2011.01.11. 21:46
A legsajtosabb sajtos rúd
A karácsonyi édesség dömping után, nagyon vágytam már valami sós-sajtosra és ez a recept tökéletes választás volt. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a sajtos rúdról. A legsajtosabb, legropogósabb, legfinomabb, és egyben sütés közben a legfurcsább illattal rendelkező sajtos rúd. Egy főnyeremény a végeredmény, de mivel szalakálit tartalmaz ezért sütés közben olyan „illat” jön ki sütőből, mintha egy lóistállóban lennénk. Életem első találkozása volt a szalakálival, ezért előtte utána olvastam egy kicsit, így nem lrt meglepetésként az illat, de tényleg masszív, de a végeredmény törli az emlékezetedből az illatot a sütiben semmi nem érződik a szalakáliből. Fontos, hogy ne közvetlenül a vendégek érkezése előtt süsd meg.
Az édesanyám egyik barátnőjétől kaptam a receptet, ő perec formában szokta sütni, de a drága gyerkőcöm mostanában egyre rövidülő alvás ideje miatt a perecből sajtos rúd lett, így gyorsabb volt. Jól záródó fém dobozba hónapokig friss marad, igazi vendég váró csemege.
Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg reszelt sajt (kemény reszelhető) (nálam most GOUDA és TILSITI sajt keveréke volt, de használhatsz hozzá pl.: füstölt sajtot, trappistát is )
- 15-20 dkg reszelt sajt a tetejére
- 2 dl tejföl (20%)
- 0,5 víz
- 2 dkg szalakáli
- só
- 1 db tojás a rudak megkenéséhez
1. A szalakálit feloldom a fél dl vízben és úgy adom hozzá. A sajtot lereszelem és az összes hozzávalót egy tálba teszem és összegyúrom.
2. A tésztát 2mm vastagra nyújtom megkenem tojással megszórom reszelt sajttal, majd felcsíkozom.
3. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire teszem őket, leginkább magasságéban fog nőni, így lehet eléggé sűrűn tenni a tepsibe.
4. A sütőt előmelegítem 200fokra, majd amikor beteszem az első tepsivel, akkor légkeverés 160 fokra állítom a sütőt. 10-12 perc alatt készre sütöm. A sütési idő függ a rudak nagyságától.
5. Nekem ebből az adagból 7 tepsire való lett.
Eszköz igény:
- keverőkaros robotgép
- tepsi
- sütőpapír
- kenőtoll vagy ecset ( a tojáshoz)
- rádli vagy kés a rudak felvágásához
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 200fokra előmelegített sütő, majd légkeverés 160fokra mérsékelni 10-12 perc
1 komment
Címkék: sajtos könnyű vendégváró
A bejegyzés trackback címe:
https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr122577578
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.01.12. 13:34:25
7 tepsi? :D az igen! azt hiszem, az anyukám perece is valami ilyesmi lehet. lassan ideje, hogy én is kibróbáljam..