Egy fa, falatkákból. A baráti összejövetelek és fogadások kellemes kiegészítője és színfoltja lehet. A francia SMARIN cég tervezője Stephanie Marin álmodta meg, Mauro Colagreco Michelin csillagos séf közreműködésével. Három méretben készül a legkisebbre 20, a legnagyobbra akár 100 pálcikát is ültethetünk. Ez egy minőségi váltás ahhoz képest, amikor jó pár évvel ezelőtt, az iskolai technika órán egy alufóliába tekert káposzta fejre szúrtam kifli karika szendvicseket.
Forrás:http://www.smarin.net/
Minden évben összejövünk barátnők és mézes kalácsot sütünk, idén sem volt ez másképpen, de most újítottunk egyet és a csavar a dekorálásban volt. Nagyon egyedire és mutatósra sikeredett. Az igazat megvallva nincsen olyan biztos kezem, hogy szépen tudjak mézeskalácsot írni, így a dekorálástól sokszor elment a kedvem, mert nem olyanok lettek a mézesek, ahogy én azt igazán szerettem volna. Sokszor próbálkoztam vele, de nem jött össze. Pedig olyan sokszor álltam már vásárokban a készítők mellett, akik olyan könnyedséggel írják a mézesre a kacskaringósabbnál kacskaringósabb mintákat.. Ez a technika, tényleg könnyű és nagyon mutatós. Végleg azért nem adom fel, hogy megtanuljak szépen írni
Hozzávalók:
Tészta:
- 90 dkg liszt
- 30 dkg kristálycukor
- 20 dkg margarin
- 25 dkg méz
- 3 tojás
- 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (Kotányi)
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- reszelt citromhéj
- 1 csipetnyi só
Dekorálás:
- 30-40 dkg fehér fondant – torta dekoráló anyag Beszerzési hely: pl.: www.desszertmester.hu
- dekor cukor gyöngyök
1. A mézet, a cukrot, fűszereket és a vajat összemelegítem, majd hagyom kézmelegre hűlni.
2. A lisztbe belekeverem a sót, a szódabikarbónát és a citrom héjat. Beleöntöm a kézmeleg mézes keveréket és a felvert tojásokat. Az egész masszát jól kidolgozom a keverőgéppel, és egy éjszakára folpackba tekerve, a hűtőben pihentetem.
3. Egyszerűbb megoldás, kenyérsütőgépbe beletenni a hozzávalókat (méz felfőzés és lehűtés természetesen marad) és abban kidolgoztatni a tésztát.
4. A tésztát kicsit átgyúrom és enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtom. Majd formákat szaggatok belőle és egymástól kb. 1 centiméterre helyezem a formákat a sütőpapírral kibélelt tepsin. Kicsit dagadni fognak. Előmelegített sütőben (alsó felső sütés) 175 fokon 6-8 perc alatt megsütőm őket.
5. Rácsra szedem őket és hagyom kihűlni.
6. A fondantot vékonyra nyújtom és különböző formákat szaggatok belőle.
a. kisebb alakzatot a mézeskalács közepére
i. hópihébe kisebb hópihét
ii. kerek formába, szívet
iii. csillagba, kisebb csillagot
iv. macira, hópihét
v. stb.
b. ugyanazt a formát, mint a mézeskalács, ilyenkor teljesen befedi majd a mézest és a fondantra lehet majd még dekorálni
7. A kihűlt mézeseket az ujjammal enyhén bevizezem, majd „ráragasztom” a fondantot és hagyom megszáradni. A fondant tetejét tovább dekorálhatjuk, ha bevizezzük és apró dekor gyöngyökkel dekoráljuk. Apróbbak legyenek, hogy bele is ragadjon.
Ha tetszik, akkor tudsz rá szavazni, a Nosalty mézeskalács szépsgversenyen, ahol rengeteg csodát találhatsz.
Eszköz igény:
- lábos
- apró lyukú reszelő, a citromhéjhoz
- keverőgép vagy kenyér sütőgép a tészta kidolgozáshoz
- tepsi ( kettővel vagy hárommal gyorsabban megy)
- sok-sok kiszúró forma
- sodrófa
- kis tálka a vizezéshez,(ujj mártogatáshoz)
Elkészítési idő: Első nap kb. fél óra plusz a idő a méz hüléshez, második nap 3-4 óra
Sütési idő: Tepsinként 6-8 perc előmelegített alsó felső sütésen 175 fokon
Voltál már olyan helyzetben, hogy álltál a lábos felett, hogy most miből is mennyit kéne beletenni. Én a tejbegríznél voltam sokszor így, hogy vagy híg lett vagy beton. Itt egy alap recept, amit reggel még félálomban is fel tudok idézni. Egy egyszerű alap receptet, amit csak szorozni kell.
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 ek gríz
- 0,5 ek cukor
-
Ezek az alap arányok és ezt lehet szorozni, ahogy tetszik. (1 liter tejből kb. 4 adag jön ki)
1. Lábosba a tej, bele a cukor és a gríz. Kevergetni amíg fel nem forr, majd takarékra veszem és a kellő sűrűségig kevergetem.
2. Kakaóporral vagy fahéjas cukorral lehet tálalni.
3. A lábost rögtön áztasd be, hogy ne száradjon bele, így sokkal könnyebb elmosni.
Eszköz igény:
- lábos
- habverő
- kanál
Tipp: Ha maradna, akkor vízzel átöblített és nem eltörölt tálkába töltve, puding szerűre keményedik és ki lehet borítani és hidegen lekvárral is nagyon finom.
Elkészítési idő: 10 perc
A mézeskalács illata hozzátartozik a karácsonyhoz. Imádom az illatát, ami hosszú ideig kitart és belengi a lakást. Minden évben elég nagy mennyiségben készítek belőle. Most egy nagyon egyszerű, de dekoratív ötletet mutatnék meg Nektek. Ez egy mézeskalács lánc, girland. Egyszerűen elkészíthető és nagyon dekoratív.
Kiszúró formák szükségesek hozzá és ami a lényeg, hogy apró formákat választok. Kb. 2 cm magasak. Ezeket egy részét játék boltban vettem, de egyéb konyhafelszerelési boltban is lehet már ilyen apró formákat venni.
Hozzávalók:
- mézeskalács tészta receptje szinte mindenkinek van, de egy későbbi posztban, majd felteszek mézeskalács receptet is
1. A tésztát vékonyabbra nyújtom, mint ahogy szokás, kb. 0,5 cm és csak pár percig sütöm, mert vékonyak is és aprók is.
2. Szimmetrikus formák esetében normál módon teszem a tepsire. A nem szimmetrikus formák esetében pedig az a felét normál módom a másik felét meg a kiszúráshoz képest arccal lefelé. Így amikor megsül, akkor meglesz a párja a ragasztáshoz.
3. Hagyom kihűlni, majd sorba rendezem őket párosával. Az egyik mézeskalácsot beragasztózom, belehelyezem a szalagot és ráteszem a másik felét és egy kicsit tartom, amíg kihűl. Majd 10 cm-re elhelyezem a következőt és így haladok tovább.
Eszköz igény:
- apró kiszúró formák (pl.: Szív, gomba, karácsonyfa, csillag, hullo csillag, maci)
- ragasztó pisztoly – ragasztó „töltény”
- szalag
Mikuláskor, megy a cipő az ablakba, hogy annak aki jó volt, hozzon bele sok-sok csokit és egyéb finomságokat. És ki kapja az ilyen csoki cipőt? Carrie Bradshaw biztosan ilyen csoki cipőt kapna mikulásra, ha lenne náluk mikulás.
Na irány cipőt pucolni…
Forrás: www.chocchic.co.uk
Kislány koromban nagyon sokszor készítettem magamnak gyűrűt, karkötőt, koszorút a patak parton növő szomorúfűz ágaiból. A nagymamám tanított meg rá, hogyan kell a fűzfát megfonva pillanatok alatt királylány ékszereket varázsolni. Ezt a tudást használtam fel most, hogy egy két perc alatt elkészíthető ajtó koszorút készítsek, egyetlen karácsonyi dísz árából.
Hozzávalók:
- kb. 6 db 1 méter hosszú borostyán ág
- 1 db dísz, ami lehet bármilyen karácsonyi hangulatú disz, de készítettem én ezt a koszorút már egy mézeskalács szív középpel is
1. A borostyán ágat kör alakra hajlítjuk és az egyik kezünkkel összefogjuk. A következő ágat a passzításhoz fektetjük és elkezdjük a második ág végét szépen körbetekerni az első kör mentén. Kintről a kör közepébe, majd át az első ág mögött és újra a kör közepébe. Így körbe tekerjük az első ágat a másodikkal
2. Ugyanígy járunk el a fennmaradt ágakkal is, törekszünk arra, hogy egyenletes vastagságú legyen. Az ágak elejét és végét a fonások közé szoktam bújtatni, hogy ne álljanak el. Ha nagyon rakoncátlanok lennének, akkor apró drótokkal rögzítem, vigyázva arra, hogy a levelek ne sértsem meg, majd a drótokat elrejtem a levelek alá.
3. A díszt fent rögzítem és a borostyán koszorú közepébe lógatom és már készen is van.
Eszköz igény:
- szükség esetén 4-5 db 6-7 cm-es drót darab
Elkészítési idő: 5 perc
Megérkezett hozzánk az adventi kalendárium, melyet hozzánk a mikulás december 1-én hoz. Életemben először volt a kezemben „dekopír” fűrész és jelentem megmaradt minden ujjam. Köszi húgi a varrónői segítségért. Mivel kiskorúak is likeolnak, ezért röviden csak annyit, ha valakit érdekelnek az elkészítés részletei, írjon. :)
Before és after fotó
Teli minden széppel és jóval
Be kell valljam, szeretem a répa főzeléket és ezek után úgy gondoltam, hogy a répa levest is szeretni fogom. Nekiláttam egy jó kis meleg téli leves előállításának és nagyon finom lett.
Hozzávalók:
- 1 kg sárga répa (karikázva)
- 1 fej vörös hagyma
- 2 ek olíva olaj
- 1 ek liszt
- 1 liter víz
- 2 dl tejföl (20%)
- 1 kk kakukkfű
- só
- frissen őrölt színes bors
1. Olíva olajon megpárolom a hagymát, majd rádobom a felkarikázott répát és megpárolom.
2. Amikor megpárolódott rászórom a lisztet és egy percig keverem.
3. Hozzáadom a tejfölt felöntöm a vízzel és felforralom. Sózom borsozom és a kakukkfűvel ízesítem.
4. Botmixerrel pépesítem és készen is van.
5. Levesbetétnek az német típusú almás rétesből elcsent levestésztából szaggattam hópelyheket és azzal tálaltam. Passzol hozzá a pirított barna kenyér is.
Eszköz igény:
- lábos
- botmixer
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészült az ajtó kopogtató dekorációm, nagyon egyszerű, kedves és "gasztro".
Hozzávalók:
- 20 cm átmérőjű szalma koszorú
- natúr pattogatott kukorica (ne legyen vajas vagy izesített)
- ragasztó pisztoly
- 80 cm vastag szalag (3cm széles)
- Ragasztó pisztollyal felragasztjuk a pattogatott kukoricát a koszorúra. Óvatosan, mert nagyon forró a ragasztó. A hátoldalára nem ragasszunk, mert akkor nem fekszik fel az ajtóra
- A masnit kötünk rá és mehet is az ajtóra vagy az ablakba. A masninál én varrtam a masnit nem kötöttem, mert így szebben fekszik fel az ajtóra. Átkötöm a masnit a koszorún, megfelezem és a koszorú tetejénél apró öltésekkel végigvarrom.
Eszköz igény:
- ragasztó pisztoly
- tű és cérna
Elkészítési idő: 20 perc
Ötlet: www.marthastewart.com
Ezt a süteményt, minden karácsony előtt postán kaptuk az édesanyám nagynénjétől. Élénken él bennem az emlék, ahogy kislányként, apukámmal sorban állunk a Lajos utcai postán és türelmetlenül várjuk, hogy átadja nekünk a postáskisasszony a csoda süteményt rejtő szaloncukros dobozt (minden évben zselés szaloncukros dobozban érkezett) és elindulhassunk vele hazafelé. Amióta anyuka lettem, azóta még jobban előtör belőlem a hagyományok tisztelete, és ez az érzés a karácsonyi időszakban még inkább felerősödik bennem és a konyha területén is kiteljesedik. Fontosnak tartom, hogy a családi tradíciókat a gyermekem részére is kellemes emlékként ágyazzam be az ünnepi hangulatba. Így került ez a recept az advent vasárnapi gyertyagyújtás elengedhetetlen részévé, házi készítésű forralt borral és illatos forró teával.
Hozzávalók:
Tésztához: kb. 24 db
- 80 dkg finom liszt
- 4 dkg élesztő
- 4 dl langyos tej
- 2 ek cukor
- 6 tojás sárgája (a fehérjét tedd el és csinálhatsz belőle gyümölcskenyeret, recept jön hozzá)
- 8 dkg olvasztott margarin
- só
Töltelék:
- 20 dkg lágy margarin
- 30 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Tepsihez:
- margarin
- cukor
Locsoláshoz:
- 3 dl tejszín
- 1 rúd vanília kikapart belseje + 2 ek cukor VAGY 2 csomag vaníliás cukor
- 3 ek cukor
1. Az élesztőt a cukorral egy villával összetöröm és felöntöm 1 dl langyos tejjel, majd megvárom amíg felfut.
2. A liszthez adom a sót, majd az élesztős masszát és a maradék tejben elkevert tojás sárgákat. Az egészet jól kidagasztom kb. 10 percig. A végén hozzáadom az olvasztott margarint és ezzel további 2 percig dagasztom.
3. Majd az egészet egy konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem.
4. Ez idő alatt a töltelékhez a margarint és a két féle cukrot habosra keverem.
5. Egy kis lábosba elkezdem melegíteni a tejszínt a vanília rudat (vagy a vaníliás cukrot) és a cukrot, elég ha langyos. A vanília rudat félbevágom és kikaparom belőle a vanília szemeket és beleteszem a tejszínbe, a rudat meg kidobom.
6. A tepsit vastagon kikenem a margarin és megszórom kristály cukorral
7. A duplájára megkelt tésztát két felé veszem és külön-külön téglalap formájúra nyújtom (36*20cm). A tölteléket megfelezem és elkenem a tésztán, majd a téglalap hosszanti oldalán feltekerem és 12 db kb. 3 cm széles szeleteket vágok és a vágott felével a tepsibe egymás mellé helyezem. Nem szorosan, mert még kelni fognak. Ezt megismétlem a másik adag tésztával is.
8. Letakarva hagyom, hogy még 30 percig keljen.
9. Most jön a nem szokványos része a sütésnek:
a. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem és 20 percig sütöm
b. kiveszem és a tejszín felével mindegyik tekercset meglocsolom (gyorsan kell dolgozni) és 10 percig ismét sütöm
c. ismét kiveszem és a maradék cukros tejszínnel ismét meglocsolom és még kb. 8 percig sütöm, amíg szép arany barnák nem lesznek.
10. Még melegen borítsuk ki, mert a karamellizálodott cukor miatt később nehézkes a kiszedése.
Eszköz igény:
- keverő gép dagasztó karral (tészta) és keverő karral (töltelék)
- tepsi , magasabb peremű kb. 40*25 cm
- kisebb lábos a tejszín langyosításához
Elkészítési idő: 180 perc , de megéri
Idén ajándékba is készítettem és így papír tepsibe is kerültek a tekercsekből, nagyon mutatos ajándék lett belőle és a siker hatalmas volt.
Szeretem Bécset, karácsonykor meg különösen. Ha tehetem szívesen látogatok el a szomszéd fővárosba egy kis csajos kiruccanásra. A legjobb az ilyen utakban, hogy egy napig össze vagyunk zárva, mi barátnők és annyit tudunk dumcsizni, amennyit csak akarunk. Igencsak üdítő tud lenni, a két tárgyalás vagy a gyerekes teendők közé beékelt pár perces beszélgetések után. Drága Barátném nagy kedvence a lúgozott zsemle és annyiszor mondta már el, hogy milyen szívesen enne itthon is ilyet. Úgy döntöttem, hogy a névnapjára meglepem és kikísérletezem neki a recept otthoni változatát. Boldog névnapot Neked és minden Katalinnak!
Hozzávalók:
- 1 kg BL80 kenyérliszt
- 5 dkg élesztő
- 1 ek. cukor
- 6 dl langyos víz
- 3 dkg lágy vaj
- 2 ek. só
- nagy szemű tengeri só díszítésnek, én most elhagytam
- Fürdőhöz:
- 3 liter víz
- 3 ek. szódabikarbóna (én patikában vettem)
1. Az élesztőt és a cukorral egy villával addig masszírozom, amíg folyós állaga nem lesz és 1 dl langyos vízzel felfuttatom.
2. A lisztbe elkeverem a sót, majd belemorzsolom a lágy vajat. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos vizet. Az egészet 10 percig dagasztom.
3. Letakarom és 10 percig állni hagyjuk. Majd zsemléket formálok belőle (kb. 24 db) és egy konyharuhával letakarva 15 percig pihentetem őket.
4. A fürdőhöz felforralom a vizet a szódabikarbónával és a pihentetett zsemléket kb. 1 percre megfőzőm benne. Fél időben átfordítom őket, hogy mindkét oldaluk megfőjön/kérgesedjen.
5. Majd egy lyukacsos kiszedő kanállal kiemelem őket és sütőpapírral kibélelt sütőlapra szedem, a tetejüket keresztbe bevágom és ízlés szerint durva sóval megszózom. (Két gáz tepsinyi mennyiség lesz belőle)
6. Sütés előtt még 10 percig pihentetem őket, majd 220 fokra előmelegített légkeverős sütőben 20-25 percig sütöm, amíg szép barnák nem lesznek. Egyszerre sütöttem a két tepsivel. A szódabikarbónás fürdőnek köszönhetően, mély barnák lesznek, de nem lesz kemény kérge a zsemlének és a vágásoknál meg hófehérek maradnak.
7.
Eszköz igény:
- dagasztókaros keverőgép / de kézzel is dagasztható
- lyukacsos aljú kiemelő kanál, hogy a víz lecsepegjen, amikor kivesszük a szemléket a fürdőből
- nagyobb lábos a zsemlék főzéséhez
- 2 ív sütőpapír
- 2 gáz tepsi, de eggyel is megoldható
Elkészítési idő: 100 perc
Sütési idő: Előmelegített légkeverős sütőben 20-25perc
Közeleg a karácsony és ilyenkor még jobban elfog a süthetnék, jól esik a sütő melegsége és szeretem ha sütemény illata lengi be a lakást. Nagyon harmonikus, igazi tél hangulatú sütemény. A mákos muffin már önmagában is finom, és amikor a közepén rálelsz a finom tűzpiros áfonya lekvárra, az külön szívmelengető élmény. Olyan jól sikerült ez a muffin, hogy az illata tovább élt, mint a muffinok, annyira pik pak eltűntek.
Hozzávalók:
- 10 dkg margarin/vaj
- 20 dkg barna cukor vagy nádcukor
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 28 dkg liszt
- 6 ek. kb 8 dkg darált mák
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávés kanál szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja
- csipet só
- 12*2 kiskanálnyi vörös áfonya lekvár (Most itt Alnatura Vad vörös áfonya lekvárt használtam
1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorra habosra keverem. Egyesével hozzáadom a tojásokat, majd a tejfölt és jól kikeverem.
2. A száraz hozzávalókat egy tálba összekeverem és három adagban hozzáadom. Egy fél citrom héját belereszelem és azzal is összekeverem.
3. A muffin sütőt kivajazom VAGY muffin papírt teszek bele.
4. Félig megtöltöm a masszával, majd egy kiskanállal egy apró mélyedést formálok mindegyik közepében. Ide teszek be két kiskanálnyi vörös áfonya lekvárt. Majd a tetejüket ismét masszával fedem be.
5. 175fokra előmelegített légkeverős sütőben 20-25 percig sütöm.
Eszköz igény:
- keverőgép
- 12 lyukú muffin sütő (ha nincsen muffin sütőd, akkor rakd duplán a papírt egy sima tepsin)
- 12 db muffin papír (ha nincsen vagy nem akarsz muffin papírt használni, akkor vajazd ki a muffin sütőt)
- reszelő a citromhoz
Elkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: Előmelegített légkeverős sütőben 20-25perc
Tortilla nálunk szinte mindig van itthon, ez a jolly joker, amikor nincsen itthon kenyér. Percek alatt lehet belőle finom és reggelit vagy vacsit készíteni. Az aprónép sós palacsintának hívja, és ez a név még vonzóbbá teszi számukra. Az avokádó krém nagyon passzol hozzá, de tejföllel , paradicsom szósszal is kitűnő. Jó avokádót venni az utóbbi időben igencsak nagy kihívás, vagy olyan kemény, hogy szinte soha nem fog megpuhulni, vagy puha és már belülről barna foltokkal tarkított. Próbálkoztam én már sok féle módszerrel, barna papír zacskóba tenni, fiókba tárolni, de be kell valljam lutri. De rátaláltam az azonnal ehető fekete héjú avokádóra (READY TO EAT), barnás fekete héja van, amit tényleg azonnal lehet enni és nem éri az embert kellemetlen meglepetés.
Hozzávalók:
Sajtos tortillához
- egy csomag tortilla (8db) (Santa Maria vagy Aldi, Lidl itt szezonális termék)
- 12 szelet sajt (trappista, pannonia, eidami lehet vegyesen is.) Három szelettel számoltam 2 tortillánként.
- só
Avokádó krém:
- két darab avokádó
- fél lime (leve)
- ping-pong labdányi lila hagyma (nagyon apróra vágva)
- só
- bors
1. Az avokádókat félbe vágjuk, a magját kivesszük. A magot úgy a legegyszerűbb kivenni, ha a kés élével rácsapunk és egy picit elfordítjuk a kést, és máris kiemelhetjük a magot. Egy kiskanállal egy tálba kanalazzuk a húsát, egy villával összetörjük és a fél lime levét azonnal rácsavarjuk, nehogy elkezdjen barnulni.
2. A hagymát nagyon apróra vágjuk, megsózzuk és állni hagyjuk egy-két percig. Így lágyabb lesz az íze. Majd belekeverjük az avokádóba, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
3. A teflont felforrósítjuk, majd takarékra vesszük. A tortillát vizes kézzel átsimítjuk, belefektetjük a teflonba, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megmelegítjük. Kivesszük és egy újabb vizesített tortillát helyezünk a teflonba, az egyik oldalát megmelegítjük, majd megfordítjuk és megpakoljuk sajttal picit megsózzuk és az előzőekben átmelegített tortillával lefedjük. Addig melegítjük, amíg a sajt el nem olvad benne. Közben egyszer átfordítjuk.
4. Nyolc cikkelyre vágjuk és melegen tálaljuk.
Eszköz igény:
- nyeles teflon
- kisebb tál (avokádó krémhez)
TIPP: Én két teflonnal szoktam csinálni, így gyorsabban megy és nem hűl ki, amire asztalhoz ülünk.
Elkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 3-3 perc
Krémes és ropogós egyben és ami a szakács szempontjából nem elhanyagolható, hogy szinte a zacskós levesek gyorsaságával elkészíthető. A sült borsó német nyelvterületeken népszerű levesbetét, de már itthon is elég sok közértben kapható. Az egyszerű zöldség krémlevest játékossá teszi és segít abban, hogy a gyerkőcök szinte észrevétlenül belapátolják a zöldséget.
Hozzávalók:
- 450 gramm mirelit borsó
- 1 közepes édes burgonya (apró kockákra vágva)
- 1 bio zöldségleves kocka (pl.: Alnatura, Müller stb.)
- frissen őrölt bors
- frissen őrölt szerecsendió
- 4 ek. sült borsó (levesbetét)
- só
1. A borsót és az apró kockára vágott édes burgonyát a lábosba teszem, felöntöm vízzel, hogy ellepje.
2. Lassú tűzön főzőm, amint felforrt hozzáadom a leveskockát és addig főzőm, amíg a krumpli megpuhul.
3. Az egészet összeturmixolom (botmixerrel vagy turmixszal).
4. Friss szerecsendióval, sóval és frissen őrölt borssal ízesítem.
5. Tányérokba szedem és friss sült borsóval tálalom.
Eszköz igény:
- Lábos
- Botmixer vagy turmix
Elkészítési idő: 20 perc
Remélem Nektek is vannak olyan régi klasszikus nagymama receptjeitek, melyek visszahozzák a nagyi sütijének izét. Megosztok most Veletek egyet, amit a nagymamám készített nekünk. Sajnos én már egyik nagyimmal sem tudok együtt főzni, de biztosan nagyon büszkék rám az égi konyháikban. Ez a recept nálunk nagy családi kedvenc volt és már elfeledni véltük, amikor a kis megsárgult receptkönyvből előbukkant. A férjem rögtön le is csapott rá, hogy na ez az amit ő nagyon szeretne a szülinapjára. Én meg örömmel fogtam neki az elkészítésének. Az oroszkrém torták közül ez a közepesen egyszerű kategóriába tartozik, mert piskótát nem sütök hozzá, de a krémet én főzőm, nem helyettesítem pudingporral. Fontos, hogy a nagy oroszkrémezés előtti napon érdemes elkészíteni, pont úgy, mint a tiramisu-t szokták. Így érnek össze az ízek és lesz kellően szaftos a piskóta. Egy dologban volt más ez, mint a nagyié, hogy a nagyiéban volt kandírozott dinnye héj is, na az most kimaradt, de jövőre teszek el és akkor már teljes lesz a nosztalgia.
|
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 4 tojás (sárgája és fehérje különszedve) --- FONTOS nagyon friss tojásból dolgozzunk
- 15 dkg cukor
- 1 ek. zselatin
- 1 rúd vanília, vagy 1 kiskanál vanília esszenciát
- 1 ek. liszt
- 4 dl tejszín
- 10 dkg mazsola (rumba áztatjuk)
- 10 dkg arany mazsola (rumba áztatjuk)
- 5 dkg STROH rum (80%) az áztatáshoz (azért deka, mert a mérlegen mértem ki ezt is) Lehet más rum is, csak 60% feletti legyen, én 80%-ost hasznéltam.
- 1 ek. STROH rum (80%) a krémbe
- 24 db babapiskóta
+ díszítéshez arany mazsola és tejszínhab, ízlés szerint a tálaláshoz
1. A két féle mazsolát beáztatom a rumba.
2. Kiválasztunk egy olyan lábost, melynek a tetején nem billeg/csúszkál a fém tálunk, amiben a krémet keverjük, nehogy balesetet szenvedjünk. Fontos a tál alja ne érjen bele a vízbe.
3. A tálba tesszük a tejet, a tojások sárgáját, a zselatint, a cukrot, a lisztet és a vanília rúd kikapart belsejét vagy a vanília esszenciát, habverővel jól összekeverjük. Ráhelyezzük ezt a tálat a lábos tetejére, amiben forr a víz. Takarékra tesszük a lángot és folyamatos kevergetés mellett krémmé főzzük. Ez nálam legalább 15-20 percig tartott. Ez a legmacerásabb része az egésznek. Elkezd besűrűsödni és pudig állagúvá kezd válni, akkor jó.
4. Leveszem a kész krémet és hagyom hűlni. Amíg hűl, addig egy rétegben elhelyezem a babapiskótát a torta formában. Most épp így sikerült, de szabad a pálya, ahogy tetszik, olyan formát alkothatsz.
5. Felverem a tojás fehérjét egy tálban, majd a keverőlapát vagy a habverő alapos lemosása után, a tejszínt is felverem.
6. Óvatosan hozzákeverem a krémhez először a tejszínt majd a tojásfehérjét. Lassan és óvatosan dolgozom, hogy nem törjem össze a habot. Belekeverek még egy evőkanál rumot is.
7. A krém felét rákanalazom a babapiskótára és kicsit megrázogatom a torta formát, hogy ne maradjanak benne légbuborékok, majd a mazsola felével lesúlyozom a babapiskótát, mert különben hajlamos lenne felemelkedni, kicsit várhatsz is vele, hogy a babapiskóta megszívja magát.
8. Rá helyezek még egy réteg babapiskótát megszóróm a maradék mazsolával és rákanalazom a maradék krémet.
9. Egy éjszakára letakarva hűtőbe teszem.
10. Tálalás előtt, a torta oldalát teleraktam arany mazsolával. Plusz tejszínhabot lehet hozzá kínálni.
11. Éljen a Nagyika receptje!
Eszköz igény:
- gőz fölött krémhez egy lábos és egy bele passzoló fém tál
- habverő/robotgép habverő fejjel
- 26 cm átmérőjű kerek torta forma, leszedhető szélű
Elkészítési idő: 50 perc + 1 nap pihentetés
Sütési idő: Ezt megspóroltuk a babapiskótával.
Nagyon kedvelem a jól megkomponált kényképeket. Linda Lundgern egy svéd food stylist készítette ezeket a kompozíciókat a Hemköp nevű Skandináv szupermarket láncnak. Azért ez nagyon messze van az itthoni hirdetésektől darált hús egy tálon egy fej hagymával.
Forrás: http://www.agentbauer.com/stylists/lindalundgren/
Erről az ételről sokaknak a menza jut eszükbe, vagy az az érzés, amikor kisgyermekként csak ülnek az asztal mellett és bámulják a tányért és reménykednek benne, hogy egy angyal leszáll és eltünteti a tányérjukból. Sokan, azért ahogy nőttünk egészen megbarátkoztunk a spenóttal. Amikor elkezdtem főzni a gyermekemnek, nagyon féltem, hogy nehogy megutálja a spenótot. Be kell valljam nem mertem neki a főzelék verzióval kezdeni, de ez az étel teli találat lett. Nagyon szereti és mindig kétszer kér belőle.
Hozzávalók: (4 személyre)
3 ek olíva olaj
1 kisebb fej vöröshagyma (apróra vágva)
300 g mirelit spenót (nem a pürés, lehet leveles vagy aprított verzió)
4 gerezd fokhagyma (zúzott)
1/3 frissen reszelt szerecsendió
só
frissen őrölt bors (a felnőtteknek)
400 g tészta (Itt maccheroni – rövid csőtészta )
4 db tojás
1 ek olíva olaj
1. Oliva olajon megpárolom a hagymát és ráteszem a mirelit spenótot. Lassú tűzön kiengedem és megpárolom. kb. 10 perc
2. Közben odateszem a tésztának a vizet, ha felforrt sót teszek bele és a tészta főzési idejének megfelelően megfőzőm.
3. A fokhagymát összezúzom és a spenóthoz teszem, hozzáadom a szerecsendiót, majd sózom és borsozom.
4. A másik teflon edénybe egy evőkanál olajat teszek és beleütöm a tojásokat, megsózom és megsütöm őket.
5. Leszűröm a tésztát és a spenótra öntöm, majd összeforgatom a spenóttal,
6. Tálaláshoz, egy adag tésztához egy tükörtojást szolgálok fel.
Eszköz igény:
- egy mélyebb teflon serpenyő
- egy teflon serpenyő
- lábos
Elkészítési idő: 25 perc
Ilyen csodaszép novemberi tavaszi időben, nem lehet itthon maradni, így mi is úgy döntöttünk, hogy kirándulunk egyet. Nem volt kedvem a reggelt azzal tölteni, hogy szendvicseket gyártok, így született az ötlet, hogy készítek töltött kenyeret és azt visszük magunkkal. Hatalmas volt a siker és a reggelem is nyugisabb volt. És persze az sem utolsó, hogy a bolti kenyérrel ellentétben, így tudom, hogy miből is készült az a kenyér és nyugodtabban adom oda a gyerekeknek.
Hozzávalók:
25 dkg finom liszt
25 dkg rétes liszt
3,5 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő
1 ek kristály cukor
só
1 pár nem csípős közepesen száraz kolbász
1. Az élesztőt a cukorral, egy magasabb bögrében egy villával összetöröm. Addig masszírozom, amíg folyós állagú nem lesz az élesztő. Ha nem akar elfolyósodni, akkor az élesztő már nem jó. Majd hozzáöntöm a langyos víz felét.
2. Amíg az élesztő teszi a dolgát, vagyis feléled, kimérem és elvegyítem a robot gép keverő táljában a két féle lisztet.
3. Az élesztős vizet és a maradék vizet beleöntöm a keverőtálba és a robotgép dagasztós karjával 15 percig dagasztom.
4. A végén hozzáadom a sót és még két percig dagasztom.
5. Az edényt letakarva hagyom, hogy kétszeresére keljen.
6. A kolbászt forró víz alá tartom kb. 5 másodpercre, így könnyen le lehet húzni a héját. Majd hosszában félbe vágom, majd négybe vágom. Így egy pár kolbászból 16db vékony kolbász „hasábot” kapok.
7. Majd nyolc részre osztom a tésztát és kinyújtom. (12cm széles – ez a kolbász hasáb hossza- és 20-25 cm hosszúra.) Mindegyik szélére és a közepére egy-egy kolbász „hasábot” helyezek és felcsavarom. A végét behajtom.
8. Bekapcsolom a sütőt, behelyezem az üres tepsit és maximumra kapcsolom, amíg a sütő bemelegszik, addig kétszeresére kelnek a kolbászos bucik. Kb. 20 -25 perc, ha a te sütőd gyorsabban melegszik, akkor később kapcsold be. Kb. kétszeresére kell, hogy kelljen a kenyered ez függ a konyha és a liszt hőmérsékletétől is. Légy türelmes megéri.
9. Visszacsavarom a sütő hőfokát 190 fokra, kiveszem a forró tepsit ráteszek egy sütőpapírt. (Nehogy belesimítsd, mert tűzforró) Megszórom egy kevés liszttel és ráhelyezem a bucikat és mehetnek is be a sütőbe.
10. Légkeveréses sütőben 190 fokon 20-25 percig sütöm, amíg szép arany barna nem lesz a teteje.
Eszköz igény:
- robot gép dagasztós karral / kézzel is be lehet dagasztani
- tepsi
- sütő papír
Elkészítési idő: 90 perc
Sütési idő: sütőben 190 fokon 20-25 percig
Teljes improvizáció eredményeként született ez a saláta. Nem egy fitnesz salátára sikeredett, de nagyon finom volt és férfi szemmel is ehető saláta. A forró pirított kifli karikák meg még inkább kiemelik a klasszikus saláták közül. Én kacsazsírban pirítottam a kifli karikákat, de olívaolajjal is finom lehet. Egy pohár finom Hernyák féle, etyeki fehérborral igazán kellemes vacsora kerekedett belőle. Egy személyre írom le a receptet, ha több személyre készíted, akkor lehet szorozni.
Hozzávalók: (1 személyre)
- 1 kifli (felkarikázva)
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 3 szelet póréhagyma (felaprítva)
- 1 fél evőkanál kacsazsír/ vagy olíva olaj
- fél marék dió
- 1 ek reszelt parmezán sajt
- só
- frissen őrölt bors
- egy marék vékony csíkokra vágott jégsaláta
- 3 szelet füstölt marhasonka (csíkokra vágva)
- olíva olaj
- citrom lé
Eszköz igény:
- teflon serpenyő
- A kacsazsírt/olívaolajt egy serpenyőbe teszem és felmelegítem, a kifli karikákat beleteszem, megsózom, megborsozom és megpirítom.
- Hozzáadom a zúzott fokhagymát és a póréhagymát és azzal tovább pirítom végül a durvára összetört diót és a reszelt parmezánt.
- A salátát felcsíkozom, és meglocsolom olívaolajjal, friss citromlével, sóval és frissen őrölt borssal. Ráöntöm a pirított kiflit és diót, majd felcsíkozott sonkát.
Márton napon libát kell enni tartja a mondás. Ettünk is, de a mi libánk, mézeskalácsból volt. Nagyon jó hangulatú Márton napi lampionos felvonulás volt itt a városunkban, rengeteg gyerek vonult szebbnél szebb saját készítésű lampionokkal. Olyan csodákat alkottak és olyan büszkén vonultak az alkotásaikkal. Jó volt ennyi boldog és büszke gyereket egy kupacon látni. Minden gyerek ilyen szuper helyes mézeskalács libát kapott ajándékba. Na jó azért a liba sültet sem hagyhatjuk ki, majd a hétvégén terítékre kerül.
Fulvio Bonavia fotógráfus "A Matter of taste" cím könyvében jelentek meg ezek a fotók, melyben napjaink gasztronómiáját ötvözi a mai divattal. Érdekes és meghökkentő kreálmányoknak lehetünk tanui.
Forrás: www.fluviobonavia.com
Imádjuk a túrót és az epret is, a kettőt együtt meg különösen. Annyira szakad az eső, hogy úgy döntöttem, hogy egy kis nyarat varázsolok ma ebédre. Tényleg csak pár perc és készen is van. Egészséges és finom, egy tartalmasabb leves után kiváló második fogásként is megállja a helyét. Nálunk nagyon nagy sláger, remélem máshol is beköltözik a kedvencek közé.
Hozzávalók:
25 dkg túró
16 dkg liszt
6 dkg vaj
1 egész tojás
csipet só
15 szem mirelit eper
Prézlihez:
vaj
zsemle morzsa
porcukor (2-3 evőkanálnyi)
A főzővízbe 2 evőkanál cukor és egy csipet só.
1. Egy teflon serpenyőben megolvasztom a vajat és beleöntöm a prézlit és állandó kevergetés mellett lassú tűzön arany barnára pirítom, a végén belekeverem a porcukrot. Fontos a tűzhely elzárása után is még pirul a prézli, így még utána is kevergetni kell, nehogy odaégjen.
2. A túrót, a lisztet, a vajat a tojást és a sót egynemű masszává gyúrom, gyorsan dolgozom, hogy ne melegedjen fel.
3. Egy nagyobb lábosba vizet forralok és két kanál cukrot és egy csipet sót teszek.
4. A kezembe veszek egy nagyobb diónyi masszát, (összesen 15 db gombóc lesz belőle, úgy oszd el a masszát) kicsit szétlapítom és a közepébe teszek egy szem fagyasztott epret és szép gombóc formájúvá hengergetem.
5. A forrásban levő vízbe teszek 5 gombócot (nem lobogva forr, csak apróbb buborékok jönnek fel a vízben), miután a víz felszínére feljöttek a gombócok, még kb. 6 percig főzőm a gombócokat, majd egy szűrű kanállal a prézlire szedem.
6. A maradék két adaggal ugyanígy járok el. Frissen a legfinomabb.
Eszköz igény:
- keverőtál
- lábos
- teflon a zsemlemorzsához
Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: Forrásban levő vízben, az újra forrástól számítva 6 perc, három adagban kifőzve a 15 gombóc.
Gyakran készítem el ezt a receptet és mindig az idénynek megfelelő gyümölcsökkel. Gyors, könnyű és jól variálható és olyan gyereket is gyümölcs evésre buzdít, akik eddig nem voltak jóban a gyümölccsel.
Hozzávalók:
3 tojás
2,5 dl tej
7 dkg liszt
10 dkg cukor
7 dkg vaj + az sütőforma kikenéséhez
2 db alma (felkockázva)
2 db körte (felkockázva)
2 db nagyobb méretű szilva vagy 8 db hagyományos szilva (felkockázva)
10 szem aromás illatos fekete szőlő (félbevágva és kimagozva )
1 citrom héja
őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
egy marék lapmandula
1. A gyümölcsöket felkockázom, a szőlőt félbevágom és kiszedem a magját. Majd szépen elhelyezem egy kivajazott kerámia torta formában. Megszóróm őrölt fahéjjal és frissen reszelt citromhéjjal.
2. A vajat megolvasztom és kicsit kihűtőm, majd összekeverem a liszttel,
cukorral, tojásokkal és a tejjel. Azaz mindent összeöntök, és simára
keverem, erre a botmixer a nyerő nálam, de villával vagy habverővel is meg
lehet oldani.
3. Ráöntöm a kb. palacsintatészta sűrűségű keveréket a gyümölcsökre,
megszóróm az egy csomag vaníliás cukorral és a mandulareszelékkel, majd
előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig süssük. (légkeverésesnél elég
a 160 fok) FONTOS: a tészta meg fog emelkedni, úgyhogy ne töltsd teli a
tálat.
Hidegen és melegen is isteni (melegen azonban könnyen szétesik)
Eszköz igény:
- botmixer, de villával vagy habverővel is meg lehet csinálni
- kerámia sütő tál 25 cm átmérőjű és 3 cm magas
- kisebb lábos a vaj megolvasztásához
Elkészítési idő: 15-20 perc
Sütési idő: előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig süssük. (légkeverésesnél elég a 160 fok)
A férjem családjában a dédi készítette így a kenyeret, hogy felesben keverte a rétes és a finom lisztet. Ő még pluszban lisztes krumplit is tett bele, kézzel dagasztotta és sparheltben sütötte. Azért ez a recept egy kicsit gépesítettebb változata az ő általa készített kenyérnek, de legalább annyira finom. Legalábbis azok szerint, akik mindkettőt kóstolták. Az utóbbi időben, csak rossz krumplikat vettem, így most a krumpli kimaradt belőle, de ígérem, hogy azzal is ki fogom kísérletezni, mert a krumplitól még tovább marad friss és még puhább a belseje. Ez így is isteni lett, nem volt ideje megszáradni.
Hozzávalók:
25 dkg fimon liszt + egy kevés a formázáshoz és a sütéshez
25 dkg rétes liszt
3,5 dl langyos víz (ez pont egy olíva zöld IKEA-s bögrényi)
1,5 dkg friss élesztő (én Budafoki hívő vagyok)
1 ek kristály cukor
só
1. Az élesztőt a cukorral, egy magasabb bögrében egy villával összetöröm. Addig masszírozom, amíg folyós állagú nem lesz az élesztő. Ha nem akar elfolyósodni, akkor az az élesztő már nem jó. Majd hozzáöntöm a langyos víz felét.
2. Amíg az élesztő teszi a dolgát, vagyis feléled, kimérem és elvegyítem a robot gép keverő táljában a két féle lisztet.
3. Az élesztős vizet és a maradék vizet beleöntöm a keverőtálba és a robotgép dagasztós karjával 15 percig dagasztom.
4. A végén hozzáadom a sót és még két percig dagasztom.
5. Ketté osztom a tésztát és henger formájúvá alakítom.
6. Egy IKEA-s bordás mintájú textil konyhai alátétet belisztezek és jól elsimítom rajta a lisztet. Ráhelyezem a két veknit, majd közöttük és a két szélén felhúzom a textilt. Így vályúkat képezek, ezzel terelem a tésztát, hogy felfelé növekedjen és véletlenül se szétterüljön. Ezzel helyettesítem a kukorica csuhéból készített kelesztő tálat. Ez a bordás mintájú belisztezett alátét meg nagyon szép csíkos lisztes texturát ad majd a kenyérnek. ( a képen is látszik) Nem gond ha nincs ilyen alátéted, bármilyen konyharuha megteszi.
7. Bekapcsolom a sütőt, behelyezem az üres tepsit és maximumra kapcsolom, amíg a sütő bemelegszik, addig megkelnek a veknik. Kb. 20 -25 perc, ha a te sütőd gyorsabban melegszik, akkor később kapcsold be. Kb. kétszeresére kell, hogy kelljen a kenyered ez függ a konyha és a liszt hőmérsékletétől is. Légy türelmes megéri.
8. Visszaveszem a sütő hőfokát 190 fokra, kiveszem a forró tepsit ráteszek egy sütőpapírt. (Nehogy belesimítsd, mert tűzforró) Megszórom egy kevés liszttel és a kelesztő vályúként szolgáló textil széleinek összecsippentésével a tepsihez viszem a kenyereket és rágördítem a forró tepsire. Óvatosan járj el, mert a megkelt kenyér könnyen összeesik.
9. Éles késsel öt apró vágást ejtek a kenyereken és mehetnek is be a sütőbe.
10. Kb. egy deci vizet öntök a sütő aljába, csak úgy zsupsz bele és a légkeveréses sütőben 190 fokon 30-35 percig sütöm, amíg szép arany barna nem lesz a teteje. A sütő néha fura hangokat ad ki, mert a lemez a gőztől pattoghat, legalábbis az enyém szokott ilyet csinálni.
Eszköz igény:
- robot gép dagasztós karral / kézzel is be lehet dagasztani
- konyhai textil alátét vagy konyha ruha
- tepsi
- sütő papír
Elkészítési idő: 90 perc
Sütési idő: Légkeveréses sütőben 190 fokon, 30-35 perc
És papírból is alkottunk.