Mazsom 2011.02.21. 11:03

Retro hamburger buci

Eléggé csúszik nálunk a hamburger, de egyáltalán nem vagyok kibékülve azzal, amit a gyors étkezdékben lehet kapni. Nem vagyok álszent, mert eszünk néha a boltívesben is, de annál jobban szeretik a gyerekek a hamburgert, mint ahányszor a lelkiismeretem engedi, hogy arra kanyarodjunk. Utcai árusnál meg már régóta nem merek próbálkozni. Ez alól kivétel a Magic Burger, de az elég messze van tőlünk, ezért csak ritkán jutunk el oda. Így az otthoni verziót kellett kikísérletezni, ami nagy népszerűségnek örvend nálunk, nem öt perc az elkészítése, de fontos, hogy tudom, hogy mit adok a családomnak és a nosztalgikus érzés meg aztán mindennél többet ér.  

 

Hozzávalók:
/8 db felnőtt és 8 darab gyerek méretű vagy 12 db felnőtt méretű vagy 24db gyerek méretű bucihoz/ -- Könnyen felezhető recept
 
-          1 kg finom liszt
-          0,5 liter langyos tej
-          5 dkg élesztő
-          3 ek kristály cukor
-          10 dkg lágy vaj
-          csipet só
 
 Kenéshez:
-          2 tojás felverve
 
1.      Az élesztőt a cukorral egy villával összetöröm, majd felöntöm két deciliter langyos tejjel, hagyom, hogy felfusson.
2.      A lisztet, a sót, felkockázott lágy vajat, a maradék langyos tejet és az élesztős tejet összeöntőm és jól kidagasztom.  Figyelj oda, hogy az élesztős bögrében ne maradjon az alján a cukor.
3.      Egy konyharuhával letakarva hagyom duplájára kelni. Majd attól függően, hogy felnőtt vagy gyerek bucikat gyártok a következőképpen járok el.
a.       12db felnőtt bucik: 12 egyforma darabra vágom és zsemléket formálok belőle.
b.      8db felnőtt és 8db gyerek buci: 12db egyforma darabra vágom. 8 darabból zsemléket formázok, a maradék 4 darabot félbe vágom, és így 8 darab gyerek bucit készítek belőle.
c.       24db gyerek buci: 24 darabra vágom és 24db gyerek bucit gyártok, ez szülinapi zsúrokon szokott előfordulni.
d.      Természetesen saját ízlés szerint lehet belőle bármekkora bucit formázni, csak a sülési  és a kelési idő fog egy kicsit változni.
4.       A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (2 tepsire lesz szükségünk, méret szerint rakd tepsire, mert más ideig sül a kicsi és a nagy buci!), helyet kell közöttük hagyni, mert csoda szépen meg fognak nőni. Fél órát meleg helyen kelesztem.
5.      A tojásokat felverem és az összes bucit óvatosan lekenem. Újabb fél órát pihentetem és megint lekenem őket.
6.      Bekapcsolom a sütőt 200 fokra melegítem (légkeverés). És az utolsó kenés után 10 percig pihentetett bucikat a felmelegített sütőbe teszem.  A kisebb bucikat 17 percig a nagyobbakat 20 percig sütőm. Majd rácsra szedem őket és hagyom kihűlni mielőtt felvágom őket.
 
 
Eszköz igény:
-          dagasztókaros keverőgép
-          bögre az élesztő futtatásához
-          tepsi 2 db
-          sütő papír
-          ecset
 
Elkészítési idő:  2 óra perc
Sütési idő: Légkeveréses, 200 fokra előmelegített sütőben felnőtt bucik 20 perc, gyerek bucik 16-17 perc, amíg szép arany barnák nem lesznek

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr832674759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvamama 2011.02.21. 14:33:57

"24db gyerek méretű buzihoz" - bocsánat, de jót mosolyogtam rajta :)))

Mazsom · http://www.mazsakonyhaja.blog.hu 2011.02.21. 14:48:10

@Szilvamama: Jogos a mosoly! :) Bocsánat az elírásért. Javítottam is. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása