Sushi rizst keresgettem a közértben, amikor a Sushi rizs mellett, ráakadtam a desszert rizsre. Megörültem neki, hogy nem kell már a világ végére elmenni , hogy különböző rizst találjak, csak a sarki közértig. Nem akartam én rizskochot sütni, de ha már így elém került, nem lehetett nemet mondani. A vörös áfonya úgy került bele, hogy egy nagy doboznyi vörös csoda nézz velem szemben a spájzban, már egy jó ideje. Ugyanis a kicsi fiam épp a most mégsem kérek áfonyát korszakát éli. Tökéletesen passzolt a rizskochba, hozzá még egy kis pikáns vörös áfonya lekvárt tálaltam nagyszerűen sikerült. Igazi tél édesség, de akár második fogásként is megállja a helyét egy tartalmas leves után.
Hozzávalók:
- 25dkg desszert rizs
- 200ml víz
- 1 liter tej
- 15dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 rúd vanília kikapart belseje vagy 1 tk vanília esszencia
- só
- 5 dkg vaj
- 5 tojás (sárgája és fehérjéből hab)
- 2 ek liszt
-
- 2 marék aszalt vörös áfonya
-
- vaj az edény kikenéséhez
- zsemle morzsa az edényhez
-
- vörös áfonya lekvár a tálaláshoz
1. Egy nagy vastag aljú lábosba egy csipet sóval odateszem a rizst a vízben és sűrű kevergetés mellett, közepes hőfokon, megpuhítom a rizst.
2. Felöntöm a tejjel és lassú tűzön időnként megkeverve addig főztem ameddig a rizs megpuhul. Nem issza fel az egész tejet.
3. Hozzáadom a cukrot, a vanília rúdat/esszenciát, a reszelt citrom héjat, majd lefedve hagyom 1 órát állni, hozzáadom a vajat. Majd hagyom hűlni.
4. Fontos, hogy ne legyen a rizs meleg, mert akkor a tojás összeáll, hozzáadom a tojások sárgáját.
5. Felverem a tojások fehérjét egy csipet sóval és több részletbe hozzáadom a rizshez. Majd apránként hozzá keverem a lisztet is.
6. Beleszóróm az aszalt vörös áfonyát, és óvatosan belekeverem, nehogy összetörjön a hab.
7. Sütheted egy tepsiben is kb. 25*35cm, de mi szeretjük a sült szélét a rizskochnak, így három darab kis tepsiben sütöttem. Fontos, hogy az edényeket jól kivajaztam és beszórtam zsemlemorzsával.
8. Merőkanállal mertem bele a masszát, hogy egyenletesen tudjam eloszlatni, elég híg még a massza, de majd a sütéskor megszilárdul.
9. Előmelegített 200fokos, alul felül sütési módon, sütőbe 40 perc alatt készre sütöm.
10. Vörös áfonya lekvárral tálaltam. Melegen és hidegen is finom.
Eszköz igény:
- lábos
- edény a tojáshab felveréshez
- tepsi 25*35 cm vagy 3db kisebb tepsi a lényeg, hogy a területe 25*35cm legyen
Elkészítési idő: 3,5 óra
Sütési idő: előmelegített alul felül sütős 200 fokos sütőben 40 perc, ha kisebb tepsikben sütőd, akkor csökkenhet a sütési idő
Forrás: Gourmandia könyv, saját csavarral