2010.11.09. 22:01
Epres túrógombóc, a nyár illata
Imádjuk a túrót és az epret is, a kettőt együtt meg különösen. Annyira szakad az eső, hogy úgy döntöttem, hogy egy kis nyarat varázsolok ma ebédre. Tényleg csak pár perc és készen is van. Egészséges és finom, egy tartalmasabb leves után kiváló második fogásként is megállja a helyét. Nálunk nagyon nagy sláger, remélem máshol is beköltözik a kedvencek közé.
Hozzávalók:
25 dkg túró
16 dkg liszt
6 dkg vaj
1 egész tojás
csipet só
15 szem mirelit eper
Prézlihez:
vaj
zsemle morzsa
porcukor (2-3 evőkanálnyi)
A főzővízbe 2 evőkanál cukor és egy csipet só.
1. Egy teflon serpenyőben megolvasztom a vajat és beleöntöm a prézlit és állandó kevergetés mellett lassú tűzön arany barnára pirítom, a végén belekeverem a porcukrot. Fontos a tűzhely elzárása után is még pirul a prézli, így még utána is kevergetni kell, nehogy odaégjen.
2. A túrót, a lisztet, a vajat a tojást és a sót egynemű masszává gyúrom, gyorsan dolgozom, hogy ne melegedjen fel.
3. Egy nagyobb lábosba vizet forralok és két kanál cukrot és egy csipet sót teszek.
4. A kezembe veszek egy nagyobb diónyi masszát, (összesen 15 db gombóc lesz belőle, úgy oszd el a masszát) kicsit szétlapítom és a közepébe teszek egy szem fagyasztott epret és szép gombóc formájúvá hengergetem.
5. A forrásban levő vízbe teszek 5 gombócot (nem lobogva forr, csak apróbb buborékok jönnek fel a vízben), miután a víz felszínére feljöttek a gombócok, még kb. 6 percig főzőm a gombócokat, majd egy szűrű kanállal a prézlire szedem.
6. A maradék két adaggal ugyanígy járok el. Frissen a legfinomabb.
Eszköz igény:
- keverőtál
- lábos
- teflon a zsemlemorzsához
Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: Forrásban levő vízben, az újra forrástól számítva 6 perc, három adagban kifőzve a 15 gombóc.
A bejegyzés trackback címe:
https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr772437162
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kucó 2010.11.09. 22:36:19
Annyira ízfakasztóak a képek... szuperek!