Mazsom 2014.10.26. 21:46

Töklámpa faragás

Imádok tök lámpát készíteni. Amióta pedig teherautónyi mennyiséget sikerül termelünk, bőven kiélhetem a faragási szenvedélyemet. Többen kérdeztétek, hogy miként kell tököt faragni, gondoltam írok egy összefoglalót arról, hogy miként is lehet ilyen lámpásokat alkotni.

0. Olyan tököt választok ami nem hibás, mert akkor könnyen rohad. Ellenőrzőm, hogy stabilan megáll a lábám, nehogy elguruljon.

1. Tököt megmosom és egy újságpapírra vagy egy nagy tálcára teszem, szárazra törlöm.

2. "Meglékelem" a tetejét. Erre azért van szükség, hogy a belsejét ki tudjuk szedni és legyen hely ahol a mécsest be tudjuk majd helyezni a tökbe. Van aki kör alakot vág,van aki csillag alakban vágja. Szabadon lehet választani. Azt tapasztaltam, hogy érdemes megdöntve tartani a kést, mert így, ahogy a tök majd napok múlva "szottyad" össze nem esik be olyan hamar a tető, mert a befele keskenyedő tök megtartja a tetőt. Remélem érthető, a héjánál legyen nagyobb a vágat és belül kisebb.

3. Itt jön a púlóver feltűrése. Egy kanál vagy egy kaparó segítségével kipucolom a magokat és a szálakat. Persze van segítségem is.

DSC_2986.JPG

4. Innentől három út van.

a.) Szabadon, amerre az elképzelésem és a késem visz alkotok valamit.

b.) Alkoholos filctollal előrajzolom és utána vágom ki. Fontos átgondolni, hogy mit hol vágunk, nehogy beessen az ábra, mindig maradjon elég rész, ami megtartja a kivánt motívumot.

c.) Sablon alapján dolgozom. Itt az interneten tobzódok és keresgélek a sablonok között és egy kinyomtatott rajz alapján kezdek neki a faragásnak. Fontos, hogy a kinyomtatott sablon mérete passzoljon a tök méretéhez.

5. Kinyomtatom a kívánt sablont és 4 rajzszeg segítségével a tökre rögzítem a sablont.

6. Egy hegyes szerszám, szög, hústű stb. segítségével, körbe pontozom a vágási vonalakat a papíron keresztül. Mintha indigóval dolgoznék. A kis lyukak arra is jó szolgálatot tesznek, hogy a keményebb héjjú töknél pontról pontra lehet haladni a késsel.

7. Ha ezzel megvagyok akkor jön a faragás. Itt egy kis éles kést használok, ezzel megyek végig az előre kipontozott vonalakon.

DSC_3014.JPG

8. Jöhet a gyertya gyújtás.

DSC_3017.JPG

DSC_3001.JPG

DSC_3063.JPG

DSC_3032.JPG

Jó faragást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr296835511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása