Az újévi kalács malacok csak úgy bekúsztak a blogra, de nem írtam le, hogy miként is készültek, hát íme itt a recept is. A maradék lencsében főtt füstölt húshoz szerettem volna egy kalácsot sütni, és a tésztából elcsent darabból születtek ezek a szerencsehozó malacok. A kalács tészta az a kalács, ami belül foszlós és szaftos, de kívül azért van héja. Jó nem ropogós héja, de azért van, és olyan gyorsan neki esett a család, hogy időm sem volt lefényképezni.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 80 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej (1+2 dl)
- 10 dkg olvasztott vaj
- csipet só
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 2 ek tej
1. Az élesztőt villával összetöröm egy kanál cukorral, majd felöntöm 1dl langyos tejjel és hagyom, hadd dolgozzon.
2. A tojást és a cukrot habosra keverem egy csipet sóval, majd felváltva hozzáadom a lisztet, az élesztős tejet és a maradék 2 dl tejet. Jól kidolgozom.
3. Majd az olvasztott, de langyosra hűtött vajat hozzáadom és jól beledolgozom a tésztába, majd további 5 percig dagasztom. Konyharuhával letakarva hagyom kétszeresére kelni.
Malacok: (15 db)
1. A lent leírt szaggatókkal kiszaggatom a köröket, melyek a malac testrészei lesznek.
2. A fejnek szánt legnagyobb kört a sütőpapírra helyezem és lekenem tojásos tejjel. Ráhelyezem az orrot a szemet és a füleket, majd a desszertes villa nyelével vagy egy késsel kiszúrom a konnektor orrát. Ezeket a testrészeket is lekenem tojással.
3. 15 percig kelesztem őket És mehetnek is be a sütőbe.
Kalács:
1. A maradék tésztát három részre osztom. 35 -40 cm hosszú hengerekké sodrom őket.
2. Összecsippentem a végüket és klasszikus módon összefonom őket.
3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és meleg helyen hagyom duplájára kelni, majd lekenem a tojásos tejjel és mehet be az előmelegített sütőbe.
Eszköz igény:
- tepsi
- dagasztó karos robotgép, de kézzel is megoldható
- 2 ív sütőpapír
- ecset és egy tálka a kenéshez
Malac:
- 4 féle méretű szaggató: ezeket csak az arányok miatt írom le, lehet rajta változtatni és kísérletezni is a malac arcokkal
o 6,7cm átmérőjű - ez a feje
o 2,5cm átmérőjű - ez az orra
o 3,7cm átmérőjű - ez négy felé vágva lesz a füle (2 malacra elegendő fül)
o 1cm átmérőjű - ez a szeme (ritka, hogy ilyen legyen egy háztartásba, így nyugodtan készíthetsz apró golyókat is
- desszert villa nyele, ezzel szúrtam a malac konnektor orrát, de kés hegyével is lehet
Elkészítési idő: 30 perc plusz kelesztés
Sütés: Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon.
Malacok: kb. 15 perc
Kalács: 30 - 35 perc