Remélem Nektek is vannak olyan régi klasszikus nagymama receptjeitek, melyek visszahozzák a nagyi sütijének izét. Megosztok most Veletek egyet, amit a nagymamám készített nekünk. Sajnos én már egyik nagyimmal sem tudok együtt főzni, de biztosan nagyon büszkék rám az égi konyháikban. Ez a recept nálunk nagy családi kedvenc volt és már elfeledni véltük, amikor a kis megsárgult receptkönyvből előbukkant. A férjem rögtön le is csapott rá, hogy na ez az amit ő nagyon szeretne a szülinapjára. Én meg örömmel fogtam neki az elkészítésének. Az oroszkrém torták közül ez a közepesen egyszerű kategóriába tartozik, mert piskótát nem sütök hozzá, de a krémet én főzőm, nem helyettesítem pudingporral. Fontos, hogy a nagy oroszkrémezés előtti napon érdemes elkészíteni, pont úgy, mint a tiramisu-t szokták. Így érnek össze az ízek és lesz kellően szaftos a piskóta. Egy dologban volt más ez, mint a nagyié, hogy a nagyiéban volt kandírozott dinnye héj is, na az most kimaradt, de jövőre teszek el és akkor már teljes lesz a nosztalgia.

 
 
Hozzávalók:
-          5 dl tej
-          4 tojás (sárgája és fehérje különszedve) --- FONTOS nagyon friss tojásból dolgozzunk
-          15 dkg cukor
-          1 ek. zselatin
-          1 rúd vanília, vagy 1 kiskanál vanília esszenciát
-          1 ek. liszt
-          4 dl tejszín
-          10 dkg mazsola (rumba áztatjuk)
-          10 dkg arany mazsola (rumba áztatjuk)
-          5 dkg STROH rum (80%) az áztatáshoz (azért deka, mert a mérlegen mértem ki ezt is) Lehet más rum is, csak 60% feletti legyen, én 80%-ost hasznéltam.
-          1 ek. STROH rum (80%) a krémbe
-          24 db babapiskóta
 
+ díszítéshez arany mazsola és tejszínhab, ízlés szerint a tálaláshoz
 
 
 
1.       A két féle mazsolát beáztatom a rumba.
2.       Kiválasztunk egy olyan lábost, melynek a tetején nem billeg/csúszkál a fém tálunk, amiben a krémet keverjük, nehogy balesetet szenvedjünk. Fontos a tál alja ne érjen bele a vízbe.
3.       A tálba tesszük a tejet, a  tojások sárgáját, a zselatint, a cukrot, a lisztet és a vanília rúd kikapart belsejét vagy a vanília esszenciát, habverővel jól összekeverjük. Ráhelyezzük ezt a tálat a lábos tetejére, amiben forr a víz. Takarékra tesszük a lángot és folyamatos kevergetés mellett krémmé főzzük. Ez nálam legalább 15-20 percig tartott. Ez a legmacerásabb része az egésznek. Elkezd besűrűsödni és pudig állagúvá kezd válni, akkor jó.
4.      Leveszem a kész krémet és hagyom hűlni. Amíg hűl, addig egy rétegben elhelyezem a babapiskótát a torta formában. Most épp így sikerült, de szabad a pálya, ahogy tetszik, olyan formát alkothatsz.
 
 
5.   Felverem a tojás fehérjét egy tálban, majd a keverőlapát vagy a habverő alapos lemosása után, a tejszínt is felverem.
6.      Óvatosan hozzákeverem a krémhez először a tejszínt majd a tojásfehérjét. Lassan és óvatosan dolgozom, hogy nem törjem össze a habot. Belekeverek még egy evőkanál rumot is.
7.       A krém felét rákanalazom a babapiskótára és kicsit megrázogatom a torta formát, hogy ne maradjanak benne légbuborékok, majd a mazsola felével lesúlyozom a babapiskótát, mert különben hajlamos lenne felemelkedni, kicsit várhatsz is vele, hogy a babapiskóta megszívja magát.
 
 
8.  Rá helyezek még egy réteg babapiskótát megszóróm a maradék mazsolával és rákanalazom a maradék krémet.
9.      Egy éjszakára letakarva hűtőbe teszem.
10.   Tálalás előtt, a torta oldalát teleraktam arany mazsolával. Plusz tejszínhabot lehet hozzá kínálni.
11.   Éljen a Nagyika receptje!
 
  
Eszköz igény:
-          gőz fölött krémhez egy lábos és egy bele passzoló fém tál
-          habverő/robotgép habverő fejjel
-          26 cm átmérőjű kerek torta forma, leszedhető szélű
 
 
Elkészítési idő:  50 perc + 1 nap pihentetés
Sütési idő: Ezt megspóroltuk a babapiskótával.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr422455365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kucó 2010.11.17. 21:20:45

Szóval akkor az oroszkrémtortánk megvan Karácsonyra :)
Istenien néz ki!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása