Ez az a süti, amit akkor szoktam sütni, amikor valaki így szól, hogy úgy ennék valami nagyon nagyon csokisat. Melegen is nagyon finom, lehet hozzá lekvárt vagy vanília fagyit is enni, de mi leginkább lehűtve szeretjük. Ebben a borongós bevackolódós időben elég gyakran sütöttem ezt a süteményt és gyorsan el is fogyott.

dios csokis DSC_08773.JPG

 

Hozzávalók:

- 250 g liszt

- 250 g nád cukor

- 2 tojás

- 1dl natúr joghurt

- 1 kk vanília eszencia vagy 1 csomag vaníliás cukor

- 1 kk szódabikarbóna

- 2 dl víz

- 200 g vaj

- 4 púpozott evőkanál fekete kakaópor (cukrozatlan kakaópor)

- 4-5 marék dió durvára vágva



1. A vizet a vajat felmelegítem, majd belekeverem a kakaóport jól elkeverem. Majd hozzáadom a joghurtot hagyom hűlni. A többi hozzávalót beleteszem egy keverőtálba

2. Ha folyékony összetevők lehűltek, akkor összekeverem a többi hozzávalóval. (Ha melegen tenném hozzá, a tojást kicsapná)

3. Egy négyszögletes tepsibe beleöntöm a csokis masszát és megszúrom a durvára vágott dióval. Persze, hogy a jól bevált Delimano tepsit használom, mert ezt nem kell kivajazni és kilisztezni.
 
4. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 20-25 percig sütőm. Tűpróba.
Eszköz igény:
- tál – keverőkaros robotgép
- kis lábos az olvasztáshoz
- magasabb falu tepsi, én Delimano kerámia tepsit használtam 
Elkészítési idő: 15 perc + 5 perc a torta bevonása
Sütési idő: Légkeveréses, 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc. Tűpróba.
Jött ez a Valentin nap, onnan a messzi nyugatról, amit lehet utálni, vagy szeretni, alkalomnak tekinteni, hogy megajándékozzuk egymást, együtt legyünk. Szerintem egy dologra biztos jó, hogy legalább beszéd témát szolgáltat, ahogy a nagymamám mondta beszélgetni kell és minden megoldódik.
Igen én is azt vallom, hogy nem egy nap kell ünnepelni, hanem 365 nap kellene gyakorolni, az sokkal jobb!!
Köhögős gyerek mellett, bezárva a lakásban jó alkalom volt, hogy a sok farsangi dísz után csináljunk egy kis tavasz csalogató szívecskés, pillangós dekorációt és beszélgessünk a szeretetről, szerelemről és a családról.
SZIV KRUMPLI NYOMDA DSC_08251.JPG

Hozzávalók:

  • 1 pár darab krumpli
  • karácsonyi mintás kiszúró forma
  • festék párna gyerek barát festékkel VAGY tempera ecsettel
  • papír

Eszközök:

  • kés

Elkészítés:

  1. A krumplit félbe vágom.
  2. A kiszúró formát a krumpli vágott felébe nyomom. Óvatosan nehogy a kezedbe szaladjon. Kb. 0,5cm mélyen kell, hogy belemenjen a kiszúró forma a krumpliba. Ekkor oldalról bevágom a krumplit, körbe végig a mintáig.
  3. Eltávolítom a kiszúró formát és készen is van a krumpli nyomda.

SZIV KRUMPLI NYOMDA DSC_08252.JPG

www.mazsakonyhaja.blog.hu

Amikor nekiláttunk ennek a vicces feladatnak, akkor kint dübörögtek a mínuszok és a kutyát is sajnálkozva engedtük ki a kertbe. Ha már kimenni nem tudtunk, úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk a mínuszokat és megtapasztaljuk miként lesz a vízből jég. Még izgalmasabbá akartam tenni a dolgot azzal, hogy színes halakat és csillagokat fagyasszunk. Ezért vízfestékkel megfestettük a vizet és úgy fagyasztottuk le.
Kitettük az ablakba a jégkockatartót, de csak nem akart megfagyni, óráról órára emelkedett a hőmérséklet a viharos erejű jeges szélből, havasa eső, majd eső lett a végén még a nap is kisütött és tavasz illatot hozott a szél.
Így egy kicsit rá kellett segíteni és bekerültek a halak és a csillagok a fagyasztóba. Reggelre lesz majd meglepetés.
SZINES JEG HAL DSC_0825 (2)2 másolata.JPG
Hozzávalók:
- jégkocka tartó, szilikon forma, joghurtos pohár, vagy más műanyag edény
- ecset
- vízfesték
- víz
- mínuszok vagy egy mélyhűtő
SZINES JEG HAL DSC_0825 (2)1 másolata.JPG
1. A formát feltöltjük vízzel, majd egyesével az ecset segítségével belehordjuk a vízfestéket. Nem szabad túlzottan teli tenni, mert akkor az ecsettel csak kipacsáljuk a vizet.
2. Minden szín után jól kimossuk az ecsetet.
3. Ha készen vagyunk, mehet be a mélyhűtőbe vagy a mínuszokba.
SZINES JEG HAL DSC_0825 (2)3.JPG
Itt a farsang áll a bál. Napok óta egy nagyon szelíd oroszlán jön megy a lakásban, akitől a kisebbik mindig nagyon megilletődik, majd amikor megszólal, akkor ismét fülig ér a szája. Remélem a jelmez egyben és épségben megéli a pénteki élő showt. Szerintem az a jelmez a jó jelmez, ami szinte a bőrévé válik a gyerekkel és fesztelenül tud benne jönni menni és élvezni az életet. Szerintem ez az anyósom által varrt oroszlán igazán egy ilyen darab, látszik rajta, hogy szívvel lélekkel készült és nagyon otthonosan éri magát benne az új tulaja. Még a nagy bátyusnak készült, aki most már térdelve sem férne bele.
lampion DSC_07212.JPG
Nincsen farsang fánk, beöltözés és természetesen színes dekoráció nélkül. Nálunk a dekorálás fő célja az, hogy előkerüljön a nagy létra fel tudjon rá mászni Zsimbi és ide-oda a magasabb régióba mindenhova különböző dekorációkat aggasson. A létráért, mint jutalom falatért egészen sokáig le lehet kötni. Nagyon kis egyszerű lampionokat készítettünk, melyeket még az ovis emlékeim hoztak elő. Egészen gyorsan megvan és nagyon látványos.
lampion DSC_07211.JPG
Hozzávalók:
- A/4-es méretű színes lap
- olló, lehet cakkos szélű olló is, úgy még izgalmasabb a minta
- tűzőgép
- szalag
1. Az A/4es lapot a hosszabb oldala mentén félbe hajtom.
2. Majd a a szélétől kb. 2 centiméterre elkezdem bevagdosni (a lapot összehajtva hagyom és a hajtástól kezdem a bevágást), de nem vágom egészen végig a tetejétől kb. 2 centinyire megállok.
3. Így haladok 1-1,5 centimétereként egészen a lap végéig, úgy hogy a végén megint maradjon egy 2 centiméternyi sáv.
4. Ha ez így megvan, akkor összefogom a papírt hengert formálok belőle és megtűzöm.
5. Szalagot tűzők rá, ami a mi esetünkben egy szakad szerpentinből készült.
6. És kezdődhet a létrázás. 
Ez az az étel, amire mindig találunk indokot, hogy elkészítsük, annyira egyszerű, mint az “egyszeregy”. Olyan illata van, ami belengi az egész lakást és úgy szállingóznak be a konyhába a családtagok, mint amikor valami nagyon csokis csoda sül a sütőben. Nem lehet elrontani, bomba biztos. Mi most barna rizzsel és csemege uborkával ebédeltük. 
PAROLT SULT CSIRKE DSC_0006.JPG
Több oka van annak, hogy gyakran eszünk ilyen sült párolt csirkét:
1. Frissen készül, de nem kell mellette állni, közben lehet tenni venni, akár egyet társasozni is a gyerkőcökkel
2. Nem lehet kiszárítani a csirke mellet, nagyon omlós, szaftos és puha lesz a csirke.
3. Előre is elkészítheted és könnyen melegíthető, a saját szaftjában lefedve.
4. Ha esetleg marad belőle, akkor hideg sültként is nagyon jól működik. Nagyon finom szendvicsekben vagy salátaként.
5. Ha nálunk valaki lebetegszik, akkor valahogy mindig felkerül a menübe, mert olyan igazi házias, gyomor simogató íze van.
6. Felnőttek és gyerekek is nagyon szívesen eszik nálunk.
Hozzávalók:

  • egy bőrös csirkemell
  • bors
  • szerecsendió
  • kis fej vörös hagyma
  • fél zöld paprika vagy fél kápia paprika
  • 4 dkg vaj
  • 3 ek olaj
Elkészítés:
1. A csirkemellet megmosom és szárazra törlöm. Sózom borsózom és jól megszóróm frissen reszelt szerecsendióval.
2. Egy fedhető lábosba beleteszem az olajat és a vajat és felhevítem. Ebbe belehelyezem a csirkemellet és mind a két oldalán 3-3 percig pirítom. Amikor ezzel megvagyok beledobom a hagymát és a paprikát.
3. Lefedem és nagyon alacsony hőfokon mind a két oldalt kb. 20-20 percig párolom. Be szoktam állítani a sütő óráját így el is lehet feledkezni róla és lehet társasozni
4. Isteni illat lengi be a lakást.
5. Mi krumpli pürével, párolt rizzsel, rizi-bizivel, salátával, párolt zöldkörettel szoktuk enni.
Eszköz igény:
- fedhető lábos
- hús csipesz a hús forgatásához
Hát az úgy van, hogy amikor a rokonság Amerikába szakadt végéből hazaérkezik valaki, akkor elindul a kinti hiány ízekkel való feltöltésük. Akkor felosztjuk, hogy ki és mit fog főzni, hogy csillapítani tudjuk a túró, kovászos uborka, tök főzelék, meggy leves és egyéb hiány ízek okozta elvonási tüneteiket.
Ezt az túros kockát, vagy ahogy apa, hívja tető nélküli túros pitét, akkor is szoktuk enni, amikor egyik rokon sem tartózkodik itthon, mert mi is nagy túró imádok vagyunk és mert finom.
TURO KOCSKA DSC_4204.JPG
De ez most egy rendhagyó szülinapi tortaként funckcionált az unokatesóm szülinapjára. Egy hegyet építettem a kockákból és ennek a tetejére került rá a gyertya. Az utolsó morzsáig eltűnt és a túró kijelzője megint a FULL üzemmódba került. BOLDOG SZÜLINAPOT CSELLI! Nem tegnap történt, de ma megint ezt sütőm és eszembe jutott, hogy elfelejtettem feltenni ezt a receptet a blogra.
HOZZÁVALÓK:
Tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • fél zacskó sütőpor
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
Túrós rész, ugye nem töltelék, mert nem töltöm, nem krém, mert nem krémes ezért lett ez a túrós rész:
  • 1 kg túró (én a zacskósat szoktam preferálni)
  • 20 dkg cukor
  • 1 fél citrom leve (ízlés szerint)
  • 8 dkg búza keményítő
  • 5 tojás sárgája
  • 5 tojás fehérje habbá verve
  • 250 ml tejszín
Elkészítés:
1. A tésztához valókat egy tálba teszem és a robotgép keverő karjával egynemű tésztát gyúrok belőle. Folpackba csomagolom és 10 percre a hűtőbe teszem.
2. A sütőt előmelegítem 200 fokra. (alsó felső)
3. A tetejéhez, a fehérje és a tejszín kivételével mindent egy tálba teszek és összekeverem. Majd a fehérjéből (1 csipet sóval) és a tejszínből külön külön habot verek.
4. A tésztát előveszem és egy nagy magasabb falu tepsibe beletapicskolom, vagyis a kezem segítségével elterítem. Egy Delimano kerámia tepsit szoktam használni, melynek szerelmese vagyok semmi sem tapad/ragad a tepsibe és a mosogatása meg egy mozdulat. És nem kell kikenni lisztezni sem a tepsit. A most használt méret: 35*25 cm.
5. Óvatosan megszurkálom az alját, majd az előmelegített sütőbe 10 percig sütöm.
6. A túrós masszához óvatosan hozzáadom a tejszínhabot és a tojásfehérjét, majd az elősütött tésztára öntöm.
7. A sütő hőfokát visszaveszem 180 fokra és készre sütöm.
Eszközök:
  • Delimano kerámia bevonatos tepsi 35*25 cm
  • robotgép keverőkarral és habverőkarral
  • hároma  tál (tésztának, tejszínhabnak, tojásfehérjének)
  • szilikonos keverőlap, hogy óvatosan tudjuk belekeverni a tejszínhabot és a tojásfehérje habot
  • villa
Sütés: A tésztát alsó felső sütésen 10 percig elősütöm, majd mérséklem a sütő hőfokát 180 fokra és így teszem vissza a túróval egy süteményt. Tűpróba.
Valahogy nagyon hosszúnak érzem idén a telet és még hol van a tavasz. Most bowling pályává alakítottuk a folyosót. Na nem kell sok mesteremberes átalakításra gondolni, most nem szeretnék dolgos mestereket látni magam körül. Nagyon élvezem, hogy végre egy sittes vödröt sem kell kerülgetni. Ennél sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb verziót készítettünk. Összegyűjtöttünk egy adag Actimeles palackot és egy kis labdát szereztünk a játékos dobozból és indulhatott is a bowling csata. (Nem kell Actimeles, lehet bármilyen más PET palack is)
Sok szempontból is hasznosnak bizonyult. Tanít koncentrálni, célozni, gurítani, precízen felállítani a bábukat, hogy a többi ne dőljön el. Jó kis komplex feladat. A 2.0-ás verzióban, pedig számolni is tanulunk, össze kell számolni, hogy hány bábut sikerült eldönteni és kinek dőlt el több bábuja. A 3.0-ás verzióban, majd számokat vagy különböző darabszámú pöttyöt fogok rárajzolni a bábukra és akkor lehet majd összeadni is.
BOWLING DSC_0413.JPG
Ki áll neki bowling pályát építeni? 
Donald Kacsa szakácskönyve alapmű volt nálunk, gyerekkoromban a húgommal, ebből a könyvből ismerkedtünk a főzés alapjaival. Aztán feledésbe merült, kinőttem ezekből a receptekből. Karácsony előtt a szakácskönyveket kerestem ajándékba és ekkor bukkantam erre az antikvár példányra ebből a csodából. Rögtön le is csaptam rá, Zsimbinek is nagyon tetszik és rögtön bele is vágtunk, hogy elkészítsük Gundel Gizi mágikus kókuszgolyóját.
GUNDEL GIZI DSC_02662.JPG
Kókusz golyót nem csak darált kekszből lehet készíteni, lehet hozzá zabpelyhet is használni. Igazi jó kis tapicskolós, mancs maszatolós recept.
Hozzávalók:
  • 100 g vaj
  • 100 g zabpehely (apró szemcséjű)
  • 35 g kókuszreszelék
  • 75 g porcukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek hideg víz
  • kókuszreszelék a hempergetéshez
1. Az összes hozzávalót egy tálba tettem és kezdődhetett a tapicskolás. Nem szükséges semmilyen eszköz csak két kéz.
2. Majd jöhetnek a golyók megformálása a kész golyókat megforgattuk kókuszreszelékbe.
3. A kész golyókat egy tálcára sorakoztattuk.
4. Jól záródó dobozban, a hűtőbe tettük. Jót tesz neki ha egy kicsit pihen.  
Eszközigény:
- 2 kisebb tál
- 1 tálca
- jól záródó műanyag doboz 
Forrás: Walt Disney: Donald Kacsa szakácskönyv 
GUNDEL GIZI DSC_02664.jpg
Kint szakad az eső, a fákat tépázza a szél. Zsimbi pörög, darálja a lakást, nehezen viseli, hogy nem tudunk kimenni a szabad levegőre. Gyorsan elő valami ötlettel, hogy megfékezzük a további tombolást. Karácsonyi dolgot már nem, de húsvéti dekort még nem, így kerültek elő a szívecskék. Az ujj festés mindig működött, de most sablonnal készítettünk üdvözlő lapokat.
SZIVECSKES KEPESLAPDSC_04555.JPG
SZIVECSKES KEPESLAPDSC_04534.JPG
Annak érdekében, hogy nem mozduljon el a karton, amire pecsételünk egy tartó formát szerkesztettem. Egy bármilyen karton doboz vagy karton darab megteszi. A lényeg, hogy ne legyen túl vastag. Jól jársz, ha a nyomtatott fényesebb oldala kerül majd a pecsételős oldalra, mert így nem áztatja el a festék a papírt és szín váltás előtt simán le tudod törölni róla az előző színt. A kívánt mintát ablakszerűen kivágjuk és hátul füleket hagyunk, hogy a papírra rá tudjuk hajtani, ezek fogják majd a helyen tartani a papírt, hogy a minta szépen alakuljon.
SZIVECSKES KEPESLAP110.JPG
Szerintem a kép magáért beszél.
SZIVECSKES KEPESLAP21.JPG
Majd belehelyezzük a karton lapot, mely ebben az esetben egy félbe hajtott lap, de lehet egy egy szimpla lap is.
SZIVECSKES KEPESLAP42.JPG

Megfordítjuk és kezdődhet a pecsételés. Lehet ez az ujjunk, parafa dugó vagy egy kisebb méretű pecsét is. Pecsételésre használhatunk festék párnát, vízfestéket vagy temperát. (Ha ujjal festünk, akkor válasszunk lemosható gyerek barát festéket.
Fontos, hogy a sablon szélére nagyobb hangsúlyt fektessünk, mert így tudjuk a formát a legjobban elővarázsolni.
Óvatosan kivesszük a keretből a lapot és készen is vagyunk. 
SZIVECSKES KEPESLAPDSC_04534.JPG

Emlékeztek még a szerdai napra, amikor olyan köd volt, hogy az orrunkig sem lehetett látni, váltakozva esett a hó, a havas eső és az eső. Zsimbi a nagypapival jött haza az oviból, amikor hazaértek úgy néztek ki, mint két ázott ürge. Zsimbi két ágat szorongatott a kezében. Aranyeső ágak voltak, vízbe tettem és napról napra nézzük, hogy miként fejlődnek. Kíváncsi vagyok hány nap kell, hogy megjelenjenek az aranysága virágok. Ez a két ág totál elfelejtette velem azt, hogy milyen idő is van odakint.

ARANYESO_DSC_0436 (2)2.JPG

Ilyen lett 8 nap alatt a lakásban. 

8 nap.jpg

Vadrizs maradt még a csajos ünneplésből és ehhez szerettem volna valami finomat alkotni. A klasszikus gombhoz a kabátot ebéddel akartam meglepni a férjuramat. A nagyobbik a nagyszülőknél a kisebbik alszik, így tudunk úgy ebédelni, hogy ki is tudjuk élvezni az ízeket. Nagyon gyorsan elkészült és igazi pazar ebéd kerekedett belőle, jól esett volna hozzá egy pohár bor, de mindketten vezettünk még a délután úgyhogy ez most kimaradt, de majd legközelebb.
KACSA DSC_040113.JPG
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 db kacsamell
- 1 db répa megfelezve és fél centisre felvágva
- 2 adagnyi vadrizs keverék
- 3 cm friss gyömbér
- 4 cm póréhagyma felaprítva
- só
- bors
Elkészítés: 
1. A kacsamell bőrét beirdalom és mindkét oldalát bedörzsölöm sóval és borssal.
2. A sütőt előmelegítem 160 fokra.
3. Egy sütőbe is rakható edényt hevíteni kezdek és amikor jó forró akkor a bőrős felével lefelé belehelyezem a kacsamellet. Picit megrázom és hagyom három percig sülni, majd megfordítom és a másik oldalát is 3 percig sütöm. Két kanál kacsazsírt egy teflon edénybe merek és a kacsa mehet a sütőbe 18-20 percre.
4. A felszeletelt répát a kacsazsírra dobom és pirítani kezdem hozzá adom a póréhagymát és a reszelt gyömbért, majd az előre megfőzött vadrizst (vadrizs és hosszúszemű rizs keveréke)
5. A kacsát kiveszem a sütőből egy pár percig pihentetem, majd felszeletelem és a tányérokra halmozott rizsköretre tálalom.
Eszköz igény:
- teflon
- sütőbe is rakható edény
- reszelő a gyömbérhez
Elkészítés: 30 perc
Sütés: Tűzhelyen előpirítani utána előmelegített sütőben (160 fok) 18-20 percig sütni. 
Valóban a köbön. A nagy barátnői ötösből szó szoros értelemben három barátnénak is most volt a szülinapja a negyedik külföldön, így maradtam én az egyetlen ünnepeletlen és vendégségbe hívtam őket. Nagyon izgatottan vártam a vacsorát. hogy mit készítsek neki, mivel lepjem meg őket. Nem egyszerű a feladat, mert olyan kritériumoknak kellett megfelelni, hogy legyen cukor mentes és glutén mentes a vacsora.
Lassan haladtam az ötleteléssel, de a végére összeállt a kép. A vacsora különlegessége az volt, hogy minden egyes fogásban volt valami olyan alapanyag, amit mi a saját kis “birtokunkon” termeltünk meg.
Menü:
Zsenge zöldborsóleves répa szívekkel
DSC_0212.JPG
Ez a kép nem a vacsin készült, mert akkor egyszerűen nem fotóztam csak dumcsiztunk és dumcsiztunk.
És a szívek elkészítésének menete: 
157414949447661474_eBUkERqV_c.jpg
Forrás: www.pinterest.com
Tanyasi csirke tejszínes spenótos vadrizzsel és serrano sonkába csavart sütőtök
Fekete csokis sütőtök pite (hát erről nem készült fénykép, az üres tálat meg nem akartam lefotózni. Nagyon bizalmatlanul állt hozzá a csapat, de aztán olyan hatalmas volt a lekesedés, hogy pikk pakk eltűnt. )
Egy egyszerű zöldborsó levest nagyon egyszerűen nagyon egyedivé lehet tenni, ezzel az apró trükkel, hogy a répákat formára vágjuk. Nem egy nagy ördöngösség és így elmondhatjuk, hogy szívünket is belefőztük az ételbe.
Nagyon kellemesen telt az este, finomakat ettünk.
A legnagyobb elismerés az volt, hogy egy dolgot bánnak a ma estével kapcsolatban, hogy ennyire egyszerre születtek, mert ha jobban elszórva lenne a szülinapjuk, akkor évente háromszor jöhetnének hozzám vacsira. 
BOLDOG SZÜLINAPOT B&K&B!!!! Jövőre veletek ugyanitt! 
Forrás: www.pinterest.com

Mazsom 2013.01.15. 21:11

3D hókotró

Igazán aktuális jármű ezekben a napokban. Egy blogon találtam meg ezt a gyerkőccel elkészíthető “3D” hókotró modellt, rögtön neki is láttunk elkészíteni, nagyon jó mulatság volt.
Nagyon nehéz lekötni a Zsombit, de kitartóan próbálkozom, hogy mindig valami olyan játékos feladatot találjak neki, amivel lehet a figyelmét és a kitartását egy kicsit "nyújtani". Általában örömmel áll neki az alkotásnak, aztán nehéz eljutni a végéig, hogy be is fejezzük a művet, de amikor készen leszünk olyan nagyon nagyon büszke magára és az alkotásra. Én kitartóan keresem a játékos feladatokat, mert hiszek benne, hogy szépen és lassan haladunk előre.
Két hete szó szerint lesokkolt a hír, amikor megtudtam, hogy módosítottak a törvényen és most már minden 6. életévét betöltött gyermek szeptember 1-én iskola köteles. Úgy érzem, hogy elvettek tőlünk most egy év önfeledt játszást. Nagyon rossz érzés, de meg kell barátkoznom vele. Kitartóan próbálkozom, még szoknom kell a gondolatot, lassan haladok vele mint Zsimbi az alkotással.
És akkor a hókotró. 
HOKOTRO DSC_0270.JPG
Hozzávalók:
- színes karton ( mi most hab karton használtunk)
- ragasztó
- papír henger (WC papír, kéztörlő)
- vatta
- olló
- ragasztó (pl.: Technokol) 
Forrás: Reading Confetti 

 

Szeretem a csirke húst, de nagyon nem szeretem amikor fűrész por ízűre és állagúra van sütve, ennek a legjobb ellenszere a fűszervajas grill csirke. Nem sokkal több munka és az eredmény mennyei. Igazi klassz vasárnapi ebéd kerekedett belőle, finom krumplipürével és birs alma kompóttal. Levesnek meg borsó levest készítettem egy kis csavarral azt is felteszem a blogra.

fuszervajas grill csirke DSC_0249.JPG

 

 

Hozzávalók:

-          1 db kb 1,2 – 1,4 kg egész csirke FONTOS, hogy szép ép bőre legyen

-          15 dkg vaj

-          4 gerezd zúzott fokhagyma

-          1 kis fej nagyon apróra vágott vörös hagyma

-          1/3 szerecsendió reszelve

-          1 ek friss kakukkfű apróra vágva

-          frissen őrölt színes bors

-          só

-          1 db nagyobb méretű sütő zacskó

 

 

Elkészítés:

  1. A vajat meleg helyre teszem, vagy este nem teszem a hűtőbe, hogy jól keverhető, kenhető legyen.
  2. A csirkét megmosom és szárazra törlöm.
  3. A lágy vajat egy tálba teszem és az összes fűszert beleteszem és jól elkeverem.
  4. Ha túl lágy lenne a vaj, akkor egy kis időre a hűtőbe teszem.
  5. Most jön a számomra nem annyira kedves része ennek az ételnek. Megfogom a megmosott és szárazra törölt csirkét és óvatosan benyúlok a bőre alá és meglazítom a bőrét. Mindenhol így járok el. Ha jóban vagy a henteseddel, akkor szerintem megcsinálja neked ezt a műveletet.
  6. Fogom a fűszervajat és kisebb darabokat szedek le belőle és szépen kézzel belekenem a hús és a bőre közé. Mindenhova jusson.
  7. Ha ezzel megvagyok, akkor beleteszem az egész csirkét egy sütő zacskóba , melynek a száját jól lezárom. A zacskó tetejét pár helyen hústűvel megszurkálom. (vannak olyan sütőzacskók, ahol nem adnak lezárót a zacsihoz, ilyenkor a végéből szoktam egy másfél centis csíkot levágni és azzal kötöm be a zacskó száját.
  8. Tepsire teszem és mehet be a sütőbe, de akár előző este is el lehet készíteni és hűtőben tárolni.
  9. Előmelegített 180 fokos sütőben 30percig sütöm, majd mérsékelem a hőmérsékletet 160 fokra és további 30 percig sütöm.
  10. Vigyázz a zacskó felvágásánál, mert a kicsapó gőz nagyon forró!
  11. A zacskóban levő szószt, kis tálba öntöttem és a krumplipürét locsoltam meg vele.
  12. Mi krumplipürét és birsalma kompótot ettünk hozzá.

 

Eszköz igény:

-          kisebb tál a fűszervajnak

-          1 db nagyobb méretű sütőzacskó

-          tepsi

-          tű

 

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: Előmelegített 180 fokos sütőben 30percig sütöm, majd mérsékelem a hőmérsékletet 160 fokra és további 30 percig sütöm. 

A vidéki élet egyik hátulütője, hogy nem ehetek annyiszor gyrost ahányszor megkívánom. Nem tudom miért vagyok ennyire megszállott gyros evő, de ezen nem is nagyon akarok gondolkodni. Szeretem és az egész család szereti. Nálunk sajnos gyrost nem lehet kapni, de ami rosszabb, hogy pitát is csak szökő évente egyszer. Ha találok vagy bent járok a városban akkor szoktam venni és lefagyasztom egészen jól működik vagy sütők én magam vagy jön a gyros-os batyu. Ami nagyon finom lehet hozzá enni friss  görög salátát, paradicsom salátát, csalamádét, tzatzikit, olaj bogyót vagy kinek mihez van kedve hozzá. Ha marad másnapra tízóraira is nagyon jól szállítható.

GYROSOS MUFFIn DSC_00982.JPG

Hozzávalók (12db)

-          40 dkg liszt

-          2 kk cukor

-          2 dkg élesztő

-          0,5 dl langyos tej

-          1,8 dl langyos víz

-          4 ek étolaj

-          só

-          bors

 

-          1 kisebb fej hagyma

-          1 csirke mell filé felcsíkozva

-          olaj

-          2 dl tejföl

-          Naturella görög fűszerkeverék, ezt azért szeretem, mert nincsen benne ízfokozó és egyéb adalék anyag vagy más görög füszerkeverék ( nagyon finom az új Kotányi KEBAB fűszerkeverék, de az nem Naturella)

 

  1. A húst apró csíkokra vágom összekeverem 3ek olajjal és a fűszerrel és állni hagyom.
  2. A cukorral az élesztőt egy villa segítségével összetöröm és felöntöm a langyos tejjel, megvárom amíg felfut.
  3. A többi hozzávalót egy tálba teszem hozzáadom az élesztőt és jól kidagasztom.
  4. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
  5. Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítom, majd hozzáadom a húst és lepirítom.
  6. A megkelt tésztát átgyúrom és téglalap formájúra nyújtom, 30*40 cm és 10*10cm-es négyzetekre vágom.
  7. Mindegyik közepébe teszek egy adag csirkemellet és egy kanál tejfölt és batyuvá csomagolom és mehet be a muffin sütőbe.
  8. Egy 20 percet kelesztem és irány a sütő, légkeverés 180 fok.

 

Eszköz igény:

-          12 lyukú muffin sütő

-          dagasztó karos robotgép

-          teflon a hús sütéshez

 

Elkészítési idő: 1 óra

Sütési idő:  180 fokos légkeverős sütőben, amíg szép piros nem lesz

A szilveszteri lencséből valahogy nem akart idén a füstölt hús fogyni, így valamit ki kellett találnom, hogy ne vesszen kárba és jó szívvel egye meg a család. A friss kenyérnek ki tudna ellenállni. Így nekiláttam és a karácsonyra kapott bagett sütő tepsit bevetve egy jó kis füstölt hússal és a póré hagymával töltött bagettet készítettem.

Úgy tűnt el a három bagett, mintha nem is lett volna! Senkinek sem tűnt fel, hogy a napok óta tologatott füstölt hús kelt új életre és kapott új kabátot. És nem volt bonyolultabb, mintha egy normál bagettet sütöttem volna.

TARJAS BAGETT DSC_01032.JPG

 

 

Hozzávalók (3 cm kb 25-30 cm bagett lett belőle)

 

-          40 dkg liszt

-          2 kk cukor

-          2 dkg élesztő

-          0,5 dl langyos tej

-          1,8 dl langyos víz

-          4 ek étolaj

-          só

-          bors

 

-          füstölt főtt tarja kb. 20-25 dkg apróra vágva, de lehet más féle hús is

-          10 cm póréhagyma apróra vágva

 

  1. A cukorral az élesztőt egy villa segítségével összetöröm és felöntöm a langyos tejjel, megvárom amíg felfut.
  2. A többi hozzávalót egy tálba teszem hozzáadom az élesztőt és jól kidagasztom.
  3. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem, majd átgyúrom és egy hatalmas téglalap formájúra nyújtom. Az egyik oldala 30cm a másik oldala kb. 60 cm volt.
  4. Három részre osztom a 60cm-es részét így 3 db 30*20 cm-es téglalapom lesz.
  5. A tarját három részre osztom és a téglalapok hosszanti oldalán egy csíkba elrendezem, megszóróm az aprított poréhagymával és feltekerem őket, a végüket kicsit összecsípem.
  6. A bagett sütő tepsibe teszem őket, majd a duplájára kelesztem őket. Ha nincsen bagett sütőd, akkor beredőzött lisztezett konyharuha közé teszem és úgy kelesztem.
  7. Sütés előtt a tetejüket egy éles késsel bevagdosom
  8. 180 fokos légkeveréses sütőben készre sütőm.

 

 

Eszköz igény:

-          bagett sütő tepsi vagy tepsi sütőpapírral

-          dagasztó karos robotgép

-          éles kés

TARJAS BAGETT DSC_01034.JPG

 

Előlészítési idő: 1,5óra

Sütési idő:  180 fokos légkeverős sütőben, amíg szép piros nem lesz 

Mazsom 2013.01.09. 11:33

Biscotti

Nosztalgikus hangulatba kerülök, ha valahol biscottit látok, mindig az olaszországi emlékek tódulnak elő. Aprócska kicsi falu főtere, reggeli napsütés, haragzúgás, beszélgető emberek, friss illatos kávé és egy adag biscotti. Én imádom.

Miért nem jutott eddig eszembe, hogy ezt itthon is el lehet készíteni, arra nem tudom a választ. És azt sem tudom, hogy miért gondoltam, hogy ez egy bonyolult édesség. Hát nem az, nagyon gyorsan össze lehet állítani és sokkal kevesebb munkával készen van, mint bármilyen más apró sütemény.. Nálunk hatalmas régi zöld üvegben lakik és olyan jó ránézni.

BISCOTTI_DSC_00691.JPG

Hozzávalók (kb. 80 darab egy nagy 5 literes üveg tele lesz vele) – lehet felezni a receptet:

-          60 dkg liszt

-          40 dkg kristály cukor

-          30 dkg hántolt egész mandula

-          6 tojás

-          1 csomag sütőpor

-          2 csomag vaníliás cukor

-          1 kk só

 

  1. A lisztet, a cukrokat, a sütőport,  a sót és a mandulát összekeverem. A tojásokat felverem és  elteszek belőle kb. két evőkanálnyit. Ezzel fogom majd a süti tetejét megkenni.
  2. A tojásokat és a száraz hozzávalókat összekeverem én egy fakanállal szoktam.
  3. A sütőt előmelegítem, légkeverés 160 fok.
  4. Kibélelek két nagy tepsit sütőpapírral és mind a két tepsiben egymástól 6-8 centiméterre két lapos hasábot formázok. kb. 25 cm hosszúak lesznek és 7cm szélesek és 1,5 cm magasak. Összesen 4 ilyen hasáb lesz a végeredmény 2-2 mindkét tepsiben.
  5. A tetejüket megkenem a maradék tojással és irány a sütő. 160 fok légkeverés kb. 25 perc, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
  6. Kiveszem a sütőből. kb. 10 percet pihentetem/hűtőm őket, majd egy éles késsel felszeletelem (1cm vastagra) és szépen lapjával visszarendezem a tepsire.
  7. 6-8 percig szárítom az egyik oldalukat, majd átforgatom őket és a másik oldalukat is még 5 percig szárítom.
  8. Rácsra szedve kihűtőm, majd a mehetnek is be a nagy üvegbe.
  9. Ajándéknak is kiváló.

 

 

Eszköz igény:

-          sütőpapír

-          tepsi

-          tál - fakanál

-          kenőtoll / kenőecset (tojáshoz)

-          éles kés

-           

 

Előkészítési idő: 10 perc 

Sütési idő:  A sütési idő függ a sütőtől, a hasábok méretétől és végül a felszeletelt sütik vastagságától is.

  1. 160 fok légkeverés 25 perc (amíg aranybarna nem lesz)
  2. 10 perc pihentetés – szeletelés
  3. egyik oldal 6-8 perc, majd másik oldal 5 perc

Több helyen figyeltem fel arra, hogy egyre többen próbálkoznak különböző féle mintázófák használatával dombor nyomott kekszek készítésével. Én is szerettem volna ilyen nyomófát venni, de aztán nem került rá sor. Nem hagyott nyugodni a kérdés, hogy én is megpróbálkozzak egy ilyen mézeskalács készítésével. Előszedtem a nagyimtól örökölt apró kis csipke terítőket, melyeket ő a vitrinben tárolt és apró kis porcelánok laktak rajta és ezeket használtam fel a mintázásra. Nagyon izgatott voltam, hogy milyen is lesz a végeredmény, annyira izgatott, hogy ki is felejtettem a szódabikarbonát a mézeskalács tésztájából. Így utólag végiggondolva lehet, hogy nem is véletlen volt, hanem tudat alatti, mert lehet, hogy a szódabikarbónával túl “dagadt volna” és benyelte volna a mintát. Ehetőnek nem mondható a végeredmény, mert kő szikla kemény lett a mézes, de dekorációnak szerintem nagyon is helyesek. Jól mutatnak a karácsonyfán.

CSIPKES MEZES3.JPG

CSIPKES MEZES1.JPG

CSIPKES MEZES_1.JPG
Idén elég volt a krumpliból, ültettük, kapáltuk, szedtük, válogattuk, zsákoltuk összesen majdnem egy tonnát. Nem gondoltuk volna, hogy ennyi lesz a csapadék szegény időjárás ellenére. de ennyi lett. A visszajelzések jók a barátok ismerősök mondhatni rajonganak a krumplinkért. Három félével próbálkozunk jó kis ősi magyar fajtákkal hópehely, balatoni rózsa és katica, mindhámat szeretjük és jól is teremnek. Ebből megélni nem lehet csak örülünk ennek a sikernek. Hobbi szinten kezeljük és örülünk annak amit a föld ad nekünk és élvezzük azt, hogy a gyerekek is örömüket lelik ebben a hóbortunkban.
Mi is szeretjük, eszünk is belőle eleget, de most szerettem volna valami mást készíteni az ünnepekre, mint a klasszikus ecetes krumpli saláta vagy a majonézes krumpli. Mert a kocsonya és a malacsült mellé azért jól jön valami saláta féle. A sok gondolkodás vége egy jó kis tejfölös szárzeller saláta lett. Sokkal könnyebb, frissebb és ropogósabb, mint bármelyik krumplis rokona és ami a lényeg a csalás összes tagjának a kedvére való volt. A szilveszteri vacsoraként kockása beirdalt és feltekert malac has aljat sütöttünk és ezzel a salátával és krumpli pürével tálaltam. Azért mégsem sikerült teljesen száműzni a krumplit, de olyan természetesen és észrevétlenül kúszott be a végén a menübe. Amikor az asztalra tettem és a gyönyörű ropogósra sült kockásra beirdalt malacot megpillantott a 4 éves fiacskám csak ennyit mondott, anya ez egy igazi kockás hasú malac.
szarzeller kockas malac1.JPG
Hozzávalók:
  • 1 csomag szárzeller megmosva és fél centiméteres csíkokra vágva
  • fél üveg Bonduelle ecetes uborka 3-5 centiméteres, hosszában megfelezve és felaprítva
  • 6-8 db ecetes pácolt Sushi gyömbér, nagyon apróra vágva
  • 1 nagy pohár tejföl
  • bors (frissen őrölt színes borsot használtam)
szarzeller kockas malac2.JPG
A kockás hasú malac :)
Elkészítés:
1. A hozzávalókat felaprítjuk és egy tálba tesszük
2. A sót és a borsot a tejfölbe teszem.
3. A zöldségeket összekeverem a tejföllel és azonnal tálalható
Elkészítési idő: 15 perc
Eszköz igény: egy tál, kés
Sok gyerkőc ablakába hozott csokikat rejtő ablakos adventi kalendáriumot az a bizonyos nagyszakállú. Lassan ürülnek az ablakok és a naptár jobb esetben a szelektívben végzi és nem a kukában. A mi tavalyi naptárunk megmenekült és egy éven keresztül rakosgattam minden felé a lakásban. Tudtam hogy még valamit tudunk kezdeni ezekkel a formákkal, először abban gondolkoztam, hogy majd kiöntjük csokival és akkor megint lesz BOB MESTER és a TRIXI a betonkeverő formájú csokink, de nem így lett.
DSC_0425.JPG
Egy zacskó gipsz pihent a spájzban, hogy Lucus baba lábnyomát megörökítsük az utókornak, de ez a project valahogy elmaradt. Így aztán az adventi kalendárium műanyag formáiba öntöttük a gipszet és lett belőle hűtő mágnes, társas figura és egy nagyon klassz délutáni program, mely türelemre tanította a kicsi fiamat, lehetett benne kavarni, tápszeres kanállal kitölteni a formákat, várni amíg szilárdul a gipsz, tapizni a még meg nem szilárdult gipszet, kipattogtatni a formából és a végén lecsiszolni a sorját a formák széléről.
Szuper buli volt! Szeretem amikor a tárgyaknak új értelmet nyernek!
Hozzávalók:
  • egy adventi kalendárium műanyag hátlapja
  • gipsz
  • víz
Eszköz igény:
  • egy másfél literes PET palack alsó 15 centiméteres része
  • keverő kanál pl.: spatula
  • műanyag kanál, mi egy tápszeres kanalat használtunk
  • csiszolópapír
DSC_0424.JPG

Elkészítés:
1. A gipsz port a vízzel a leírás alapján óvatosan kikeverjük
2. Belekanalazzuk a formákba
3. Megvárjuk amíg megszilárdul, majd kipattogtatjuk a formákból
4. A formák szélén található sorjákat lecsiszoljuk
Összegyűjtöttem egy pár olyan oldalt, ami engem ebben a készülődőd várakozós időszakban megmozgatott. Gondoltam megosztom Veletek is hátha találtok közötte olyan ötleteket, melyek Ti is szívesen elkészítenétek gyerkőccel vagy nélküle.
GIGANTIKUS SZÍNEZŐ
22darab A/4es kinyomtatható oldalból álló gigantikus színező, először kirakós aztán színező.
christmas-coloring-pages-giant-tree.jpg
Az egész színező különböző érdekes az ünnephez kapcsolódó motívumokból áll.
Forrás: http://www.mrprintables.com/christmas-coloring-pages-for-kids.html (a nagy méretű anyagot a linkről tudjátok letölteni)
ÉS KISEBB SZÍNEZŐK
printable-christmas-coloring-pages-for-kids-6.jpg
Forrás: http://www.mrprintables.com/christmas-coloring-pages-for-kids.html 
Sok másmotívumot találhatsz ezen az oldalon. 
HÓPELYHES BALERINA
110.jpg
Balett rajongó leányzóknak, én oda vagyok érte, az elkészítését és a balerinát és a hópehely szoknyáját is le tudjátok tölteni a lenti linkről. 
Forrás: http://krokotak.com/2012/11/snezhinki-balerinki-za-sratchni-mayki/
RÉNSZARVAS KARTONBÓL:
Ez lesz a ma délutáni elfoglaltságunk, megvan az oka, hogy miért nem dobtam ki a kis szekrény karton dobozát. :)
1211-corrugated-cardboard-reindeer-craft-lgn.jpg
Forrás:  http://www.goodhousekeeping.com/holidays/christmas-ideas/scandinavian-christmas-decorations-reindeer#slide-3

Ahány ház annyi szokás, ami a kókuszgolyót illeti, a mi házunkban nem volt kókuszgolyó recept, mert sem a nagymamám sem pedig az anyukám nem csinált soha sem. Én nagyon szeretem, sokszor leptem meg magam a Széna téri nápolyisnál egy jó kis kókusz rúddal. De kár, hogy már nincsen ott az a kultikus bódé. Több recepttel is próbálkoztam, de nem igazán ízlettek. Úgyhogy nekiálltam, érzésre összeállítani egyet, azt hiszem megtaláltam a számomra igazán finom ízt és állagot, mert az ízen túl az állaga is nagyon fontos.

DSC_0197.JPG

Hozzávalók:

-          0,5 kg darált keksz (én most a Detki darált kekszet vettem, de otthon is le lehet darálni, de szerintem nem éri meg a macerát.

-          20 dkg vaj felkockázva

-          3 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor

-          3 ek rum

-          2 csomag vaníliás cukor

-          3 ek méz

-          2 ek nutella

-          2 ek sárgabarack lekvár

-          8-10 ek tej

-          csipet só

-          kókusz reszelék a hempergetéshez

 

  1. Az összes hozzávalót, kivéve a kókusz reszeléket egy tálba teszem és egy összedolgozom én géppel csináltam.
  2. Egy kellemesen lágy tésztát kaptam. Lágynak kell lennie két okból, ha nem lágy akkor nem tapad meg rajta a kókusz reszelék és a vaj a hűtőben még keményít rajta egyet. Ha nem elég lágy akkor lekvárt vagy tejet lehet még hozzáadni.
  3. Diónyi golyókat formálok belőle, melyeket egy tálcára sorakoztok. Amikor megvagyok, akkor kezdek bele a hempergetésbe.
  4. Hűtőben jól záródó dobozban tárolom.

 

 

Eszköz igény:

-          keverőgép

-          tál

-          tál a hempergetéshez

-          jól záródó műanyag doboz

 

Elkészítési idő:  15 perc 

Márton nap ide Márton nap oda, mi idén nem libát ettünk hanem kacsát. Nagyon oda vagyok a kacsa és a liba húsért, de idén a klasszikus lila káposztás verzió szóba sem jöhetett, valami olyat szerettem volna alkotni, ami azért mélyen belevési magát a ízlelőbimbókba. Nagy sikert aratott a vendégek körében és hidegen is nagyon finom volt másnap, csak azért maradt, mert ennek a duplájából készítettem. Igencsak laktató étel, előtte Hokkaidi tök levest kínáltam, desszertnek meg puha csokis süti készült, ami szinten mennyei volt. Igazi őszi menü kerekedett belőle. Új bort ittunk hozzá Lelovits féle idei vörös bort, mely nagyon kellemes meglepetés volt.

DSC_0149_1.JPG

Hozzávalók: (2 rúdhoz)

-          2 csomag Tante Fanny friss leveles tészta (vagy más gyártótól is jó, de nekem ez vált be a legjobban)

-          4 szál répa megpucolva, félbevágva és fél centis szeletekre vágva

-          4 szál szár zeller

-          1 kápia paprika vagy egy fél kaliforniai paprika (piros)

-          kb. 8cm póréhagyma, felezve és fél centis darabokra vágva

-          2 gerezd fokhagyma

-          sushi  pácolt gyömbér

-          só, bors

 

-          1 kacsamell

-          4 ek mogyoróolaj 4 ek

-          4 ek szójaszósz

-          friss reszelt gyömbér egy 2cm-es darab

 

Tetejére

-          1 felvert tojás enyhén sózva

 

  1. A mogyoró olajt, a szója szószt és a gyömbért összekeverem, a kacsamellet beirdalom, beleforgatom a szószba és egy éjszakát pácolom.
  2. A sütőt előmelegítem 150 fokra. Egy sütőbe is rakható serpenyőt felhevítek, majd a kacsa mind két oldalát 3 percig pirítom, amit ez megvan, 20-25 percre beteszem a kacsát sülni.
  3. A páclét egy nagy teflonba öntöm és ebben megpárolom a zöldségeket. Sorrend: répa, paprika, zeller, hagyma, fokhagyma. Sózom borsozom. Fontos épp, hogy csak egy kicsit kell párolni a zöldséget, mert még a leveles tésztában is sülni fog.
  4. A kacsát, amit kész van kiveszem a sütőből és pihentem mielőtt felszeletelném.
  5. A leveles tésztát kitekerem az egyik oldalára elterítem a párolt zöldség felét. Majd a felcsíkozott kacsadarabokat a tetejére helyezem. Apró darabokra vagdalt sushi gyömbért teszek. Megborsozom.
  6. A leveles tészta másik oldalán végig gurítom a rácsozót. majd a sütő papír segítségével a halomra borítom.
  7. Tojással lekenem. A másik adag levestésztával ugyanígy járok el.
  8. 200 fokos sütőben 20-25 percig sütőm.

DSC_0160.JPG

 

Eszköz igény:

-          sütőbe is rakható serpenyő

-          jól záródó edény a pároláshoz

-          tepsi

-          teflon a zöldségek párolásához

-          kenőtoll / kenőecset (tojáshoz)

 

Elkészítési idő:  1 óra

Sütési idő:  kacsa 150 fok 20-25 perc / tésztás étel 200 fok 20-25 perc 

Ilyen őszünk is ritkán van! Hajrá, még lehet inspirálódni az ablakon kinézve. 

ŐSZI FA.jpg

Mazsom 2012.08.01. 16:50

Ujjlenyomatos fa

Próbálok minden napra valami izgalmas dolgot kitalálni, mellyel mindketten jól szórakozunk. Nagy sláger a festés, de most az volt az érdekes, hogy nem ecsettel, hanem az ujjbegyünkkel festettünk. Pontosabban „levéllé” változtattuk az ujjunkat. Biztos vagyok benne, hogy ősszel majd az őszi levelekkel is megfestjük a fát.

 FINGER PRINT TREE (3).JPG

Hozzávalók:

-          félfamentes rajzlap vagy karton (jelen esetben ezek a lapok valamikor csomagoló anyagként szolgáltak és onnan mentettem ki) Lehet ez egy cornflakes doboz belseje is, bármi csak jó ha félfamentes, mert az jobban szívja a vízfestéket)

-          egy ecset a fa előrajzolásához

-          vízfesték

 

1. A fát előrajzoltam és hagytam megszáradni

FINGER PRINT TREE (1).JPG

2. Majd az ujjunkat a vízbe mártva, majd a gombfestékbe, leveleket pamacsoltunk az ágakra. nagyon jó buli volt.

FINGER PRINT TREE (2).JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása