpapírra és elhelyezem, rajta a mézeseket.
3. A mézesek hátoldalát beragasztózom és a szalagra helyezem.
4. Hagyom a ragasztót kihűlni és máris készen van az ajtó dísz.
Eszköz igény:
- mézes figurák húsvéti szellemben (nyúl, répa, tojás, birka, lepke)
- szalag (4-5-6cm széles), ízlés és a mézeskalácsok méretének megfelelően.
- ragasztó pisztoly
Elkészítési idő: 10 perc
A doboz bébi spenót másik része reggeliként került elfogyasztásra. Frissen készült sajtos házi tortillában találta meg újabb formáját. A tortilla egyre népszerűbb étel kezd lenni, mi is gyakran fogyasztjuk, de az árával nem vagyok kibékülve, de amint az láthatjátok nem egy ördöngösség házilag elkészíteni.
A bébi spenót, igazi tavaszt idéző ízeket varázsolt a vasárnapi reggelinkbe. A fotókon is látszik, hogy kisütött a nap, jó árnyékosak lettek, de ez most egyáltalán nem zavart, mert végtelenül örültem annak, hogy süt a nap, ha iszonyat hideg is van. Nem akartam beállításokkal foglalkozni csak úgy röptében készítettem a képet.
Hozzávalók /8db tortillához /
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl víz
- 5 dkg vaj
- 1 kk sütőpor
- só
- 16 szelet sajt
- 4 kisebb marok bébi spenót
- frissen őrölt bors
1. A lisztet elkeverem a sóval és a sütőporral, majd hozzáöntöm a vizet és jól eldolgozom.
2. Beleteszem a felkockázott vajat és jól eldolgozom.
3. A kész tésztát 8 egyenlő részre osztom és gombocokat formálok belőle.
4. Egy kevés liszttel kör formára nyújtom őket 20-25cm átmérőjűre, akkorára, ami belefér a teflon sütődbe.
5. A sajtot felszeletelem, a spenótot megmosóm és alaposan leszárítom. Sót és bors őrlőt készenlétbe helyezem.
6. A teflont felforrósítom és beleteszem az első tortillát, közepes lángon dolgozom, amikor elkezdenek halvány barna foltok keletkezni a sütő felőli oldalán, akkor megfordítom.
7. A felére sajt szeleteket teszek megszórom spenóttal sózom és borsozom, majd egy fa lapát segítségével ráhajtom a másik felét. Így egy fél kör alakú formát kapok. Hagyom, hogy így megsüljön a félkör egyik oldala,majd megfordítom, hogy a másik oldala is megsüljön és a sajt elolvadjon benne.
8. Melegen tálalom.
Eszköz igény:
- dagasztókaros keverőgép
- teflon
- sodrófa
Elkészítési idő: 30 perc
Nem mondok újat és újszerűt azzal. hogy elég volt a télből, és nagyon várom már a tavaszt. A múlt héten álltam a Metroban és bámultam ki a fejemből, hogy mit vegyek, mert megörülök a zöldhiánytól. A végén vettem egy nagy doboz bébi spenótot. Egyszerűen úgy éreztem magamat, hogy zöldet kell legelnem. Kislány koromban a szomszéd bácsi kertjében tartottunk legelő versenyt, amikor a snidlinget legeltünk. Nagyon vicces volt, térdeltünk egymás mellett és vigyázz, kész, legelre, nekiestünk a snidlingnek. Hatalmas röhögés volt a vége.
Három féle étel készült ebből a nagy doboz bébi spenótból:
- Sonkás Stilton sajtos gersli/burizs bébi spenóttal
- Bébi spenót saláta, pirított dióval és márvány sajtos barna kenyérrel
- Házi tortilla, sajttal és bébi spenóttal
Mindegyik nagyon jól sikerült és nagyon jól esett egy kis zöldet legelni.
Sonkás Stilton sajtos gersli/burizs bébi spenóttal
Hozzávalók /4főre/ - osztható recept
- 2 ek olíva olaj
- 1 kisebb fej vörös hagyma
- 10 dkg füstölt sonka
- 20 dkg Stilton sajt vagy más kék penészes sajt
- 24dkg előfőzött burizs/árpa gyöngye/gersli = hántolt búza (ha nem előfőzött, akkor előző este áztasd be és utána főzd és a csomagoláson található leírás szerint főzz meg 4 főre való menniységet)
- 4 marok bébi spenót
- frissen őrölt bors
- fél frissen őrölt szerecsendió
- só
1. Egy lábosba vizet forralok és megfőzőm benne a burizst.
2. A teflonba öntöm az olajat és az apróra vágott hagymát megpirítom benne. Majd hozzáadom az apró kockára vágott sonkát.
3. A burizst leszűröm és a teflonba öntöm átforgatom, majd rádarabolom a stilton sajtot.
4. Sózom és frissen őrölt borssal és szerecsendióval ízesítem. Módjával a sóval, mert a sonka és a sajt is sós.
5. Majd közvetlenül a tálalás előtt beleszórom a megmosott és alaposan lecsepegtetett spenótot. egyet forgatok rajta és tálalom.
Gyerkőc barát verzió, ha nem Stilton sajtot, hanem eidami vagy trapista sajtot szórok rá.
Eszköz igény:
- mélyebb teflon/wok
- lábos
- szűrő, jó ha van (burizs leszűrés és spenót mosáshoz)
Elkészítési idő: 30 perc
STILTON SAJT: Kék nemes penésszel érlelt, vágható sajt. A Stilton magas, henger alakú sajt, amelynek súlya kb. 8 kg. Fehér penészfoltokkal borított, barnásszürke, vastag, redős, kemény kérge van.
Származás és előállítás: Anglia legnemesebb sajtja a közép-angliai Derbyshire, Leicestershire és Nottinghamshire grófságból származik.
Sütöttem már kenyeret vas lábosban, jénaiban, tepsiben, formában, de zacskóban még nem. Ezt is ki kellett próbálni és nagyon jó ötletnek bizonyult. Olyan ropogós héjú kenyeret sikerült alkotni, mint még soha. Nem vágtam be a nyers tésztát, így úgy repedt meg, mintha egy hegyvonulatot mintáztam volna meg. Tiszta földrajz órát idéző vonulatot alkottam.
Hozzávalók /2db kenyérhez/A recept felezhető/
- 500g rétes liszt + 1 ek liszt a formázáshoz
- 500g BL80 kenyérliszt
- 1 ek cukor
- 2 csomag szárított élesztő /2*7g/
- 1 késhegynyi aszkorbinsav (patikából)
- 2 csapott ek sikér
- 6,5dl langyos víz
- só
1. A lisztet, cukrot, sikért, sót, élesztőt elkeverem, majd hozzáadom a vizet.
2. 10 percig jól kidagasztom, majd meleg helyen hagyom duplájára kelni.
3. Megfelezem a tésztát, és jól átdolgozom. Két hengert formálok belőle.
4. Lisztbe forgatom a két hengert és beleteszem a sütőzacskóba és lezárom a száját hagyom duplájára kelni.
5. A sütőt előmelegítem 220 fokra (légkeverés) és 30-35 perc alatt készre sütöm.
6. Amikor kész van azonnal felvágom a zsákot és kiveszem belőle a kenyeret. Rácsra téve hagyom kihűlni. Vigyázz a zacskóból felszálló forró gőzre.
Eszköz igény:
- dagasztó karos keverőgép
- tepsi
- 2 sütőzacskó
Elkészítési idő: 3 óra
Sütési idő: 220 előmelegített sütőben 30-35perc (légkeverés)
A gombócos fasírt az igazi fasírt, de most olyan nagy volt a rohanás, hogy arra sem volt időm, hogy gombócokat készítsek. Stefániának indult, de a végén mégsem tettem a közepébe főtt tojást, és az igazat megvallva nekem, így még jobban ízlett.
Hozzávalók /2db 30 cm rúdhoz /
- 1 kg darált sertés hús
- 3 egész tojás
- 2 fej vörös hagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 10 ek zsemlemorzsa
- 10 ek tej
- 1 ek édes piros paprika
- frissen őrölt bors
- fél frissen őrölt szerecsendió
- só
„Sütéshez”:
- 4 ek olaj
- szalonna szeletek
1. A tojást felverem, a hagymát apróra vágom és az összes hozzávalót összekeverem, összegyúrom.
2. A tepsibe beleöntöm az olajat.
3. A masszát két részre osztom. Egy nagy vágódeszkát vagy a konyhapultot enyhén bevizezek és vizes kézzel 30cm hosszú hengert formálok belőle. Jó tömör legyen és a felülete sima legyen. Fontos, hogy jól el legyen dolgozva, mert akkor nem reped meg.
4. Egymás mellé teszem a két rúd fasírtot és szalonna szeleteket teszek a tetejére. Én most szalonna taréjokat tettem a tetejére.
5. Majd 160 fokos légkeveréses sütőben 1 óra alatt készre sütőm.
6. Hidegen és melegen is kiváló.
Eszköz igény:
- tál – a massza kikeveréshez
- tepsi
Elkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 160 fokos légkeveréses sütőben 1 óra .
Nagyon nagyon szépen köszönöm mindenkinek a szavazást! Tudom, hogy sokan és sokat küzdöttetek azért, hogy szavazni tudjatok, mert nem volt igazán zökkenőmentes a játék. Örülök, hogy egy nap alatt ilyen sokan szavaztatok rám és drukkoltatok a sikerért. És persze reménykedtetek, hogy Tiétek lesz a torta.
Sajnos nem én lettem az első, de nem csüggedek.
És a sorsolás. Amit ma reggel meg is ejtettem. A rám szavazókat kimásoltam egy listába, ahogy megjelennek a gépemen és segítségül hívtam a
random.org random number generator softwaret és sorsoltam.
A szerencsés nyertes pedig: Kollár Dóra
Gratulálok a nyertesnek és kérem vegye fel velem a kapcsolatot, hogy meg tudjuk beszélni a torta átadásának időpontját. mazsakonyhaja@gmail.com
És az aki nem nyert az se csüggedjen, a
Cirmos Epres Sajttorta receptjét itt megtalálja és nekifoghat az elkészítésének.
Az idő drága dolog, szeretem azokat a recepteket, amikor sok féleképpen tudom variálni az ételt. Úgy kezdődött az egész, hogy apunak szülinapja volt és szerettem volna meglepni valami olyannal, amit nagyon szeret. Így esett a választás a paprikás csirkére, mert az nagy kedvenc, de aztán tovább alakult a menü és hortobágyi palacsinta lett a végső állapot, amit szintén nagyon szeret. De egy nagy csomó csirke combból egy lendülettel, a végén három féle ételt készítettem és változatos menüvel tudtam meglepni a családot a hétvégén és időtakarékos voltam.
Pénteken egy nagy rakás csirke combbal tértem haza a hentestől és rögtön neki is láttam, hogy előkészüljek a hétvégének és a végeredmény a következőképpen alakult.
Hortobágyi palacsinta szombat ebédre, vasárnap reggeli húskrémes meleg szendvics, paprikás csirke nokedlival vasárnap ebédre és a maradék palacsintából sütőben sült túros palacsinta.
Hozzávalók /4-4 főre/
- 10 db csirke comb
- 4 kisebb fej vörös hagyma
- 2 ek édes piros paprika
- 4+1+1 dl tejföl
- 5 dkg liszt
- olaj
- bors
- só
Szombat: Hortobágyi palacsinta:
- 8 db palacsinta
- 1 dl tejföl
- ecetes uborka
Vasárnap reggeli: Húsos meleg szendvics
- 4 szelet kenyér
- vaj a kenyerek megkenéséhez
- sajt
Vasárnap ebéd: Paprikás csirke:
- nokedli
- 1 dl tejföl
- ecetes uborka / fejes saláta
A paprikás csirke:
1. A csirke combokat félbe vágom és besózom. A hagymát apróra vágom és olajon megpirítom, rászórom a piros paprikát, megkeverem és ráteszem a csirke combokat. Enyhén megpirítom őket, majd felöntöm vízzel, hogy ellepje a combokat. Óvatosan pirítom nehogy megégjen a paprika, mert akkor megkeseredik.
2. Majd közepes lángom puhára főzőm a combokat. Kb. 1 óra.
3. A combokat kiveszem. 4 dl tejföl az 5 dkg liszttel kikeverek, majd egy merőkanálnyi meleg szaftot hozzákeverek és jól kikeverem, majd a maradék szafthoz adom és jól kikeverem. A botmixszerrel az egész szaftot simára turmixszolom és felforralom, így szép sima szaftot kapok. A szaftot elfelezem és a felébe visszateszem a 4 darab csirke combot (4 alsó és 4 felső combot).
4. Paprikás csirke készen is van.
Hortobágyi palacsinta 4 főre 8 darab:
1. 6 darab csirkecombról lehúzom a bőrt és a húst lefejtem a csontról és ledarálom a daráló nagy lyukú darálóján. Ha nincsen darálod, akkor vágd apróra. Egy tálba teszem és egy kevés szafttal kenhető állagúra keverem. (Ez lesz a hortobágyi palacsinta tölteléke és a meleg szendvicsre kerülő krém.)
2. A palacsinták közepére teszek egy kanál hús krémet, és képzeletben három részre osztom a palacsintát, majd a jobb oldalról középre hajtom a palacsinta szélét, majd a bal oldalt a behajtott részre hajtom. Így egy csíkot kapok, ezt is képzeletben harmadolom, a felső részt hátra hajtom és az alsó részt szintén hátra hajtom.
3. 1 dl tejfölt egy kevés vízzel 1-2ek. kikeverek, ezzel fogom tálalni.
5. Fejenként két palacsintával számolok, tányérra teszem és leöntöm a forró szafttal és a tejföllel.
6. Melegen tálalom.
Meleg szendvics:
1. A hortobágyi palacsintából kimaradt krémet használom fel. A sütőt grill funkcióját bekapcsolom 240fok.
2. A négy szelet kenyeret félbe vágom és megvajazom, majd megkenem a húskrémmel és sajtot szórok rá.
3. Majd egy tepsire teszem őket és addig sütőm őket, amíg a sajt szépen megpirul.
Eszköz igény:
- nagy lábos
- botmixer a paprikás szószhoz
- hús daráló/ ha nincs, akkor késszel is fel tudod aprítani a húst
- tál a (habaráshoz)
- tepsi (melegszendvics)
Ami ilyen csodásan néz ki. Egy Cirmos Epres sajttorta. :)
Nincs más dolgod, mint.
Ellátogatni a Fagor Magyaroszág Facebookos oldalára és Likeolni a Fagor oldalát, majd leadni szavazatodat erre a csodálatos tortára.
Receptverseny Sályi Réka
A lelkes szavazók között sorolni fogok és a nyertesnek elkészítem ezt a tortát.
Ma éjfélig lehet leadni a szavazatokat!
Már a Mazsakonyhája is felkerült a Facebookra, így ha hasonlóan szuper receptekre vágysz, akkor a Mazsakonyháját is tudod likeolni.
Előre is köszi! Sok sikert!
Sok közös dolog van a férjemben és bennem, az egyik igen apró tény, hogy mindketten nagyon szeretjük a húskenyeret. Mindketten sajnáltuk, hogy itthon kiment a divatból a húskenyér. Német területeken népszerű és nagyon közkedvelt húskészítmény (Fleischkase, Leberkase), ami gyerekkoromban itthon is kapható volt, aztán nyomtalanul eltűnt. Aztán tavaly a TOP LISTA GASZTRONOMIA 2010 nevű magazinban a hentesek összefoglalójánál, belefutottam a Czimer és Fiai, Biatorbágyi hentes üzemébe, akik készítenek még húskenyeret. Már akkor elhatároztam, hogy mivel nincsen messze tőlünk egyszer elmegyek oda és megnézem mit is tudnak. De valahogy nem úgy jött ki a lépés és csak most jutottam el. A neten kerestem rájuk és nem sokat találtam róluk, csak annyit, hogy szuper hely meg a címüket. Ez elég volt ahhoz, hogy elinduljak. Ha én ezt tudom, hogy milyen csoda helyre tévedek, dehogy várok én mostanáig. Alapvetően egyszerű odatalálni, de én elfelejtettem magammal vinni a házszámot csak az utca volt meg, de mint kiderült mindenki ismeri Bián (Biatorbágyon) ezt a helyet. Egy családi ház szerű helyet képzeljetek el, az emberek akik útba igazítottak mondták, hogy csak nyugodtan menjek be és egészen hátra az udvarban találom a boltot.
|
Amikor beléptünk, mert ketten mentünk, Zsimb is elkísért. Nekem szegezték a kérdést, hogy husit kérek-e. Elég bután néztem rájuk, mert persze azért jöttem a henteshez, hogy husit vigyek haza. Mint kiderült a tőke húst hátulról hozzák, amit egy hentes akkor a kívánságoknak megfelelően és mennyiségben darabolja és onnan hozzák előre (sertés és marha húst tartanak). Soha nem vettem még úgy húst, hogy nem látom mit veszek. De egyszer élünk alapon, kértem. Egy deka csalódás sem ért, nagyon friss és szép húst kaptam. A másik kérdést Zsombi kapta, hogy kér-e virslit? Hát kért. Mint kiderült, innen gyerek nem távozik úgy, hogy ne majszolna el egy virslit. Zsimb olyan gyorsan megette, hogy kért még egyet, kapott is és azt is megette. :)
Na és a jövetelünk célja, a húskenyér. Igen van, és igen finom. Két félét vettünk, simát és sajtosat. Nagyon nagyon finom, már el is fogyott. Hatalmas volt az öröm itthon, hogy sikerült szerezni húskenyeret és nem is akármilyet. Vettünk kóstolóba párizsit, májast és persze virslit is, mert jól vizsgázott a Zsimbi teszten. Minden nagyon finom volt. Azt hiszem sokszor fogunk még ellátogatni ide, mert olyan kincs lelőhelyet találtunk, ami megéri az utat.
Nagyon népszerű a hely, mert ahogy a sorban állók beszélgetéséből kivettük a sorban állás itt nem ritka dolog. A minőségre még mindig nagyon vevők az emberek.
Örülök, hogy megtaláltuk!
NYITVA TARTÁS (Hosszú ebéd idő van)
CÍM: Biatorbágy, Nagy u. 65., 06 23 310 302
Számomra nagyon meglepő dologgal lepett meg a barátnőm, egy zacskó szárított kovásszal. Eddig még nem hallottam róla, de rögtön ki kellett próbálnom, hogy a zacskóba zárt csoda életre keltse a kenyereimet. Egy német bio termékről van szó, amire soha nem mozdultam volna rá, mert az alap német nyelvtudásomban nem szerepel a kovász szó németül (Sauerteig). Így lehet, hogy már jó párszor elsétáltam mellette, de most végre beköltözött a konyhámba. Elsőre a hátulján levő receptet próbáltam ki, annyi különbséggel, hogy teljes kiőrlésű lisztet használtam. Nagyon klassz igazi jó kis szaftos tömör nagyon jó ízű rozskenyér lett a végeredmény, már alig várom, hogy más kenyereket is kipróbáljak vele, biztos hallotok még a szárított kovászról.
Hozzávalók /2 vekni kb. 30cm-es kenyér/
- 550g teljes kiőrlésű rozs liszt + egy pici a formázáshoz
- 350g kenyér liszt BL80
- 670ml langyos víz
- 1 púpozott kk szárított élesztő
- 1 kk só
- 1 tk méz
1. A lisztet, a sót, a szárított kovászt és az élesztőt összekeverem, majd hozzáadom a mézet és a vizet.
2. Az egészet 10 percen keresztül dagasztom.
3. Megfelezem és két veknit formázok belőle.
4. A deszkára szórók egy kevés rozs lisztet és belehengergetem a kenyereket.
5. Két hosszúkás formába teszem őket és letakarva, meleg helyen egy órát kelesztem őket.
6. Előmelegített 200fokos légkeveréses sütőben 1 óra alatt megsütöm őket, egyszerre a kettőt.
7. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Eszköz igény:
- dagasztó karos keverőgép
- hosszúkás tepsi kb.30 cm hosszú
Elkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: Légkeveréses, 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra
Apu szülinapjára szerettem volna valami olyan édességgel előrukkolni, amit nagyon szeret, így esett a választásom a francia krémesre. Soha nem csináltam még, mert nagyon nehéznek és bonyolultnak tartottam. Három féle krémest szeretek az egyik, amit nagyi csinált vasárnaponként, a másik, amit apu hozott a Mackós cukrászdából és a harmadik, amit Balatonfüreden árulnak az egyik kedvenc cukrászdámban. Magasan volt a mérce, szerencsére az anyósom a segítségemre volt és elmesélte, hogy mikre kell oda figyelni. Így vettem egy nagy levegőt és nekiláttam a krémesnek. Be kell valljam, így utólag, nem is tudom mitől féltem, mert tényleg nincsen benne semmilyen ördöngösség. Mondjuk a tésztáját nem én készítettem, hanem friss leveles tésztát vettem és azt sütöttem meg, ami teljesen jól keretezte a könnyed krémet. Szuper jól sikerült és nagyon jó érzés volt, hogy búcsút inthettem egy konyhai mumusnak.
Hozzávalók /15 db/
-
- 1 liter tej (8+2dl)
- 10 dkg liszt
- 18 dkg cukor (10+8dkg)
- 5 db tojás sárgája és habja (lehetőleg szép sárgájú falusi tojás)
- 1 rúd vanília
-
- 0,5 liter tejszín
- porcukor a tálaláshoz
Azokat a pontokat, amikor az anyósom kihangsúlyozott én is kiemeltem Nektek, hogy
tudjátok mire kell odafigyelni.
1. A sütőt 200fokra előmelegítem. A leveles tésztát kiterítem és a csomagban található sütőpapírral együtt egy tepsire helyezem. Egy villával szépen sorban megszurkálom a tésztát. Kb. 6 oszlopban oszloponként 10-12szer nyomom a villát a tésztában. Nem csak simán megszúrom a villával, hanem amikor beleszúrtam a villát a tésztába, akkor meg is mozgatom a villát, így kicsit kitágulnak a szúrt lyukak. Ez azért fontos, hogy a tészta ne egy nagy párnává fújódjon, hanem szép leveles legyen és ne hólyagosodjon fel. 7-8perc alatt készre sütőm. Nagyon gyorsan megég, úgyhogy figyelj rá oda. Kihűtőm a tepsit és a másik lappal is ugyanígy járok el.
2. Egy lábosba felforralom a 8dl tejet, 10dkg cukrot és egy rúd vaníliát. A rúd vaníliát kiveszem, félbe hasítom, kikaparom a magokat belőle és belekeverem a tejbe.
3. A tojások sárgáját a liszttel és a 2 dl hideg tejjel habverős keverőgéppel elkeverem. Most következik az első ügyességet igénylő pont. Az egyik kezembe veszem a keverőkaros robotgépet a másikba meg a tojássárgás keveréket tartalmazó edényt.
4. A tejet lassú tűzön melegítem tovább. Nagyon lassú sugárba adagonként hozzá csurgatom a tejes keverékhez és közben folyamatosan keverem a géppel. Fontos, hogy a keverőgép zsinórja, nehogy a lángba érjen vagy a forró kerámia laphoz érjen.
5. Amikor az egész tojássárgás keveréket hozzáadtam, tovább melegítem és folyamatosan keverem a krémet, amíg a kellő sűrűséget el nem éri.
6. Nagyon alaposan elmosom a keverőgép habverőjét (ha zsíros marad, akkor nem lehet keményre verni a habot) és elkezdem felverni a tojások fehérjéjét, majd adagonként hozzáadom a 8dkg cukrot és kemény habbá verem.
7. Majd három részletben egy hablapát (vagy egy fakanál) segítségével, a még forró krémhez adom a tojásfehérjét. Óvatosan, ne törjön össze a hab.
8. A krémet egy kicsit hűlni hagyom, majd a kihűlt levestésztára kenem. Két részletben adtam hozzá és közben egy kicsit vártam, hogy ne folyjon szét a krém.
9. Teljesen kihűtöm a krémet.
10. Majd tálalás előtt adom hozzá a tejszínhabot. Újra elmosom a keverőgép habverőjét és a felverem a tejszínhabot, rákenem a vaníliás krémre.
11. A tetejére kerülő lapot, a tepsin kockázom fel és a felvágott négyzeteket helyezem rá a krémesre. Én három oszlopra vágtam és mindegyiket 5 részre osztottam, így 15 db krémest kaptam. Majd a vágások mentén átvágom az egész krémest.
12. Vaníliás porcukorral meghintve tálalom.
Eszköz igény:
- tál
- lábos
- habverős keverőgép
- hablapát
- tepsi
- villa
Elkészítési idő: 20 perc plusz hűlési idő
Sütési idő: Légkeveréses, 200 fokra előmelegített sütőben 2* 7-8 perc
Hétvégén az apósom átesett a hamburgert keresztségen. Soha nem gondoltam bele, mert nem volt téma, de amikor elkészültem vele és azt asztalon volt az összes hozzávaló (csalamádé, ketchup, mustár, hagyma, sajt, saláta stb.), akkor szembesültem azzal, hogy az apósom még életében nem evett hamburgert. A Moszkva téri kultikus éjszakai Gombás Büfében ő már nem evett hamburgert, a gyors étterem felé meg egyáltalán nem vitte az útja. Így 74 éves korában evett életében először hamburgert, nagyon ízlett neki és nagyon hálás volt azért, hogy ezt is megkóstolhatta.
Ez nem egy igazán klasszikus hamburger pogácsa recept, de mivel nálunk a marhahús nem annyira kedvelt, ezért szárnyasból vagy sertésből szoktam elkészíteni. A saját készítésű hamburger buciban, aztán meg különösen finom. Ki ne hagyd a retro csalamádét a hamburgerből. Egy tál főzelékhez , vagy krumplipüréhez is szoktuk enni ezt a hús pogácsát.
Hozzávalók /10 db/
- 500 g darált sertés lapocka (de használhatsz más féle húst is)
- 5 dkg húsos szalonna nagyon apróra kockázva
- fél vörös hagyma, nagyon apróra kockázva
- 2 egész tojás
- kis csokor petrezselyem, felaprítva
- frissen őrölt bors
- frissen őrölt szerecsendió
- frissen őrölt gyömbér
- só
„Sütéshez”:
- 3ek olaj
És a többi hozzávaló:
- sajt
- csalamádé
- hagyma - lila vagy gyöngy hagyma (nagy kerek hófehér)
- saláta
- paradicsom
- ketchup
- mustár
1. A hagymát felaprítom és megsózom, egy pár percig állni hagyom. A tojást felverem egy nagyobb tálba és az összes hozzávalót beleteszem.
2. Egy villával jól összedolgozom.
3. Egy teflonban olajat hevítek, és a vizes kézzel megformázott hús pogácsákat megsütőm.
Eszköz igény:
- tál – a massza kikeveréshez
- teflon a sütéshez
Elkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: kb 10 -10perc ( 2 adagban)
Eléggé csúszik nálunk a hamburger, de egyáltalán nem vagyok kibékülve azzal, amit a gyors étkezdékben lehet kapni. Nem vagyok álszent, mert eszünk néha a boltívesben is, de annál jobban szeretik a gyerekek a hamburgert, mint ahányszor a lelkiismeretem engedi, hogy arra kanyarodjunk. Utcai árusnál meg már régóta nem merek próbálkozni. Ez alól kivétel a Magic Burger, de az elég messze van tőlünk, ezért csak ritkán jutunk el oda. Így az otthoni verziót kellett kikísérletezni, ami nagy népszerűségnek örvend nálunk, nem öt perc az elkészítése, de fontos, hogy tudom, hogy mit adok a családomnak és a nosztalgikus érzés meg aztán mindennél többet ér.
Hozzávalók:
/8 db felnőtt és 8 darab gyerek méretű vagy 12 db felnőtt méretű vagy 24db gyerek méretű bucihoz/ -- Könnyen felezhető recept
- 1 kg finom liszt
- 0,5 liter langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 3 ek kristály cukor
- 10 dkg lágy vaj
- csipet só
Kenéshez:
- 2 tojás felverve
1. Az élesztőt a cukorral egy villával összetöröm, majd felöntöm két deciliter langyos tejjel, hagyom, hogy felfusson.
2. A lisztet, a sót, felkockázott lágy vajat, a maradék langyos tejet és az élesztős tejet összeöntőm és jól kidagasztom. Figyelj oda, hogy az élesztős bögrében ne maradjon az alján a cukor.
3. Egy konyharuhával letakarva hagyom duplájára kelni. Majd attól függően, hogy felnőtt vagy gyerek bucikat gyártok a következőképpen járok el.
a. 12db felnőtt bucik: 12 egyforma darabra vágom és zsemléket formálok belőle.
b. 8db felnőtt és 8db gyerek buci: 12db egyforma darabra vágom. 8 darabból zsemléket formázok, a maradék 4 darabot félbe vágom, és így 8 darab gyerek bucit készítek belőle.
c. 24db gyerek buci: 24 darabra vágom és 24db gyerek bucit gyártok, ez szülinapi zsúrokon szokott előfordulni.
d. Természetesen saját ízlés szerint lehet belőle bármekkora bucit formázni, csak a sülési és a kelési idő fog egy kicsit változni.
4. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (2 tepsire lesz szükségünk, méret szerint rakd tepsire, mert más ideig sül a kicsi és a nagy buci!), helyet kell közöttük hagyni, mert csoda szépen meg fognak nőni. Fél órát meleg helyen kelesztem.
5. A tojásokat felverem és az összes bucit óvatosan lekenem. Újabb fél órát pihentetem és megint lekenem őket.
6. Bekapcsolom a sütőt 200 fokra melegítem (légkeverés). És az utolsó kenés után 10 percig pihentetett bucikat a felmelegített sütőbe teszem. A kisebb bucikat 17 percig a nagyobbakat 20 percig sütőm. Majd rácsra szedem őket és hagyom kihűlni mielőtt felvágom őket.
Eszköz igény:
- dagasztókaros keverőgép
- bögre az élesztő futtatásához
- tepsi 2 db
- sütő papír
- ecset
Elkészítési idő: 2 óra perc
Sütési idő: Légkeveréses, 200 fokra előmelegített sütőben felnőtt bucik 20 perc, gyerek bucik 16-17 perc, amíg szép arany barnák nem lesznek
Ki nem emlékszik a régi idők igazi foszlós kiflijére. Bennem igazán nosztalgikus emlékeket ébreszt, ha az országot járva találkozok gyerekkorom igazi kívül ropogós, belül puha és foszlós kiflijével. Magában is mennyei volt és a koronája nem más volt, mint a vaj. A faluban a helyi kisboltban mindig többet kellett kérni, mint ami a listán szerepelt, mert a hazafelé vezető „hosszú” úton mindig elkopott belőle.
|
Noszvajon voltunk nyaralni, ahol egy mesevár szálláson (
Nomád) a terülj terülj asztalkám reggelinél, olyan csoda kifli várt, amiről mindig is álmodoztam. Egy egri pékség készíti őket, és le a kalappal, hogy manapság van még olyan pékség, akik ennyire nosztalgikus kiflit képesek előállítani . És van olyan szállás, aki ad arra, hogy ez a csoda a többi csoda közé kerüljön az asztalra. Büszkék lehetnek magukra. Hazatérvén menten nekiláttam, hogy megpróbáljak valami hasonlót alkotni. Nem pont olyan lett, mint amit ott ettünk, de igazi élmény kiflit sikerült összehozni, amit azóta is gyakran sütök.
Hozzávalók: (24 db kis kifli)
- 50 dkg liszt
- 2 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 2 kiskanál só
- 10 dkg olvasztott vaj
Tetejére
- 1 felvert tojás enyhén sózva
- durva szemű tengeri só a kifli tetejére
Főzéshez:
- kb. 3 liter forrásban levő víz
- 1 ek cukor
- 1 kk só
1. A cukrot és az élesztőt egy villával összetöröm, majd felöntöm a langyos tejjel, hagyom, hogy felfusson.
2. A lisztet, elegyítem a sóval, majd hozzáadom az élesztős masszát és a langyos olvasztott vajat és jól kidagasztom. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
3. Amikor megkelt, három egyforma részre osztottam és cipót formáltam belőle. Majd 3mm vastagságú kör formára nyújtottam és 8 cikkre vágtam.
4. A kör széléről indulva egyesével feltekertem a háromszögeket, így 8 kiflit kaptam.
5. A maradék két cipóval is ugyanígy jártam el és így összesen 24 db kis kiflim lett.
6. A kifliket legalább fél órát kelni hagytam meg.
7. Egy nagy lábosba 3 liter vizet odatettem főni egy ek. cukorral és egy kk. sóval, ebben főztem ki a kifliket.
8. A sütőt meg előmelegítettem 200 fokra, alul felül sütős és a tepsibe sütőpapírt helyeztem.
9. A megkelt kifliket egyesével beletettem a gyöngyöző vízbe, és a szűrő kanállal a víz alatt tartottam, addig amíg tízig el nem számoltam. Kivettem és jól lecsepegtettem őket és a sütőpapírral bélelt tepsire tettem
10. A felvert sózott tojással megkentem és a tetejükre durva szemű sót szórtam.
11. 200 fokos sütőben arany barnára sütöttem őket.
Eszköz igény:
- dagasztó karos gép
- sütőpapír
- kis lábos a vaj olvasztásához
- lábos a kiflik kifőzéséhez
- szűrő kanál
- kenőtoll / kenőecset (tojáshoz)
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 200 fokos alul felül sütőben
Nehéz róla mit írni, mert nehéz szavakba önteni ezt a nagyon nagyon csokis tortát. Olyan mintha az ember a szerelmet próbálja körül írni. Valentin napi meglepi lett volna, de előbb előkerült. Csoda finom, de a csokis ízzel nem viccel.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 400 g kristály cukor
- 2 tojás
- 4ek nattúr joghurt
- 1 kk vanília eszencia vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 dl víz
- 200 g margarin
- 3 púpozott evőkanál fekete kakaópor
Bevonat:
- 100 g margarin
- 5 ek porcukor
- 4 ek fekete kakaópor
- 4 ek natúr joghurt
- dekor szívek
- margarin a sütőforma kikenéséhez
1. A vizet a margarint felmelegítem, majd belekeverem a kakaóport és hagyom hűlni. A többi hozzávalót beleteszem egy keverőtálba.
2. Ha folyékony összetevők lehűltek, akkor összekeverem a többi hozzávalóval. (Ha melegen tenném hozzá, a tojást kicsapná)
3. A kapcsos kerek (26-28 cm) tortaformát kikenem margarinnal és beleöntöm a csokis masszát.
4. Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon 40 percig sütőm. Tűpróba.
5. Ha kész van, kiveszem a formából, rácsra teszem és hagyom kihűlni
6. A margarint egy kis lábosba teszem és felolvasztom, majd hozzáadom a porcukrot és vaníliás cukrot és jól elkeverem. Majd a kakaót és ezzel is jól kikeverem, végül a joghurtot. Kis habverőt használok, hogy jól el tudjam oszlatni.
7. A tortát bevonom, megszórom a dekor szívekkel és hűvös helyen hagyom kicsit megdermedni a bevonatot. A dekor szívek helyett használhatsz dúrvára vágott diót vagy pirított lapmandulát is.
Eszköz igény:
- tál – keverőkaros robotgép
- kis lábos az olvasztáshoz
- 26/28 cm kapcsos torta forma
- széles pengéjű kés a torta bevonásához
- kis habverő vagy villa a bevonat kikeveréshez
Elkészítési idő: 15 perc + 5 perc a torta bevonása
Sütési idő: Légkeveréses, 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc. Tűpróba.
Sushi rizst keresgettem a közértben, amikor a Sushi rizs mellett, ráakadtam a desszert rizsre. Megörültem neki, hogy nem kell már a világ végére elmenni , hogy különböző rizst találjak, csak a sarki közértig. Nem akartam én rizskochot sütni, de ha már így elém került, nem lehetett nemet mondani. A vörös áfonya úgy került bele, hogy egy nagy doboznyi vörös csoda nézz velem szemben a spájzban, már egy jó ideje. Ugyanis a kicsi fiam épp a most mégsem kérek áfonyát korszakát éli. Tökéletesen passzolt a rizskochba, hozzá még egy kis pikáns vörös áfonya lekvárt tálaltam nagyszerűen sikerült. Igazi tél édesség, de akár második fogásként is megállja a helyét egy tartalmas leves után.
Hozzávalók:
- 25dkg desszert rizs
- 200ml víz
- 1 liter tej
- 15dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 rúd vanília kikapart belseje vagy 1 tk vanília esszencia
- só
- 5 dkg vaj
- 5 tojás (sárgája és fehérjéből hab)
- 2 ek liszt
-
- 2 marék aszalt vörös áfonya
-
- vaj az edény kikenéséhez
- zsemle morzsa az edényhez
-
- vörös áfonya lekvár a tálaláshoz
1. Egy nagy vastag aljú lábosba egy csipet sóval odateszem a rizst a vízben és sűrű kevergetés mellett, közepes hőfokon, megpuhítom a rizst.
2. Felöntöm a tejjel és lassú tűzön időnként megkeverve addig főztem ameddig a rizs megpuhul. Nem issza fel az egész tejet.
3. Hozzáadom a cukrot, a vanília rúdat/esszenciát, a reszelt citrom héjat, majd lefedve hagyom 1 órát állni, hozzáadom a vajat. Majd hagyom hűlni.
4. Fontos, hogy ne legyen a rizs meleg, mert akkor a tojás összeáll, hozzáadom a tojások sárgáját.
5. Felverem a tojások fehérjét egy csipet sóval és több részletbe hozzáadom a rizshez. Majd apránként hozzá keverem a lisztet is.
6. Beleszóróm az aszalt vörös áfonyát, és óvatosan belekeverem, nehogy összetörjön a hab.
7. Sütheted egy tepsiben is kb. 25*35cm, de mi szeretjük a sült szélét a rizskochnak, így három darab kis tepsiben sütöttem. Fontos, hogy az edényeket jól kivajaztam és beszórtam zsemlemorzsával.
8. Merőkanállal mertem bele a masszát, hogy egyenletesen tudjam eloszlatni, elég híg még a massza, de majd a sütéskor megszilárdul.
9. Előmelegített 200fokos, alul felül sütési módon, sütőbe 40 perc alatt készre sütöm.
10. Vörös áfonya lekvárral tálaltam. Melegen és hidegen is finom.
Eszköz igény:
- lábos
- edény a tojáshab felveréshez
- tepsi 25*35 cm vagy 3db kisebb tepsi a lényeg, hogy a területe 25*35cm legyen
Elkészítési idő: 3,5 óra
Sütési idő: előmelegített alul felül sütős 200 fokos sütőben 40 perc, ha kisebb tepsikben sütőd, akkor csökkenhet a sütési idő
Forrás: Gourmandia könyv, saját csavarral
Szeretem a forró csokit, jó bevackolódni egy jó könyvvel a kanapéra és közben forró csokit iszogatni. Az meg, hogy jön a férfi nevű szerelmesek ünnepe, az csak egy plusz arra, hogy elkészítsük ezt a kis kényeztetést és meglepjük vele szeretteinket.
Hozzávalók
- 250 g 70%-os vagy annál magasabb kakaóvaj tartalmú csokoládé
- 100 g átszitált porcukor
- 50 g átszitált holland kakaópor
- csipet só
1. A csokoládét felkockázom és vízgőz felett felolvasztom, nem szabad túl hevíteni.
2. Ha már a 2/3-a megolvadt, akkor leveszem a tűzről, óvatosan nehogy belecseppenjen a víz. Letörlőm a tál alját.
3. Kevergetve felolvasztom a maradék csokoládét, hozzáadom az átszitált porcukrot és kakaót és egynemű masszát készítek belőle.
4. Belekanalazom a masszát egy zacskóba, erre azért van szükség, mert így egyszerűbb lesz a formába adagolni.
5. Megtöltöm a szilikon bon-bon formát vagy jégkocka tartót, majd beteszem a mélyhűtőbe. Erre azért van szükség, mert így nehéz beleállítani a pálcikákat. Amikor megdermedt egy kicsit, akkor beleállítom a pálcákat, ekkor már nem szükséges a hűtőbe tenni.
Eszköz igény:
- lábos és egy hozzá passzoló tál a vízfürdőhöz
- keverőlapát (jól jön)
- hűtő tasak
- szilikon bon-bon forma vagy jégkocka tartó
- fa pálcika vagy hurka pálca vagy szívószál
Elkészítési idő: 15 perc + hűlés