Ha az ember lányának, a barátnőjének szülinapja van, akkor meg szoktam jól húzni a fülét, veszek neki meglepit, amire nagyon vágyik, és ha a barátnője éppenséggel blogot is ír, akkor még tortát is szokott neki készíteni. Nem is lenne ezzel semmi nagyobb fejtőrés, ha nem diabetikus tortát kellene készíteni. De megoldom, hangozott a belső mondat. Féltem nagyon, izgultam nagyon, de jelentem megoldottam. Tudom, hogy nagyon jó dolog a xilit vagyis a nyírfa cukor, édes, mint a normál cukor, de sütés közben azért valljuk be nem egészen úgy viselkedik, mint a normál cukor. Izgulás ide, izgulás oda, nagyon jól sikeredett ez a torta és igazán nagy öröm volt látni, hogy ez egy tíz ujjamat megnyalom diabetikus torta lett. Sok boldogat Tádénak! Magamnak meg azt kívánom, hogy szeretnék még sok-sok diabetikus tortát sütni neki!
Hozzávalók:
A süti alja:
- 17 dkg diabetikus keksz (téglalap alakú) SIN AZUCAR sorozatból (Tescoban vettem)
- 8 dkg olvasztott vaj
Krém:
- 4 doboznyi light Philadelphia (12% zsírtartalommal) /4*125g/
- 1,5 dl tejföl
- 8 dkg XILIT
- 1 citrom reszelt héja, lehetőleg kezeletlen felületű, ha nem az akkor nagyon alaposan sikáld le
- 1 kupaknyi/1 kk vanília esszencia
- 1 tojás sárgája
- 2 egész tojás
- 2 púpozott ek étkezési keményítő
-
- 4 kiskanálnyi diabetikus eper lekvár
FONTOS!! Ugyanúgy készült, mint a másik „normál” sajttorta, annyi különbséggel, hogy:
o minden diabetikus volt benne
o a xilitet, használtam cukor helyett, amit feloldottam a tejfölben
o nem raktam bele vaníliás cukrot, hanem vanília esszenciát
o kisebb torta formában sült (18 cm)
o másfél óráig sült, vagyis kétszer annyi ideig, mint a normál társa. Ez köszönhető annak, hogy xilit van benne és annak, hogy magasabb lett a krém, a kisebb tora forma miatt.
1. A tejfölbe öntöm a xilitet és felolvasztom benne.
2. A kekszet összeaprítom a robotgépbe, a vajat megolvasztom és a kettőt összekeverem. Majd a torta forma aljába öntöm és egyenletesen eldolgozom. Én egy vizes poharat szoktam használni tömörítés végett. Majd a tormát kívülről jól bebugyolálom alufóliával, hogy a vízfürdő, nehogy beszivárogjon a tortába. Ha megvan, beteszem a hűtőbe, amíg elkészül a krém.
3. A lekvár kivételével minden egy tálba teszek és nagyon alaposan összekeverek. Majd ráöntöm a „tésztára”.
4. Ekkor jön a rajzolós része. Egy kiskanállal csíkokban rácsurgatom a lekvárt a torta tetejére, az sem baj, hogyha nagyobb eper darabok is kerülnek bele. Majd veszek egy villát és elkezdem összefirkálni a tortát. Vagyis a villát, nem a torta aljáig lenyomva körkörös mozdulatokkal áthúzom a tortát. Mondjuk, mint amikor egy golyóstollat próbálsz életre kelteni. Így szép cirmos lesz.
5. Közben vizet forralok, a vízfürdőhöz. A tortát beleállítom a tepsibe és köré öntöm a forró vizet, majd beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe és 85-90 perc alatt készre sütöm.
6. Amikor kiveszed, akkor még remeg egy kicsit, de a sütőből kivéve még tovább sül.
7. Legfinomabb, ha egy éjszakát áll.
Eszköz igény:
- aprítógép a kekszhez
- kis lábos a vaj megolvasztásához
- keverőgép, (habverővel)
- kapcsos torta forma, ami belefér a tepsibe (18 cm), rakhatod 20cm-es torta formába is, akkor alacsonyabb lesz a krém és egy kicsit kevesebb ideig kell sütni
- 6-8 cm-es peremű tepsi, amibe belefér a torta forma
- kis villa, a „rajzoláshoz”
- alufólia a torta forma bebugyolálásához
- lábos a víz forraláshoz vagy víz forraló
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: Előmelegített 180 fokos sütőben (alsó-felső) vízfürdőbe 90 perc, tűpróba! Remeghet még a közepe, de ne legyen folyós.