Közeleg a karácsony és ilyenkor még jobban elfog a süthetnék, jól esik a sütő melegsége és szeretem ha sütemény illata lengi be a lakást. Nagyon harmonikus, igazi tél hangulatú sütemény. A mákos muffin már önmagában is finom, és amikor a közepén rálelsz a finom tűzpiros áfonya lekvárra, az külön szívmelengető élmény. Olyan jól sikerült ez a muffin, hogy az illata tovább élt, mint a muffinok, annyira pik pak eltűntek.
Hozzávalók:
- 10 dkg margarin/vaj
- 20 dkg barna cukor vagy nádcukor
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 28 dkg liszt
- 6 ek. kb 8 dkg darált mák
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávés kanál szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja
- csipet só
- 12*2 kiskanálnyi vörös áfonya lekvár (Most itt Alnatura Vad vörös áfonya lekvárt használtam
1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorra habosra keverem. Egyesével hozzáadom a tojásokat, majd a tejfölt és jól kikeverem.
2. A száraz hozzávalókat egy tálba összekeverem és három adagban hozzáadom. Egy fél citrom héját belereszelem és azzal is összekeverem.
3. A muffin sütőt kivajazom VAGY muffin papírt teszek bele.
4. Félig megtöltöm a masszával, majd egy kiskanállal egy apró mélyedést formálok mindegyik közepében. Ide teszek be két kiskanálnyi vörös áfonya lekvárt. Majd a tetejüket ismét masszával fedem be.
5. 175fokra előmelegített légkeverős sütőben 20-25 percig sütöm.
Eszköz igény:
- keverőgép
- 12 lyukú muffin sütő (ha nincsen muffin sütőd, akkor rakd duplán a papírt egy sima tepsin)
- 12 db muffin papír (ha nincsen vagy nem akarsz muffin papírt használni, akkor vajazd ki a muffin sütőt)
- reszelő a citromhoz
Elkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: Előmelegített légkeverős sütőben 20-25perc