Bárcsak az idei év is annyi gombát hozna, mint a tavalyi. Amióta az eszemet tudom járok gombászni az apukámmal a Börzsönyben. Oly csodás élmény járni az erdőt és rálelni arra a kincsre, amit a természet ad nekünk. Jó érzés volt, hogy kicsi fiam is olyan örömmel rohangált fel s le a hegyen az első túrázós gombaszedős bakancsában. (23-as), mint ahogy azt én tettem sok-sok évvel ezelőtt. Olyan távokat tett meg, amire nem is számítottunk és örömmel cipelte kis kosarát, néha elhagyva tartalmát.
A sok-sok gomba nagy része a mélyhűtőbe került, így a tél folyamán is sokszor tudtunk gombát enni. Most egy tejszínes tárkonyos gomba szósz készítettem pangasius filével. Az alap ötletet az egyik Stahl könyvben láttam, de az arányokon változtattam.
Hozzávalók
- 1,2kg pangasius filé
- 3dl tejszín
- 3dl tejföl
- 2 ek liszt
- 1 ek szárított tárkony
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 40 dkg dinsztelt vargánya gomba (1 kisebb fej hagyma volt benne) + 2 ek olaj
- 3ek olaj
- só
- bors
1. Nálam a gomba, olajon dinsztelt hagymán volt megpárolva és így fagyasztottam le. Ha friss gombával vagy mirelit gombával dolgozol, akkor 2ek olajon párold meg a felkockázott hagymát és azon pirítsd meg a csíkokra vágott gombát.
2. A tepsit kiolajoztam és a pangasius szeleteket 5 cm vastag csíkokra vágtam sóztam borsoztam és a tepsibe fektettem szépen egymás mellé,
3. A többi hozzávalót (tejszín, tejföl, liszt, citrom, reszelt citrom héj, tárkony, só és bors) egy tálba tettem és jól összekeverte,
4. Majd hozzá adtam a gombát, azt is elkevertem és az egész szószt a halra öntöttem és egyenletesen beborítottam.
5. 180 fokos sütőben 30 percig letakarva, majd 30 percig takarás nélkül sütöttem.
6. Köretnek párolt rizst ettünk hozzá.
Eszköz igény:
- tepsi (fedővel vagy alufóliával)
- Serpenyő a gomba párolásához
- tál a szósz kikeveréseshez
- reszelő a citromhoz
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 180 fokos sütőben 30 percig letakarva, majd 30 percig takarás nélkül sütöttem.