Próbálok nem abba a hibába esni, hogy amikor medve hagyma szezon van, akkor a medve hagymát is medve hagymával együk. Nem mondom nem egyszerű feladat. Ez a pogácsa maga a csoda. Eszement finom lett. Egy olyan pogácsa receptet találtam, amiről minidig is álmodtam. Könnyű szaftos és másnapra sem kell puskagolyónak felhasználni. A medve hagyma meg nagyon kellemes ízt kölcsönőz neki, de már tervezem, hogy pirított tökmaggal is elkészítem.
Hozzávalók:
- 65dkg liszt BL80 vagy BL55
- 25dkg margarin
- 20dkg tejföl
- 1,5dl langyos tej
- 2,5dkg élesztő
- 1ek cukor
- 2 tojás sárgája
- 2ek alma ecet / fehérbor ecet
- nagy csokor medvehagyma apróra vágva
- só
- frissen őrölt bors (vegyes bors)
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 3ek tej
- 10dkg reszelt sajt
- 1 csipet só
1. Az élesztőt összetörőm a cukorral, majd 1,5 dl langyos tejjel felöntőm és hagyom felfutni.
2. A lisztet, a cukrot a sót, a frissen őrölt borsot egy tálba teszem,és jól elvegyítem. Hozzáadom a felkockázott margarin és összegyúrom. Jöhet hozzá a felfutott élesztő, a tejföl és a tojások sárgája és az ecet. Jól kidagasztom. Eléggé lágy lesz a tésztája.
3. A medve hagymát megmosom, jól lecsepegtetem és meg is törölgetem. A leveleket hosszanti irányba felcsíkozom és utána vagdosom fel. Hozzáadom a tésztához és jól eldolgozom.
4. Hagyom duplájára kelni.
5. Majd egy belisztezett deszkán kézzel szétterítem és a klasszikus módom hajtogatom. Nem volt szükségem sodófára, kézzel simán ki tudtam teríteni.
6. Ami nálam: jobbról, majd balról, majd fentről, majd lentről. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld és a hajtogatások közben se forgasd el a tésztát. (A téglalap alakúra nyújtott tészta képzeletben elharmadolom. A jobb oldali harmadot középre hajtom, majd a bal oldali harmadot ráhajtom. Utána a tésztát képzeletben vízszintesen harmadolom. és a felső harmadot hajtom középre és az alsót rá.) Bő fél órát pihentetem.
7. Újra nyújtom / kézzel kilapítom és megismétlem a hajtogatást. Újabb fél óra pihentetés.
8. Majd téglalap alakúra nyújtom kb. 1,5 cm vastagra. A tetejét a sózott, tejes tojás sárgájával megkenem és megszóróm sajttal. Majd felkockázom. kb 3*3cm
9. Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, kellő távolságban egymástól. (2cm) és fél órát meleg helyen kelesztem.
10. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütőm. (3 tepsibe fért be nálam)
Eszköz igény:
- élesztő futtatáshoz bögre
- dagasztó karos keverőgép
- tepsi
- sütőpapír
- tál a tojásnak a kenéshez
- kenő toll
- sajt reszelő
Elkészítési idő: 3 óra
Sütési idő: 180 fokra előmelegített alul felül sütőben 25-30 perc