2010.10.25. 10:00
Mákos guba – eper szósszal
Hazafelé sietve egy dolgot biztosan kapsz a közértben, szikkadt vizes kiflit. Ehhez már csak egy kis darált mák kell. a többi hozzávaló meg általában azért akad otthon, de fusd át a hozzávalók listáját, nehogy otthon érjen meglepetés. Mi, így szeretjük, helyenként puha máshol meg ropogós. Szolídan mosolyogj, miután megetted. :)
Hozzávalók (4 személyre)
6 db szikkadt vizes kifli (nem nyirkos/nem tejjel készült, hanem vízzel)
4,5 dl tej
1 csomag vanilliás cukor / vagy rúd vanília belseje
5 dkg vaj + az edény kivajazására
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
4 evőkanál méz
1 db citrom reszelt héja
Eper lekvár
Eszköz szükséglet:
- egy kisebb lábos a forraláshoz,
- egy magasabb falú jénai/kerámia tál vagy egy tepsi kb. 25*20 cm (de bármilyen alakú lehet)
- kisebb tál
- merőkanál
Elkészítés:
- Kapcsold be a sütőt 180 fokra
- Vajazd ki a sütő edényt
- Karikázd fel a kifliket (kb. 1 cm vastag).
- A vajat, a tejet, a vaniliás cukrot vagy a vanília rúd kikapart belsejét és a mézet tedd egy lábosba és forrald fel.
- Egy tálba keverd össze a darált mákot, a porcukrot és a reszelt citrom héját
- Tedd a kiflik 1/3-át egy tálba és merőkanállal óvatosan locsold rá a forró tej 1/3-át. Vigyázz, hogy ne törd össze a kifliket és a forró tej mindenhol érje a kifliket, egy nagy kanállal át is forgathatod a kifliket.
- Mehet rá a porcukros mák ¼ része és mehet bele a sütő formába. A maradék kiflikkel ugyanígy járj el, még kétszer kell ismételned ezt a folyamatot.
- Ha jól osztottad el, akkor megmaradt a cukros mák ¼ része. Ezt szórd rá a kiflire és mehet be az egész a sütőbe.
- Szép pirosra süsd a tetejét.
- Eper szósszal tálald.
Még melegen tálald, de mi hidegen is szeretjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 180 fokon 15 perc
Tálalási javaslat:
- Eper szósszal
- Meggy befőttel
- Porcukorral
- Vanilia sodóval
2010.10.24. 17:54
Zelleres, petrezselymes mandulás pesto
Mentem a menthetőt még a fagyok elől a kertből. Így került a konyhába, egy hatalmas bokornyi zeller és egy még nagyobb csomag petrezselyem. A zellernek idén is csak mutatóban lett gumója, mert ismét elfelejtettem, hogy év közben időnként illik a föld alatt körbevágni. Nem baj, majd jövőre talán már emlékezni fogok rá.
Tettem innen oda, majd onnan ide, amíg jött az ihlet, csinálok belőle egy jó kis zöldfűszeres tésztát.
Hozzávalók:
- 1 nagy zeller zöldje, de csak a levelei (1/4 része a totál zöldnek)
- 1 hatalmas csokor petrezselyem (3/4 része a totál zöldnek )
- 2 szál újhagyma nagyon apróra vágva
- 2 marék lapmandula
- 1 marék parmezán sajt (reszelve)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- extra szűz olíva olaj
- só
- bors
Elkészítés:
1. A zöldeket nagyjából összeaprítom és a két harmadát botmixerrel pürésítem. (Nem egyszerű, néha ki is kell pucolni a vágókés alatti részt. Oliva olajjal lehet lazítani.)
2. A maradék zöldet meg nagyon apróra vágom és hozzáadom a zöld péphez.
3. A mandulát száraz serpenyőben megpirítom és ha kihült akkor késsel felaprítom, majd zsupsz bele a zöldbe.
4. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a nagyon apróra vágott újhagymát, reszelt parmezánt, sózom borsozom és ha kell akkor még oliva olajat adok hozzá, hogy krémes állagú legyen.
5. Tésztát kifőzőm és pestoval és parmezán forgácsokkal tálalom.
Eszköz igény: botmixer, serpenyő, lábos
Elkészítés: 20 perc
A maradék pestot egy jól záródó üvegbe teszem és az üveget óvatosan a konyhapultra helyezett több rétegben összehajtott konyharuhának ütögetem, hogy a levegőt kiszorítsam belőle. Így tovább marad friss. Hűtőben akár 7-10 napig is elvan.
Mivel fogyaszthatom:
- friss kenyérre kenve
- tésztára kis reszelt sajttal
- grillezett zöldségekkel
- fűszervaj helyett
- fűszervajas kenyérnek
- héjjában főtt krumplit félbe vágom, megkenem ezzel a krémmel, sajtot reszelek rá és mehet be a sütőbe
Szólj hozzá!
Címkék: gyors tészta zeller pesto petrezselyem
2010.10.24. 17:43
Bele vágok
Éreztél már olyat, hogy nagyon szeretnél valamit és már annyi oldalról jártad körbe, hogy egy nap felébredsz és azt veszed észre, hogy nem előre haladsz, hanem már gödröt tapostál magad körül.
Na ez a nap érkezett el ma. És úgy döntöttem, hogy belevágok és írok és írok, mert az boldoggá tesz. Jó kiengedni magamból a szavakat és ha ráadásul még olyanról is írhatok, amit nagyon szeretek akkor ezt hívják dupla boldogságnak.
Félek, de hajt a vágy és a tenni akarás. Fura érzés. Tanulni akartam, hogy minden a legtökéletesebb legyen. Lesz olyan amikor már minden tökéletes és ideális? Hát nem… Most úgy lesz, hogy gyakorlati munka közben fogok tanulni és a saját bőrömön megtapasztalni, azt amit elméleti síkon szerettem volna megtanulni. Lesznek hibák bakik, de ahol munka van ott száll a liszt.
Hajrá előre, ki a gödörből!