A karácsonyi édesség dömping után, nagyon vágytam már valami sós-sajtosra és ez a recept tökéletes választás volt. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a sajtos rúdról. A legsajtosabb, legropogósabb, legfinomabb, és egyben sütés közben a legfurcsább illattal rendelkező sajtos rúd. Egy főnyeremény a végeredmény, de mivel szalakálit tartalmaz ezért sütés közben olyan „illat” jön ki sütőből, mintha egy lóistállóban lennénk. Életem első találkozása volt a szalakálival, ezért előtte utána olvastam egy kicsit, így nem lrt meglepetésként  az illat, de tényleg masszív, de a végeredmény törli az emlékezetedből az  illatot a sütiben semmi nem érződik a szalakáliből.  Fontos, hogy ne közvetlenül a vendégek érkezése előtt süsd meg.
Az édesanyám egyik barátnőjétől kaptam a receptet, ő perec formában szokta sütni, de a drága gyerkőcöm  mostanában egyre rövidülő alvás ideje miatt a perecből sajtos rúd lett, így gyorsabb volt. Jól záródó fém dobozba hónapokig friss marad, igazi vendég váró csemege.
 
 
Hozzávalók:
-          50 dkg finom liszt
-          25 dkg margarin
-          25 dkg reszelt sajt (kemény reszelhető) (nálam most GOUDA és TILSITI sajt keveréke volt, de használhatsz hozzá pl.:  füstölt sajtot, trappistát is )
-          15-20 dkg reszelt sajt a tetejére
-          2 dl tejföl (20%)
-          0,5 víz
-          2 dkg szalakáli
-         
-          1 db tojás a rudak megkenéséhez
 
1.      A szalakálit feloldom a fél dl vízben és úgy adom hozzá. A sajtot lereszelem és az összes hozzávalót egy tálba teszem és összegyúrom.
2.      A tésztát 2mm vastagra nyújtom megkenem tojással megszórom reszelt sajttal, majd felcsíkozom.
3.      Egy sütőpapírral kibélelt tepsire teszem őket, leginkább magasságéban fog nőni, így lehet eléggé sűrűn tenni a tepsibe.
4.      A sütőt előmelegítem 200fokra, majd amikor beteszem az első tepsivel, akkor légkeverés 160 fokra állítom a sütőt. 10-12 perc alatt készre sütöm. A sütési idő függ a rudak nagyságától.
5.      Nekem ebből az adagból 7 tepsire való lett.
 
 
 
Eszköz igény:
-          keverőkaros robotgép
-          tepsi
-          sütőpapír
-          kenőtoll vagy ecset ( a tojáshoz)
-          rádli vagy kés a rudak felvágásához
 
 
Elkészítési idő:  1,5 óra
Sütési idő: 200fokra előmelegített sütő, majd légkeverés 160fokra mérsékelni 10-12 perc

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr502577578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.01.12. 13:34:25

7 tepsi? :D az igen! azt hiszem, az anyukám perece is valami ilyesmi lehet. lassan ideje, hogy én is kibróbáljam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása