2011.03.22. 15:00
A kolbászok már a spájzban vannak -- Rakott krumpli
Elkészült az idei disznóvágásból a kolbász és szépen sorban lógnak a spájzban, eszement illat van. Nem rakott krumplit akartam főzni, de amikor beléptem, úgy megcsapott a friss kolbász illata, hogy nem tudtam mást csinálni.
Hozzávalók: (kb. 6 adag)
- kb. 1,8 kg krumpli (lehetőleg egyforma méretű, mert akkor egyszerre fő meg)
- 8db tojás (kemény)
- 1 pár kolbász
- 5 dl tejföl + 2-3ek víz
- 10 dkg sajt
- 5 dkg húsos szalonna
- 2 ek olaj
- só
1. A krumplikat jól megmosom (nem pucolom meg) és sós vízben megfőzőm. Fontos, hogy mindegyik krumplit ellepje a víz, mert ami kilóg a vízből az nyers marad. Úgy tudom ellenőrizni, hogy megfőtte-e, hogy egy éles késsel beleszúrok, ha könnyen átszalad rajta, akkor készen van.
2. Leöntöm róla a vizet és hagyom hűlni, letakart fedővel. Nem szeretem forrón pucolni, mert mindig megégetem magamat. Ha kihűlt meghámozom és felszeletelem. (kb. fél cm vastagra)
3. A tojásokat keményre főzöm, lehűtöm, megpucolom és felkarikázom.
4. A kolbászról lehúzom a héját és felkarikázom, a sajtot lereszelem és a szalonnát felcsíkozom.
5. A tejfölt megsózom és 2-3 ek vízzel kikeverem.
6. Én vas lábosban szoktam sütni, de egy jénai vagy egy tepsi is megfelel.
7. A lábos aljára öntöm az olajat. Majd elkezdem rétegezni krumpli, tojás, kolbász tejföl és így tovább.
8. A tetejére krumpli szeletek kerüljenek, amit megkenek tejföllel, megszórók sajttal és ráhelyezem a szalonna kockákat.
9. 180 fokos sütőben 1órat sütöm lefedve, majd a végén leveszem a fedőt és egy kicsit a lepirítom a tetején a sajtot.
Eszköz igény:
- vas lábos, jénai vagy tepsi (fedővel vagy alufoliával)
- lábos a krumplihoz
- lábos a tojáshoz
- sajt reszelő
- fokhagyma zúzó
Sütési idő: 180 fokos sütőben alsó felső kb.: 1 óra
Szólj hozzá!
Címkék: tojás krumpli kolbász egytál étel
A bejegyzés trackback címe:
https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr102762207
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.