2013.02.20. 08:12
Szilvás gombóc oh, oh, oh.....
Ki nem ismerné a klasszikus dalt a Padlás című darabból. Mindig eszembe jut és ezt dúdoljuk, amikor ezt a gombócot készítjük. Ez a recept biztos nem az a receptm amit a darabban készítenek, mert az ezer százalék, hogy krumpliból készül.
Hiába termelünk, rengeteg krumplit, nagyon ritkán készül nálunk krumpliból a szilvás gombóc, ennek a legfőbb oka az, hogy olyan nagyon gyorsan lehet túróból elkészíteni ezt a gombóc tésztát, hogy egyszerűen nem fordul meg a fejemben az, hogy krumplit főzzek, passzírozzak gyúrjak.
Ezt a gombócot már a majdnem öt éves kicsi fiam is szinte teljesen egyedül elkészíti, igaz, hogy van mit takarítani utána, de olyan élvezettel készíti, hogy feledteti a gombóc készítés utáni takarítást.
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 16 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
- 15 szem mirelit szilva (persze lehet frissből is készíteni)
- kristály cukor
- fahéj
Prézlihez:
- vaj
- zsemle morzsa
- porcukor (2-3 evőkanálnyi)
A főzővízbe 2 evőkanál cukor és egy csipet só.
1. Egy teflon serpenyőben megolvasztom a vajat és beleöntöm a prézlit és állandó kevergetés mellett lassú tűzön arany barnára pirítom, a végén belekeverem a porcukrot. Fontos a tűzhely elzárása után is még pirul a prézli, így még utána is kevergetni kell, nehogy odaégjen.
2. A túrót, a lisztet, a vajat a tojást és a sót egynemű masszává gyúrom, gyorsan dolgozom, hogy ne melegedjen fel.
3. Egy nagyobb lábosba vizet forralok és két kanál cukrot és egy csipet sót teszek.
4. A kezembe veszek egy nagyobb diónyi masszát, (összesen 15 db gombóc lesz belőle, úgy oszd el a masszát) kicsit szétlapítom és a közepébe teszek egy kis kanálnyi cukrot, egy csipet fahéjat és egy szem mirelit szilvát és szép gombóc formájúvá hengergetem.
5. A forrásban levő vízbe teszek 5 gombócot (nem lobogva forr, csak apróbb buborékok jönnek fel a vízben), miután a víz felszínére feljöttek a gombócok, még kb. 6 percig főzőm a gombócokat, majd egy szűrű kanállal a prézlire szedem.
6. A maradék két adaggal ugyanígy járok el. Frissen a legfinomabb.
Eszköz igény:
- keverőtál
- lábos
- teflon a zsemlemorzsához
Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: Forrásban levő vízben, az újra forrástól számítva 6 perc, három adagban kifőzve a 15 gombóc.
A bejegyzés trackback címe:
https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr355085848
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.