Telet láttam és tavaszt éreztem. A hétvégén lent voltunk a Balatonon, csodás érzés volt. Álltam a Keszthelyi mólon, előttem a kőkeményre befagyott Balaton, és a nap olyan erővel sütött ránk, minta tavasz lenne. Olyan volt, mint egy meseország. Meg tudom érteni Eötvös Károlyt, amikor így írt, Az utazás a Balaton körül című művében (1900):

„Sohasem felejtem el az a pillanatot,
amikor ezt a tündérországot megláttam …
Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna.”
Nagyon szeretem a Balatont, télen meg annyira varázslatos tud lenni. Hekket szerettem volna enni, de nem kaptunk, így fagyasztott rákot vettem és abból készült nagyon finom vacsora. Így egy kicsit messzebbre utaztunk, mint a Balaton, egészen Thaiföldig.
 
 
 

Hozzávalók (2 személyre)

-          kb. 16 db nagyobb méretű pucolt rákfarok ( Ha mirelit, akkor egy nap alatt kiolvad a hűtőszekrényben, ha a konyhában olvasztod, akkor kb. 2-4 óra, de zacskostúl hideg vízbe téve gyorsíthatod az ügymenetet, de soha nem tedd mikroba)

Panírozáshoz:

-          1 tojás

-          1 kevés liszt

-          kókusz reszelék

Sütéshez:

-          olaj

Tálaláshoz:

-          lime

-          édes chili szósz

-          friss zöld saláta

1.       A mirelit rákot kiolvasztottam, leöblítettem és lecsepegtettem.

2.       Majd hagyományos módon bepaníroztam, annyi különbséggel, hogy a zsemlemorzsa helyett, kókusz reszelékbe forgattam a rákokat.

3.       Olajat öntöttem egy serpenyőben, annyit, hogy ellepje a rákokat, megmelegítettem  (ne legyen túl forró az olaj) és két adagban kisütöttem a rákokat. Papír törlőre szedtem őket.

4.       Friss salátával, lime-mal és édes chili szósszal tálaltam.

 

 

Eszköz igény:

-          szűrőkanál

-          serpenyő a sütéshez

-          kiemelő kanál

 

Elkészítési idő:  10 perc

Sütési idő: Pár perc nem túl forró olajban

 

Újabb gyerek barát ételt szeretnék megosztani Veletek. Szerencsére nálunk nem kell „álcázni” a zöldségeket, rendes mennyiséget eszik belőle mindenki. De így fasírt formájában, még jobban csúszik a zöldborsó. A sütőben sült fasírtról nekem mindig a Stefánia vagdalt jut eszembe, de én azt nem igazán szeretem. Ha fasírt, akkor legyen kerek és legyen ropogós széle. A sütőben sült fasírt, mindezt tudja és nem kell olajban sütni. Nincsen a mindenbe beleívódó olaj szag és megspórolunk a szervezetünktől egy csomó felesleges zsiradékot. Az meg aztán a non plusz ultra, hogy még a zöldségköret is benne van a fasírtban, frissen és hidegen is nagyszerű.

 

Hozzávalók /15-16 db/
-          500 g darált sertés hús
-          250 g mirelit zöldborsó
-          3 egész tojás
-          1 fej vörös hagyma apróra vágva
-          2 gerezd fokhagyma, összezúzva
-          5 ek zsemlemorzsa
-          nagy csokor petrezselyem, felaprítva (én most mirelitet használtam)
-          frissen őrölt bors
-          frissen őrölt szerecsendió
-         
 
„Sütéshez”:
-          3 ek zsemle morzsa
-          3 ek olíva olaj
 
1.       A mirelit zöldborsót és a petrezselymet este kivettem a mélyhűtőből, így reggelre szépen kiolvadt.
2.       Az összes hozzávalót egy tálba teszem és alaposan összekeverem.
3.       A tepsit enyhén beolajozom, és egy tálba teszek kb. 3 evőkanálnyi  zsemlemorzsát, ebbe fogom majd beleforgatni a fasírtokat.
4.       Enyhén vizes kézzel megformázom a fasírtot, majd beleforgatom a zsemle morzsába és szépen egymás mellé helyezem őket a tepsibe.
5.       Ha mind készen van, akkor egy ecset segítségével, vékonyan lekenem őket olajjal.
6.       200 fokos légkeveréses sütőben 30 perc alatt készre sütőm.
7.       Párolt rizzsel vagy krumpli pürével igazán finom ebéd. A fasírtok hidegen is finomak.
 
 
 
Eszköz igény:
-          tál – a massza kikeveréshez
-          tál – a zsemlemorzsázáshoz
-          tepsi
-          ecset
 
Elkészítési idő:  10 perc
Sütési idő: Légkeveréses, 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc, 20 perc után ellenőrizd, hogy mennyire pírul, ha nagyon akkor mérsékeld a hőfokot 180fokra.
 
 

ÉLJEN A NYÚL ÉVE, ÉLJEN A RÉPA TORTA! Ma léptünk be a kínai új évbe, ami a nyúl éve. Ennek örömére készítettem egy ” pucér” répa tortát. Nem szoktam bevonni semmivel sem, ez így magában is elég laktató, én nem kívánom még hozzá a mázat. Aki még nem evett répa tortát, annak csak ajánlani tudom, nagyon finom, szaftos piskótájú illatos csoda.

És mit is mond a kínai horoszkóp erről a nyúlról. A Nyúl éve a kínai horoszkóp szerint határozottan szerencsés. Azt mondják, a Nyúl évében születettek kedvesek, fontos számukra a család, szeretnek társasági életet élni, s élvezni az életet. Nagy általánosságban: boldog évnek nézünk elébe.
Hát így legyen!
 
 
Hozzávalók:
 
Száraz összetevők:
-          500 g liszt
-          125 g durvára vágott dió
-          1 csomag sütőpor
-          1 tk szódabikabóna
-          1 ek mézeskalács fűszer
-          pici só
 
Nedves összetevők:
-          2,5 dl olaj
-          4 egész tojás
-          0,6 dl narancslé
-          350 g nádcukor vagy barna cukor, de használhatsz normál kristály cukrot is
-           
-          500 g répa (a finom sajtreszelőn lereszelve)
-          250 g mazsola (10 percre, meleg vízbe áztatva, majd jól lecsepoegteve)
-           
-          margarin és zsemle morzsa torta forma kikenéséhez
 
1.      A sütőt bekapcsolom 170fokra, a diót durvára vágom, a répát megpucolom és a sajt reszelőn lereszelem, a mazsolát meleg vízbe beáztatom.
2.      A „nedves összetevőket” egy tálba teszem és a keverőgéppel alaposan kikeverem. Majd egy másik tálba a „száraz összetevőket” jól elkeverem. Három részletben a masszához adom és jól eldolgozom.
3.      Leszűrőm a mazsolát és a répával együtt a masszához adom, jól elkeverem.
4.      A torta formát kikenem és zsemle morzsával beszórom.
5.      A masszát beleterítem és 170 fokos előmelegített sütőben 60-70 perc alatt megsütőm. Tűpróba!
 
 
Eszköz igény:
-          keverőkaros keverőgép
-          tál a száraz összetevőkhöz
-          sajt reszelő
-          kapcsos torta forma (26-28 cm)
 
 
Elkészítési idő:  20 perc
Sütési idő: Légkeverős 170 fokra előmelegített sütőben kb. 60-70 perc. Tűpróba

Era barátném „rágja” a fülemet, hogy  írjak olyan recepteket, amiket két kisgyermek mellett is könnyen el tud készíteni  és a nagyobb gyermeke enni is tud belőle. Megígértem neki, hogy így fogok tenni, úgyhogy jöjjön az első ilyen recept. Pillanatok alatt elkészíthető, alapvetően ez egy sajtos tészta, de nem olyan menzás verzióban, hanem úgy gazdagon. Olyan amivel a férjünket is meg lehet örvendeztetni, hogy milyen klassz vacsorával vártuk haza.

 

 

Hozzávalók /4 adag/
-          30 dkg reszelt sajt (10 dkg TILSITI sajt, 10 dkg GRAN PADANO,10 dkg kemény kecske sajt), de kedved szerint variálhatod a sajtokat
-          1 doboz sajt krém pl.: Light Philadelphia (125g)
-          1 dl tejszín
-          ¼ vörös hagyma (apróra vágva)
-          2 gerezd fokhagyma (fokhagyma présen átnyomva)
-          2 egész tojás
-          5 dkg paraszt sonka, húsos része nagyon apró kockákra vágva
-          1/3 szerecsendió frissen őrölve
-          frissen őrölt bors
-         
-           
-          1 ek olíva olaj az edény kikenéséhez.
-           
-          40 dkg száraz tészta (apró csavart tészta) 9 perces
 
1.       A sütőt bekapcsolom 230fokra. Vizet odateszem főni. Sózom és ha forr beleteszem a tésztát főni. Nem fogom teljesen megfőzni, mert a sütőben is fő majd tovább. Ez a tészta 9 perces volt és 6 percig főztem.
2.       Közben nagy lyukú reszelőn lereszelem a sajtot, hozzáadom a felkockázott hagymát, összetört fokhagymát, sonka kockát, a felvert két tojást, a Philadelphia sajtot.
3.       A sót, szerecsendiót és a borsot hozzáadom. Jól elkeverem.
4.       A tésztát 6 perc után kiveszem és leszűröm, majd a sajtos masszához adom.
5.       A sütő formát kiolajozom, beleegyengetem a sajtos tésztát és meglocsolom az 1 dl tejszínnel.
6.       A forró sütőben 10-12 perc alatt megsütőm, majd a sütőből kivéve 10 percig pihentetem.
 
 
 
Eszköz igény:
-          lábos
-          szűrő
-          jénai/kerámia tál kb. 25*25cm
 
 
Elkészítési idő:  10 perc
Sütési idő: 10-12perc 230 fokos előmelegített sütőben + 10 perc pihentetés
 

Ha az ember lányának, a barátnőjének szülinapja van, akkor meg szoktam jól húzni a fülét, veszek neki meglepit, amire nagyon vágyik, és ha a barátnője éppenséggel  blogot is ír, akkor még tortát is szokott neki készíteni. Nem is lenne ezzel semmi nagyobb fejtőrés, ha nem diabetikus tortát kellene készíteni. De megoldom, hangozott a belső mondat. Féltem nagyon, izgultam nagyon, de jelentem megoldottam. Tudom, hogy nagyon jó dolog a xilit vagyis a nyírfa cukor, édes, mint a normál cukor, de sütés közben azért valljuk be nem egészen úgy viselkedik, mint a normál cukor. Izgulás ide, izgulás oda, nagyon jól sikeredett ez a torta és igazán nagy öröm volt látni, hogy ez egy tíz ujjamat megnyalom diabetikus torta lett. Sok boldogat Tádénak! Magamnak meg azt kívánom, hogy szeretnék még sok-sok diabetikus tortát sütni neki!

 

Hozzávalók:
A süti alja:
-          17 dkg diabetikus keksz (téglalap alakú) SIN AZUCAR sorozatból (Tescoban vettem)
-          8 dkg olvasztott vaj
Krém:
-          4 doboznyi light Philadelphia (12% zsírtartalommal) /4*125g/
-          1,5 dl tejföl
-          8 dkg XILIT
-          1 citrom reszelt héja, lehetőleg kezeletlen felületű, ha nem az akkor nagyon alaposan sikáld le
-          1 kupaknyi/1 kk vanília esszencia
-          1 tojás sárgája
-          2 egész tojás
-          2 púpozott ek étkezési keményítő
-           
-          4 kiskanálnyi diabetikus eper lekvár
 
FONTOS!! Ugyanúgy készült, mint a másik  „normál” sajttorta, annyi különbséggel, hogy:
o    minden diabetikus volt benne
o    a xilitet, használtam cukor helyett, amit feloldottam a tejfölben
o      nem raktam bele vaníliás cukrot, hanem vanília esszenciát
o       kisebb torta formában sült (18 cm)
o       másfél óráig sült, vagyis kétszer annyi ideig, mint a normál társa. Ez köszönhető annak, hogy xilit van benne és annak, hogy magasabb lett a krém, a kisebb tora forma miatt.
 
1.       A tejfölbe öntöm a xilitet és felolvasztom benne.
2.       A kekszet összeaprítom a robotgépbe, a vajat megolvasztom és a kettőt összekeverem. Majd a torta forma aljába öntöm és egyenletesen eldolgozom. Én egy vizes poharat szoktam használni tömörítés végett. Majd a tormát kívülről jól bebugyolálom alufóliával, hogy a vízfürdő, nehogy beszivárogjon a tortába. Ha megvan, beteszem a hűtőbe, amíg elkészül a krém.
3.       A lekvár kivételével minden egy tálba teszek és nagyon alaposan összekeverek. Majd ráöntöm a „tésztára”.
4.       Ekkor jön a rajzolós része. Egy kiskanállal csíkokban rácsurgatom a lekvárt a torta tetejére, az sem baj, hogyha nagyobb eper darabok is kerülnek bele. Majd veszek egy villát és elkezdem összefirkálni a tortát. Vagyis a villát, nem a torta aljáig lenyomva körkörös mozdulatokkal áthúzom a tortát. Mondjuk, mint amikor egy golyóstollat próbálsz életre kelteni. Így szép cirmos lesz.
5.       Közben vizet forralok, a vízfürdőhöz. A tortát beleállítom a tepsibe és köré öntöm a forró vizet, majd beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe és 85-90 perc alatt készre sütöm.
6.       Amikor kiveszed, akkor még remeg egy kicsit, de a sütőből kivéve még tovább sül.
7.       Legfinomabb, ha egy éjszakát áll.
 
 
Eszköz igény:
-          aprítógép a kekszhez
-          kis lábos a vaj megolvasztásához
-          keverőgép, (habverővel)
-          kapcsos torta forma, ami belefér a tepsibe (18 cm), rakhatod 20cm-es torta formába is, akkor alacsonyabb lesz a krém és egy kicsit kevesebb ideig kell sütni
-          6-8 cm-es peremű tepsi, amibe belefér a torta forma
-          kis villa, a „rajzoláshoz”
-          alufólia a torta forma bebugyolálásához
-          lábos a víz forraláshoz vagy víz forraló
 
Elkészítési idő:  30 perc
Sütési idő:  Előmelegített 180 fokos sütőben (alsó-felső) vízfürdőbe 90 perc, tűpróba! Remeghet még a közepe, de ne legyen folyós.
 

Picit több munkával, nagyon érdekes minta készülhet egy egyszerű piskóta tésztából. Szeretem csinálni, mert mindig egy kicsit más mintát ad ki a süti, pont úgy, ahogy nincs két egyforma zebra sem. Olyan szép, amikor az ember belevág és előtűnik a minta, próbáljátok ki.

 
Hozzávalók:
-          300 g margarin
-          275 g cukor
-          1 csomag vaníliás cukor
-          1 ek rum 
-          5 tojás
-          csipet só
-          375 g liszt
-          1 csomag sütőpor
-          4 ek tej
 
A kakaós tésztához:
-          4 ek tej
-          1 ek cukor
-          3 ek fekete kakaó (cukrozatlan)
 
Liszt és vaj a kapcsos tortaforma kivajazásához.
 
1.      A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot keverőgéppel habosra keverem hozzáadom a rumot és jól elkeverem vele.
2.       Majd egyenként hozzáadom a tojásokat és mindegyiket fél percig keverem.
3.      A lisztet elvegyítem a sütőporral és három adagba hozzáadom, közben hozzáadom a 4 ek tejet is.
4.      A tészta felét kiszedem egy tálba ez lesz majd a fehér csík a zebratortában.
5.       A fekete kakaót, egy kanál cukorral és 4 kanál tejjel kikeverem. Hozzáadom a maradék tésztához és jól elkeverem.
6.       Most jön a „játszos” része. A torta formát kivajazom és kilisztezem. Fogok két evőkanalat és felváltva elkezdem a torta forma közepére rakosgatni a tésztát. Először egy kanál kakaós tészta, majd a közepére egy kanál fehér tészta. Erre megint kakaós, majd fehér.
 
 
 
7.       A lényeg, hogy mindig a közepére tegyük. A súlyánál fogva el fog terülni és ha megsütöttük, akkor érdekes csíkok lesznek a tortában. Picit türelemmel kell lenni, amíg elterül, egy kicsit gyorsíthatjuk a folyamatot, ha egy picit a pulthoz ütögetjük a torta forma alját. Jó játszást!
 
 
Eszköz igény:
-          keverőgép
-          egy tál a fehér tésztához
-          kapcsos torta forma 26-28 cm
-          két evőkanál
 
Elkészítési idő:  20 perc
Sütési idő: Légkeveréses sütőben, előmelegítés nélkül 160 fokos sütőben 55-60 perc

Marianne von Ooij egy holland tervező, aki Brooklynban alkot, és az ő keze munkája ez a „Vacsorához öltözött tálak sorozat”. Kinek nem okozott már fejtőrést az, hogy mi is az alkalomhoz illő megjelenés egy vacsorán. Marianne-t is foglalkoztatta a kérdés és ebből a gondolatból született meg a legújabb kollekciója, melynek prototípusán még dolgozik. Ha gyártásba kerül szívesen találkoznék, ilyen tálakkal egy elegáns fogadáson, amint éppen falatkákat szolgálnak fel benne. 

 

 

 

Foto:http://www.mariannevanooij.com

Ahogy apósom mondaná, ezzel az ebéddel aratni is lehet menni, úgy gondoltam, hogy hólapátoláshoz is jó lesz. Hatalmas adag kerekedett ki belőle, de ahogy az időjárás előrejelzést nézem, el fog fogyni. Nem tudom megmondani, hogy miért szeretem annyira a tarhonyát, de nagyon szeretem. Gyerekkoromban, ha a nagyapámékhoz, mentem mindig tarhonyát kértem paradicsom szósszal. Bármit elkészítettek volna, mindig meg is kérdezték hátha, de én mindig ezt válaszoltam, hogy tarhonyát kérek paradicsomszósszal. A suliban is örültem ha tarhonya volt a menzán, talán azért, mert ezt nehéz volt elrontani. Ki tudja, a lényeg az, hogy szeretem és ez a hólapátolós egytálétel is nagyon finom lett.

 

 

 
Hozzávalók /8 adag/ Könnyen felezhető a recept
-          80 dkg sertés comb felkockázva
-          4 közepes fej vörös hagyma (3 felaprítva + 1 egészben)
-          8db kisebb krumpli felkockázva
-          1db zöld paprika felkockázva
-          50 dkg tarhonya
-          4 ek olaj
-          2 ek őrölt piros paprika
-         
 
-          savanyúságnak uborka, ecetes paprika
 
1.       A 2 evőkanál olajon elkezdem píri tani a tarhonyát, mellé dobok egy fej vöröshagymát. ettől szerintem jobb íze lesz a tarhonyának. Folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen piruljon. mikor kellően barna lett, akkor átborítom egy tálba. A lábost egy papír törlővel kitörlőm.
2.       Bele az olaj, rá a felaprított hagyma, üvegesre párolom, majd sózom.  Közben a tarhonyával együtt pirult hagymát óvatosan felaprítom és azt is hozzáteszem a többi hagymához, ne vesszen kárba. Forró, úgyhogy óvatosan.
3.      Rászórom a pirospaprikát egyet keverek rajta és ráteszem a felkockázott húst, sózom. majd egy fél pohár vizet öntök alá és egy órát hagyom főni.  Hozzáteszem a felkockázott paprikát is.
4.      Majd mehet hozzá a krumpli és a már megpirított tarhonya is. Majd felöntöm másfél liter vízzel. Lefedve lassú tűzön 25 percig főzőm. 5 percenként átkeverem. Ellenőrzőm, hogy megpuhult-e a krumpli és a tarhonya. Ha megitta a vizét akkor öntök még hozza, majd a végén lefedve hagyom még egy órát pihenni.
5.       Ecetes uborkával vagy csalamádéval fantasztikus egytálétel lesz belőle.
 
 
 
Eszköz igény:
-          lábos
 
Elkészítési idő:  2 óra
 

Nem vagyok egy nagy évfordulós ember, azóta meg főleg nem, hogy itthon vagyok, mert általában azt sem tudom, hogy kedd van vagy szerda, azt meg, hogy hányadika van végképp nem szoktam tudni. Nekiláttam, hogy süssek egy sajttortát, mert imádjuk a sajttortát. Régen nem készítettem, mert kicsit mindig visszahőkölök, hogy mennyi kalóriát tartalmaz egy szelet, így neki láttam, hogy készítsek egy kicsit kevésbé bűnbe esős verziót. Meg kell mondjam, igazán finom lett és nem volt hiányérzete senkinek sem. És amikor a blogra akartam feltölteni jöttem rá, hogy már három hónapja vagyis negyed éve irkálom itt az irkálni valót, elmosolyodtam. Jól érzem magam és jól esik írni, remélem Ti is szeretitek olvasni. Úgyhogy ez most egy tudatalatti vezérelte negyed évfordulós light cheesecake lett.  

 

 
Hozzávalók:
A süti alja:
-          20 dkg keksz pl. háztartási / ZABFALATOK
-          10 dkg olvasztott vaj
Krém:
-          5 doboznnyi light Philadelphia (12% zsírtartalommal) /5*125g/
-          2 dl tejföl
-          15 dkg porcukor
-          1 citrom reszelt héja
-    1 csomag vaníliás cukor
-          2 tojás sárgája
-         2  egész tojás
-          2 púpozott ek. étkezési keményítő
 
-          5 kiskanálnyi eper lekvár a csíkozáshoz
+ eperlekvár tálaláshoz
 
1.       A kekszet összeaprítom a robotgépbe, a vajat megolvasztom és a kettőt összekeverem. Majd a torta forma aljába öntöm és egyenletesen eldolgozom. Én egy vizes poharat szoktam használni tömörítés végett. Majd a torta formát kívülről jól bebugyolálom alufóliával, hogy a vízfürdő, nehogy beszivárogjon a tortába.  Ha megvan, beteszem a hűtőbe, amíg elkészül a krém.
2.       A lekvár kivételével minden egy tálba teszek és nagyon alaposan összekeverek. Majd ráöntöm a „tésztára”
3.       Ekkor jön a rajzolós része. Egy kiskanállal csíkokban rácsurgatom a lekvárt a torta tetejére, az sem baj, hogyha nagyobb eper darabok is kerülnek bele. Majd veszek egy villát és elkezdem összefirkálni a tortát. Vagyis, a villát nem a torta aljáig lenyomva, körkörös mozdulatokkal áthúzom a tortát. Mondjuk, úgy mint amikor egy golyóstollat próbálsz életre kelteni egy papír lapon. Így szép cirmos lesz.
4.       Közben vizet forralok, a vízfürdőhöz.  A tortát beleállítom a tepsibe és köré öntöm a forró vizet, majd beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe és 45-50 perc alatt készre sütöm.  Óvatosan a tepsi ki és berakásánál, nehogy leforrázd magad.
5.       Amikor kiveszed, akkor még remeg egy kicsit, de a sütőből kivéve még tovább sül. A vízből vedd ki , de a torta formába, hagyd kihülni.
6.       Legfinomabb, ha egy éjszakát áll.
7.       Ezt most könnyed eper lekvárral tálaltam.
 
 
 
 
Eszköz igény:
-          aprítógép a kekszhez
-          kis lábos a vaj megolvasztásához
-          keverőgép, (habverővel)
-          kapcsos torta forma, ami belefér a tepsibe
-          6-8 cm-es peremű tepsi, amibe belefér a torta forma
-          kis villa, a „rajzoláshoz”
-          alufólia a torta forma bebugyolálásához
-          lábos a víz forraláshoz vagy víz forraló
 
Elkészítési idő:  30 perc
Sütési idő:  Előmelegített 180 fokos sütőben (alsó-felső) vízfürdőbe 45-50 perc

Mazsom 2011.01.24. 07:03

Lazac tekercs

A legjobban azt szeretem ebben a receptben, hogy egy pörgős nap után akár egyszerre is érkezhetek haza a vendégekkel, és amíg a fiúk kinyitják a bort addigra én el is készülök ezzel az étellel. Pillanatok alatt elkészül a dekoratív egyedi előétel, vagy ha nagyobb adagban készíted, akkor akár egy kellemes könnyed vacsora is kerekedhet belőle. És már csak a kártya hiányzik az asztalról és indulhat az éjszakába nyúló kártya party.

 

 
  Hozzávalók (4 főre, ha előételnek szánod)
-         4 db közepes méretű tortilla (pl. Santa Maria)
-         200 g szeletelt füstölt lazac
-         egy nagy marék jégsaláta, nagyon vékonycsíkokra vágva
-         fél doboz fűszeres krémsajt, Philadelphia, Exquista DE használhatsz natúr krémsajtot is akkor keverj bele egy csokor apróra vágott kaprot
-         2 újhagyma apró karikákra vágva vagy ennek megfelelő mennyiségű póréhagyma apróra vágva
-         fél citrom leve
-         frissen őrölt bors
-         
 
 
1.      A tortillákat kiterítem megkenem a krémsajttal. Rászórom a jégsalátát és a hagyma negyedét és ráfektetem a füstölt lazacszeleteket. Majd rácsepegetek egy pár csepp citromot és frissen őrölt borsot és egy kevés sót.
2.      Összetekerem, mint egy palacsintát, jó szorosan. Majd egy éles késsel 2cm-es csíkokra vágom és a vágással lefele egy tálra helyezem őket.
3.      Ha nem előételnek szánod, hanem könnyed vacsorának, akkor csak szorozd meg a hozzávalókat kettővel.
 
 
Eszköz igény:
-          kés
 
 
Elkészítési idő:  10 perc

Télen is lehet lekvárt főzni, és nem narancs lekvárt, hanem „sós" verziót, lila hagymából. Nagyon ízletes, pikáns kísérő vörös húsok, májak, sajtok mellé, de vajas kenyérre kenve is nagyon eteti magát. Egy kis kacsa májat sütöttem és neki láttam, hogy elkészítsem hozzá ezt a kis íz bombát. Nem bonyolult és ilyen náthás időszakban a hagyma pucolás közbeni inhalálás igazán jótékony hatással van a szervezetre. :)

 
Hozzávalók:
-          1 kg lila hagyma pucolva és vékonyra felszeletelve
-          0,5 dl olaj
-          3 ek barna vagy nád cukor
-          1,5 dl vörösbor
-          2 ek balzsamecet
-         
-          frissen őrölt bors
 
1.      Az olajon a cukrot karamellizálom, majd rádobom a felszeletelt hagymát, egy kiskanál sót adok hozzá, és felöntöm a borral.
2.      Jól elkeverem és hagyom párolódni, időnként megkeverem.  Amikor a hagyma elkezd puhulni és krémes állagú lesz, de azért még vannak benne szálas részek is ez nálam kb. 1 óra volt. akkor hozzáadom a balzsamecet és még 5 percig főzöm. Megkóstolóm és ízlés szerint lehet még hozzá adni sót és borsot.
3.       Kis üvegekbe szedem és hűtőszekrénybe tárolom. Három kis üveggel lett .
 
 
 
Eszköz igény:
-          lábos
-          3 db kisebb jól záródó üveg
 
Elkészítési idő:  1,5 óra

Nagyon szeretek frissen sült dolgokat reggelizni, de aludni is nagyon szeretek, így az, hogy frissen sült kelt tésztát reggelizzünk az eddig kizárt volt. Maradt még, mint opció a pék meglátogatása, de ahhoz ilyen nagyon nyirkos hűvös reggeleken nem fűlött a foga senkinek sem , így maradt az előző napi pékárú. Aztán Limaránál ráleltem erre a tésztareceptre ami nagyon megtetszett és gyorsan neki is láttam, hogy elkészítsem. Az éjszakai hűvösen való pihentetéssel egy óra alatt frissen sült forró illatos kifliket tudok reggelit varázsolni. És az éjszakai bűnbeesés lehetőségét is kizárom, mert ha este sütők ilyen ínycsiklandozó dolgokat, akkor képesek vagyunk még éjszaka enni belőle, ami az álmos könyv szerint nem túl egészséges. Két féle kiflit sütöttem a tésztából, az egyik felébe nem tettem semmit sem a másik felébe pedig, szárított chili csíkokat, frissen őrölt borsot, zöld olíva bogyót és egy spanyol juh, kecske és tehén tej keverékébő készült sajt kockákat tettem. Hát isteni lett….

 

Hozzávalók:
-          60 dkg liszt
-          2,5 dkg élesztő
-          2 dl langyos tej
-          1 ek cukor
-          120g tejföl (20%)
-          5 dkg puha vaj
-          só          
 
Tészta „tölteléke”
-          15 dkg puha vaj
-          1 ek liszt
-         
 
A kifli tölteléke:
-          két maréknyi zöld magozott olíva bogyó felkarikázva
-         10dkg juh, kecske és tehéntejből készült sajt kockák (RONCERO márkájú), de használhatsz, fetát vagy bármilyen más szíros érettebb ízű sajtot is
-          szárított chili csíkok, de lehet frissen őrölt is
-          frissen őrölt bors
Kenéshez :
-          1 tojás
 
1.       A cukorral összetöröm az élesztőt és felöntöm a langyos tejjel, hagyom felfutni.
2.       A liszttel elkeverem a sót és belemorzsolom a puha vajat, hozzáadom a tejfölt és az élesztős tejet.
3.      Jól kidagasztom és hagyom 30 percet pihenni. Közben a vajat a sót és a lisztet, jól kikeverem.
4.       A tésztát 3 mm vastagra, téglalap formájúvá nyújtom és megkenem a vajas lisztes keverékkel. Majd feltekerem és két órán át hagyom pihenni.
5.       Félbe vágom a hengert és kinyújtom 25 cm magas és 50cm széles téglalappá. Rádlival,pizza vágóval vagy késsel háromszögeket vágok belőle. Az egyik adag tésztából származó háromszögekbe nem tettem semmit sem. A második adagot, pedig megszórtam frissen őrölt borssal, chili csíkokkal, olaj bogyóval és sajt kockákkal és így tekertem fel.
 
 
 
6.      Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, hagyom őket egy fél órát pihenni, majd letakarom őket alufóliával és kiteszem őket a teraszra (akkor, ha 0-5fok között van az éjszaki hőmérséklet) vagy beteszem a hűtőbe őket.(két tepsivel lesz belőle) kb. 7-7 db.
7.       REGGEL: Behozom őket a teraszról vagy a kiveszem a hűtőből, leveszem az alufóliát egy negyed órát hagyom őket éledezni, és lekenem őket a felvert tojással, majd hideg sütőbe teszem őket és 180 fok légkeverésre állítom a sütőt és kb. 35 perc alatt szép arany barnára sütőm őket.
8.       Ha nem hagytad állni egy éjszakán át, akkor a megformázott kifliket hagyd egy fél órát kelni, majd akkor kend le a tojással, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tedd (20 perc sütési idő). Le is fagyasztható és a mélyhűtőben egy hónapig eltartható.
 
 
Eszköz igény:
-          dagasztó karos robotgép
-          sodrófa, nyújtódeszka
-          tál a vaj kikeveréseshez
-          ecset (tojáshoz)
-          rádli, pizza vágó vagy kés
-          2 tepsi
-          2 ív sütőpapír
-          alufólia
 
Elkészítési idő:  3 óra + éjszaka
Sütési idő: hideg sütőbe teszem őket és 180 fok légkeverésre állítom a sütőt és kb. 35 perc alatt szép arany barnára sütőm. A sütési idő változhat annak függvényében, hogy mennyire gyorsan fűt fel a sütőd. 

Zsimbi főz. Apát várja vacsival, nem tudom hol láthatta. :)

 

Azt hiszem az már kiderült, hogy nagyon szeretjük a sajtot, nincsen ez másképpen, ha húsról van szó, az is jöhet sajtosan. Nagyon egyszerű recept előre össze lehet állítani és ebéd előtt egy órával elég betenni a sütőbe és más dolgunk nincsen is csak egy kis rizst kifőzni hozzá és tálalhatjuk is a stressz mentes ebédet. Kicsik és nagyok megelégedésére.

 

 Hozzávalók ( 4 főre)

-          2 csirkemell (szeletelve)
-          1 nagy pohár tejföl
-          2 mozarella sajt (szeletelve)
-          15 dkg reszelt sajt
-          liszt, a csirkemell csíkok beleforgatásához
-          szerecsendió
-         
-          bors
-          sajt
-          olaj vagy vaj az edény kikenéséhez
 
1.       Az edény kivajazzuk vagy kiolajozzuk. A húst felszeleteljük és sózzuk borsozzuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd lisztbe forgatjuk. A hússzeleteket a tálba tesszük, majd az első réteg után megkenjük tejföllel, melybe szintén egy pici sót tettünk. Majd letakarjuk a reszelt sajt felével és a szeletelt mozarella felével.
2.       Majd a többi hússal is ugyanazt teszem, majd ráöntöm a maradék tejfölt és lefedem a reszelt sajttal és a mozarellával.
3.       160 fokos légkeveréses sütőben egy 60-70 perc alatt készre sütöm. Nem szoktam lefedni, mert akkor kicsit sűrűbb lesz a szaftja, de ha túlzottan pirulna a sajt, akkor egy réteg alufóliát fektetek a tetejére, csak úgy lazán.
 
 
Eszköz igény:
-          egy tepsi vagy kerámia tál (ez egy kerek 25cm-es)
-    sajt reszelő
 
 
Elkészítési idő:  15 perc + sütés
Sütési idő:  60-70 perc 160 fokon

Karácsonyra kaptam ezt a csoda szép kézműves tálat a sógoroméktól és azóta gondolkoztam azon, hogy mit is készítsek benne. Majd e mellett az egyszerű és nagyszerű meggyes piskóta mellett döntöttem. Sajtos rakott hús volt a főétel és ehhez jól passzolt ez a könnyed gyümölcsös desszert. És a tál is nagyon jól vizsgázott, szeretni fogjuk egymást és még sok finom dolgot fogok készíteni benne.

 
Hozzávalók:
-          25 dkg liszt
-          25 dkg cukor
-          1 dl olaj
-          1 dl szóda
-          4 tojás (sárgája + fehérjéből hab)
-          1 csomag vaníliás cukor
-          1 csomag sütőpor
-          1 csipet só
 
-          1 üveg magozott meggy befőtt + 1 ek liszt
-          a tál kikenéséhez vaj + liszt
 
1.       A cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem a tojások sárgájával. A liszttel elvegyítem a sütőport  majd hozzáadom a többi hozzávalóval együtt  kivéve a tojás fehérjét.
2.       A tojásfehérjét kemény habbá verem és három részletben belekeverem a masszában. Óvatos mozdulatokkal dolgozom, hogy ne törjem össze a habot.
3.       Az edény kivajazom és kilisztezem, majd beleöntöm a masszát. A meggyet lecsepegtetem és egy evőkanálnyi liszttel elvegyítem és egyenletesen beleszórom a tésztába.
4.       Előmelegített 160 fokos sütőben 30-35 percig sütöm tűpróbával ellenőrzöm, hogy jól átsült-e a tészta.
 
 
Eszköz igény:
-          keverőkaros robotgép / kézzel is kikeverhető
-          habverő
-          szűrőkanál
-          sütő forma kb. 30 cm átmérőjű, de lehet szögletes is a forma
 
Elkészítési idő:  10 perc
Sütési idő:  Előmelegített (légkeverős) 160 fokos sütőben 30-35 percig. (Tűpróba)

Jó pár évvel ezelőtt abban a szerencsében volt részem, hogy Szicíliában tölthettem egy kis időt, nagyon élveztük az életet, olyan igazi Carpe diem érzés volt. Éltünk jöttünk mentünk, fantasztikusakat ettünk.  Olyan pár hozzávalós tésztákat és vékony pizzákat ettünk, melyeknek az ízét a mai napig is érzem. Az egyik kedvenc helyünkön, egyik este egy tonhalas tésztához parmezánt kértünk, mire a pincér srác, akinél már törzsvendégek voltunk, megmerevedett és lesápadt. Parmegiano on fish NOOOOOOO! kiáltotta. Totál felháborodott, hogy mi halas ételhez parmezánt rendeltünk. Sarkon fordult és elment, és nem is hozott parmezánt. Én mégis szeretem ezen a tésztán a parmezánt. Hiányzik a „Parmegiano on fish NOOOOOO” haverunk, aki már csak így maradt meg a mi emlékezetünkben. Szeretnék még egyszer nála enni.

 

 

Hozzávalók: (2 főre)
-          1 doboz vizes tonhal konzerv
-          2 szál újhagyma
-          kb. 16 db fekete olíva bogyó ( itt most al forno verziót használtam, ami olyan mintha aszalt olíva bogyó lenne)
-          2 ek olíva olaj
-          4 gerezd fokhagyma
-          1 kk szárított kakukkfű
-          őrölt chili
-         
-          bors
 
-          20 dkg száraz tészta
-          parmezán
 
1.       A vizet felteszem forrni, majd sózom és a leírás szerint megfőzőm a tésztát.
2.       Az olíva olajt felforrósítom, az újhagymát és a szeletekre vágott fokhagymát bele dobom és gyorsan átkeverem. A konzervről leöntőm a levét és beleöntőm a teflonba, hozzáadom az olajbogyókat, majd a kakukkfüvet, pici sót, frissen őrölt borsot és chilit. Átforgatom és hozzáadom a tésztát.
3.       Parmezán forgácsokkal tálalom. Bocsi, „Parmegiano on fish NOOOOOOO” haverunk!
 
 
Eszköz igény:
-          teflon
-          lábos
-          szűrő
 
 
Elkészítési idő:  15 perc
 

Hozzávaló
1 fő
2 fő
3 fő
4 fő
6 fő
Tonhal (vizes)
0,5 doboz
1 doboz
1,5 doboz
2 doboz
3 doboz
Tészta
10 dkg
20 dkg
30 dkg
40 dkg
60dkg
Olíva
1 ek
2 ek
3 ek
4 ek
6 ek
Olaj bogyó
8 db
16 db
24 db
32 db
42 db
Fokhagyma
2 gerezd
4 gerezd
6 derezd
8 gerezd
12 gerezd
Kakukkfű
0,5 kk
1 kk
1,5 kk
2 kk
3 kk
Újhagyma
1 szál
2 szál
3 szál
4 szál
6 szál
Só, bors, örölt chili ízlés szerint
 

Foto: www.aatiffany.com

A karácsonyi édesség dömping után, nagyon vágytam már valami sós-sajtosra és ez a recept tökéletes választás volt. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a sajtos rúdról. A legsajtosabb, legropogósabb, legfinomabb, és egyben sütés közben a legfurcsább illattal rendelkező sajtos rúd. Egy főnyeremény a végeredmény, de mivel szalakálit tartalmaz ezért sütés közben olyan „illat” jön ki sütőből, mintha egy lóistállóban lennénk. Életem első találkozása volt a szalakálival, ezért előtte utána olvastam egy kicsit, így nem lrt meglepetésként  az illat, de tényleg masszív, de a végeredmény törli az emlékezetedből az  illatot a sütiben semmi nem érződik a szalakáliből.  Fontos, hogy ne közvetlenül a vendégek érkezése előtt süsd meg.
Az édesanyám egyik barátnőjétől kaptam a receptet, ő perec formában szokta sütni, de a drága gyerkőcöm  mostanában egyre rövidülő alvás ideje miatt a perecből sajtos rúd lett, így gyorsabb volt. Jól záródó fém dobozba hónapokig friss marad, igazi vendég váró csemege.
 
 
Hozzávalók:
-          50 dkg finom liszt
-          25 dkg margarin
-          25 dkg reszelt sajt (kemény reszelhető) (nálam most GOUDA és TILSITI sajt keveréke volt, de használhatsz hozzá pl.:  füstölt sajtot, trappistát is )
-          15-20 dkg reszelt sajt a tetejére
-          2 dl tejföl (20%)
-          0,5 víz
-          2 dkg szalakáli
-         
-          1 db tojás a rudak megkenéséhez
 
1.      A szalakálit feloldom a fél dl vízben és úgy adom hozzá. A sajtot lereszelem és az összes hozzávalót egy tálba teszem és összegyúrom.
2.      A tésztát 2mm vastagra nyújtom megkenem tojással megszórom reszelt sajttal, majd felcsíkozom.
3.      Egy sütőpapírral kibélelt tepsire teszem őket, leginkább magasságéban fog nőni, így lehet eléggé sűrűn tenni a tepsibe.
4.      A sütőt előmelegítem 200fokra, majd amikor beteszem az első tepsivel, akkor légkeverés 160 fokra állítom a sütőt. 10-12 perc alatt készre sütöm. A sütési idő függ a rudak nagyságától.
5.      Nekem ebből az adagból 7 tepsire való lett.
 
 
 
Eszköz igény:
-          keverőkaros robotgép
-          tepsi
-          sütőpapír
-          kenőtoll vagy ecset ( a tojáshoz)
-          rádli vagy kés a rudak felvágásához
 
 
Elkészítési idő:  1,5 óra
Sütési idő: 200fokra előmelegített sütő, majd légkeverés 160fokra mérsékelni 10-12 perc

 

Ebben a fura se nem tél se nem tavasz időben, úgy ébredtem ma, hogy valami nagyon vitaminosat, gyümölcsöset szeretnék reggelizni. Így született meg ez a gyümölcsturmix. A család aprajánál és nagyjánál sikert aratott.

 

Hozzávalók:
-          2 db banán
-          2 db alma (csumáját kiszedve és cikkekre vágva)
-          2 narancs leve
-          125g mirelit erdei gyümölcs mix (ribizli, áfonya, szeder, fekete ribizli, eper), de bármilyen kombinációban adhatod hozzá
-          1 ek méz (ízlés szerint lehet több is)
-          1 kiskanál citrom lé (ízlés szerint lehet több is és kevesebb is)
-          ha szükséges pici víz, ha túl sűrűnek éreznéd
 
-          lap mandula dekorálásnak
 
1.       Az összes hozzávalót kivéve a mandulát a turmixba teszem és jól összeturmixolom.
2.       Poharakba öntöm és a tetejét megszórom lapmandulával és már fogyasztható is
 
 
Eszköz igény:
-          turmix
-          narancs facsaró
 
 
Elkészítési idő:  10 perc

Soha életemben nem hallottam erről az ételről, mindaddig amíg férjhez nem mentem egy részben sváb család gyermekéhez. Annyiszor hallottam a drága férjemet álmodozni erről a gombócról, hogy ő ilyen finomat még nem evett és akkor is csak egyszer egy igazi sváb lakodalomban Pilisvörösváron. Miden követ megmozgatva kutatásba kezdtem, hogy kiderítsem, hogy mi is ez a titokzatos sváb gombóc, amit levesbetétként ettek a svábok. Hosszas kutakodás után összegyűlt annyi információ, hogy a férjem névnapjára szánt ebédkor titokban nekiláttam, hogy elkészítsem ezt a gombócot. Igencsak izgultam, hogy miként fog sikerülni. A készítés közben már megbántam, hogy nem csináltam előtte egy próbát, de akkor nem lett volna meglepetés. Hát elkészült a nagy mű, a boldogság és a meghatottság nagyon nagy volt, megérte a fáradozást, a keresgélést és az olaj szagot. :) Tényleg mennyei és a húslevest egy újabb dimenzióba emeli. Azóta felkerült az általam készített és kitapasztalt verzió a családi hétvégi kívánságlistára.  

A sváb gombóc alapvetően egy olajban sült zsemlegombóc, melyet levesbetétként esznek. Nálunk az lett szokás, hogy frissen még melegen kézből esszük a húsleves mellé, másnap meg apró darabokra tépkedve a levesbe tesszük és úgy esszük. Igazán tartalmassá teszi a levest.

 

Hozzávalók:

-          5 db szikkadt tejes zsemle (klasszikus, nem a felfújt verzió)
-          1 húsleves kocka (lehetőleg bio)
-          2dl tej + forró víz (a zsemle áztatásához)
-          3 tojás szétválasztva (fehérjét kemény habbá verni)
-          1 kis vej vöröshagyma (nagyon apró kockákra vágva)
-          1 nagy csokor petrezselyem felaprítva (lehet mirelit is)
-          30 dkg csirke/kacsa máj (15 dkg kaparva + 15 dkg apró kockákra vágva)
-          3 ek zsemle morzsa
-         
-          bors
-          őrölt szerecsendió
 
1.       A forró vízben feloldom a leves kockát, majd felöntöm tejjel. A zsemléket beáztatom, majd jól kinyomkodom.
2.       Egy tálba teszem a felaprított hagymát, a tojások sárgáját, a petrezselymet, a kinyomkodott zsemléket, a zsemlemorzsát, sózom borsozom és szerecsendióval ízesítem. Majd a keverőgéppel jól összedolgozom az egészet. A kapart és a felkockázott májat beleforgatom.
3.       A tojás fehérjét felverem és a három részre osztva, szépen beleforgatom a masszába.
4.       Majd a forró olajba, evőkanállal beleszaggatom mindkét oldalát arany barnára sütöm. Az olajban megnőnek a gombócok, úgyhogy hagyjunk helyet közöttük. Majd szűrőkanállal papírra szedem, még melegen tálaljuk a leves mellé.
 
Eszköz igény:
-          tál a zsemle áztatásához
-          habverő gép vagy kézi ( a tojásfehérjéhez)
-          tál + keverőgép ( a massza összedolgozásához)
-          serpenyő (olaj sütéshez)
-          evőkanál a szaggatáshoz
-          papír törlő ( az olaj leitatásához)
-          kiemelő kanál az olajból kivételhez
 
 
Sütés: Forró, de nem tűz forró bő olajban, közepesnél erősebb lángon (nálam indukciós  6-os)
Elkészítési idő:  15 perc  + sütés + áztatás

Az újévi kalács malacok csak úgy bekúsztak a blogra, de nem írtam le, hogy miként is készültek, hát íme itt a recept is. A maradék lencsében főtt füstölt húshoz szerettem volna egy kalácsot sütni, és a tésztából elcsent darabból születtek ezek a szerencsehozó malacok. A kalács tészta az a kalács, ami belül foszlós és szaftos, de kívül azért van héja. Jó nem ropogós héja, de azért van, és olyan gyorsan neki esett a család, hogy időm sem volt lefényképezni.

 

Hozzávalók:
Tésztához:
-          80 dkg liszt
-          15 dkg cukor
-          3 tojás
-          2,5 dkg élesztő
-          3 dl langyos tej (1+2 dl)
-          10 dkg olvasztott vaj
-          csipet só
 
Kenéshez:
-          1 tojás sárgája
-          2 ek tej
 
1.     Az élesztőt villával összetöröm egy kanál cukorral, majd felöntöm 1dl langyos tejjel és hagyom, hadd dolgozzon.
2.      A tojást és a cukrot habosra keverem egy csipet sóval, majd felváltva hozzáadom a lisztet, az élesztős tejet és a maradék 2 dl tejet. Jól kidolgozom.
3.      Majd az olvasztott, de langyosra hűtött vajat hozzáadom és jól beledolgozom a tésztába, majd további 5 percig dagasztom. Konyharuhával letakarva hagyom kétszeresére kelni.
 
Malacok: (15 db)
 
1.      A lent leírt szaggatókkal kiszaggatom a köröket, melyek a malac testrészei lesznek.
2.      A fejnek szánt legnagyobb kört a sütőpapírra helyezem és lekenem tojásos tejjel. Ráhelyezem az orrot a szemet és a füleket, majd a desszertes villa nyelével vagy egy késsel kiszúrom a konnektor orrát. Ezeket a testrészeket is lekenem tojással.
3.      15 percig kelesztem őket És mehetnek is be a sütőbe.
 

 

 

Kalács:
1.       A maradék tésztát három részre osztom. 35 -40 cm hosszú hengerekké sodrom őket.
2.       Összecsippentem a végüket és klasszikus módon összefonom őket.
3.       Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és meleg helyen hagyom duplájára kelni, majd lekenem a tojásos tejjel és mehet be az előmelegített sütőbe.
 
 
Eszköz igény:
 
-          tepsi
-          dagasztó karos robotgép, de kézzel is megoldható
-          2 ív sütőpapír
-          ecset és egy tálka a kenéshez
 
 
Malac:
-          4 féle méretű szaggató: ezeket csak az arányok miatt írom le, lehet rajta változtatni és kísérletezni is a malac arcokkal
o   6,7cm átmérőjű  -  ez a feje
o   2,5cm átmérőjű - ez az orra
o   3,7cm átmérőjű  - ez négy felé vágva lesz a füle (2 malacra elegendő fül)
o   1cm átmérőjű  - ez a szeme (ritka, hogy ilyen legyen egy háztartásba, így nyugodtan készíthetsz apró golyókat is
-          desszert villa nyele, ezzel szúrtam a malac konnektor orrát, de kés hegyével is lehet
 
 
Elkészítési idő:  30 perc plusz kelesztés
 
Sütés: Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon.
               
Malacok: kb. 15 perc
Kalács: 30 - 35 perc

Mazsom 2011.01.01. 20:39

2011

 
Kívánok a szép lassan növekvő olvasó táboromnak, nagyon boldog új évet és kívánok mindenkinek szeretetet, és azt hogy felismerje és értékelje mások szeretetét, egészséget, erőt és kitartást és azt, hogy ebben az évben mindenki közelebb kerülhessen álmai megvalósításához.
Kívánom, hogy legyek elég bölcs, hogy koncentrálni tudjak, hogy ki és mi a legfontosabb az életemben, és legyek elég türelmes szeretteimmel és mindenki mással, járjak nyitott szívvel, és dolgozhassak keményen, hogy közelebb kerülhessek álmaimhoz.
Örülök, hogy belevágtam ebbe a blogba, jó érzés írni és osztozni Veletek és jó látni, hogy már nem csak a családom olvas. :)
Köszönöm az ez évi figyelmeteket és még egyszer nagyon boldog új évet!

 

 A nagy karácsonyi evészetek után egy könnyedebb recepttel szeretnék szolgálni. Halloumi sajt elég gyakran lapul a hűtő aljában, nagyon hosszú ideig jó és pillanatok alatt lehet belőle vacsorát készíteni. De most nem a klasszikus grillezett sajt verzióját készítettem, hanem töltelék alapanyag lett belőle.

Halloumi sajt: Közel-Keletről származó, eredetileg kecske-vagy juhtejből készített, téphető szerkezetű, sós sajt. Grillezésre kitűnően alkalmas, de nyersen is finom.

 

 
 
 
Hozzávalók: (4 főre)
-          8 db nagyobb csiperke gomba fej
-          1 csomag Grill sajt (Halloumi)
-          4 szelet bacon szalonna
-          1 db tojás
-          2 szál újhagyma
-          1 tojás
-         
-          bors
 
1.      A gombát megpucolom, a szárát kitöröm és a kalapjával lefelé egy tűzálló tálba teszem.
2.      A sajtot apró kockákra vágom, mint a francia salátába a répát, a szalonnát vékony csíkokra vágom, a hagymát felkarikázom, és egy tálba teszem. Hozzá ütöm a tojást sózom borsozom és jól összekeverem.
3.      Majd ezt a keveréket a gombafejekre halmozom.
4.      Előmelegített alsó felső sütésen 160 fokos sütőben 30perc alatt készre sütöm és melegen tálalom. Önmagában kitűnő előétel, könnyed salátával vagy rizzsel meg akár főétel is válhat belőle.
 
 
 
 
 
Eszköz igény:
-          tűzálló tál vagy tepsi
-          egy tál a töltelék összekeveréséhez
 
 
Elkészítési idő:  15 perc
Sütési idő: előmelegített alsó felső sütésen 160 fokos sütőben 30perc

 

Kikerültek az ablakba, az angyalok postaládájába a felfűzött mézesek és a Zsombi által készített ajándékok. Már csak az angyalokat várjuk, hogy elvigyék és holnap a karácsonyfával együtt hozzák vissza. Nagyon jól fognak mutatni a fán ezek a csodás mézesek.

 

 

 

 

 

 

Egyik éjszaka bambultam a TV-t és ennek a receptnek az alapját láttam, tovább gondoltam és nagyon finom karácsonyi desszert lett belőle. Elolvad a szádban egy pohár teával vagy tejjel nagyon kellemes  finomság. A fiúk rögtön úgy kezdték el enni, ahogy a pilóta kekszet szokták.

 
Hozzávalók:
-          25 dkg lágy vaj
-          10 dkg porcukor átszitálva
-          10 dkg kukorica keményítő
-          25 dkg liszt
-          5 dkg kakaópor
-          1 zacskó vaníliás cukor
-          csipet só
-          egy narancs reszelt héja
 
-          Nutella
-          5 dkg lapmandula
 
 
 
1.      A vajat habosra keverem, hozzáadom az átszitált porcukrot. A lisztet, a keményítőt, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverem és hozzáadom a vajas masszához és jól kidolgozom. Hozzáreszelem a narancs héját és alaposan összedolgozom.
2.      Apró golyókat készítek belőle 40-46 db jön ki belőle. Ez sütőpapírral kibélelt tepsire teszem őket. Nem fog megdagadni, lehet sűrűn rakni, de azért maradjon hely közöttük. A golyók tetejét villával megnyomjuk, hogy korong alakú legyen. Én itt most egy hópihe formát nyomtam bele, mert a karácsonyi hangulat nagyon elfogott.
3.      A sütőt alsó felső fokozatban 180fokrra melegítem. 10-12 perc alatt készre sütöm. Rácsra szedem és hagyom kihűlni.
4.      A mandulát egy száraz teflonban megpirítom, majd amikor megpirult, hogy egy tányérra szedem, mert a teflonban tovább pirulna.
5.      A kis korongokat megfordítom és mindegyiket megkenek Nutellával. A felére szórok egy kis pirított mandulát és befedem a másik koronggal.
 
 
Eszköz igény:
-          keverőgép
-          tepsi
-          sütőpapír
-          reszelő (narancshoz)
-          villa vagy forma a lapításhoz
 
 
Elkészítési idő: 40 perc + hűlési idő
 
Sütési idő: Alsó felső sütési mód előmelegítve 10-12 perc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása