2012.08.01. 16:21
Bogyó és Babóca kiállítás „mellékterméke” rókagombás falatkák
A múlt héten felkerekedtünk, hogy megnézzük a Bogyó és Babóca kiállítást a Millenárison. Őszintén szólva nagyon nem fogott meg a dolog, ami még nem lett volna annyira nagy baj, de Zsombit sem kötötte le egy percre sem és ezzel rajtunk kívül még sok család volt így. Szerencsére belépőt nem kérnek, így akkora nagy veszteség nem ért minket. Valószínűleg ők is úgy érezték, hogy ezért azért mégsem kéne pénzt kérni érkezett már a számlára elég a könyvekből. Egyszerűen nem gyerek barát a dolog, hatalmas becsillanó vitrinek mögött a bábkönyv díszlete nem nagyon kötötte le a gyerekeket.
Kimozdultunk jót futkostunk a parkban, megetettük a gigantikusra nőtt koi pontyokat a tóba, megnéztük a közösségi kerteket, melyek igencsak jól néznek ki és kicsit piacoztunk is. Már amennyit egy össze vissza cikázó négyévessel lehet. A legnagyobb örömömre nagyon finom áfonyát vettünk, melyet el is csipegettünk mire az autóhoz értünk.
Az utolsó pillanatban egy kósza ötlettől vezérelve elkanyarodtunk a gombások felé, ahol a legnagyobb meglepetésemre találtunk is gombát, méghozzá több féle vargányát és róka gombát. Mind a két féle gomba nagy kedvenc, de most a róka gomba mellé tettük le a voksunkat. Három féle étel is készült belőle. Nyársra húztam és meggrilleztük, lett belőle vendégváró előétel rókagombás falatkák házi lepényen és reggelire gombás rántotta. 20 dkg gombából igazán szép teljesítmény.
A lepények a pár napja kipróbált perec ízű stanglik sós csurgatott mázzal tésztájából készült, de nem tettem rá sós mázat. Összesen 9db lepényre lett elég a gomba, a többi lepényt a főételhez ettük meg.
Hozzávalók: (összesen 24 db lepény lett belőle)
500 g finomliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5dkg friss élesztő
50 g napraforgó olaj
90 g tejföl (20%)
260 ml langyos víz
Gomba: (ez a mennyiség 9db kisebb előételnek szánt lepényhez volt elég)
olíva olaj
fej vörös hagyma
róka gomba 15 dkg
kakukkfű
só bors
a lepények megkenéséhez egy kis tejföl és frissen őrölt bors.
Lepény:
- A liszthez hozzáadom a sót és a cukrot elkeverem, belemorzsolom az élesztőt.
- Majd hozzáadom a többi hozzávalót és a robotgép, dagasztó karjával egynemű tésztává dagasztom.
- Műanyag fóliával lefedem az edényt és duplájára kelesztem.
- A tésztát átgyúrom és négy részre osztom.
- Mindegyik darabot 10szer a deszkához csapom. Igazán jól tud esni ez a csapkodás. A tészta lágyabb és puhább lesz tőle.
- Majd mindegyik gombócot 4 felé vágom és lepényeket formálok belőle. (6db / gombóc)
- Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetem őket.
- Ruhával letakarva 20 percig kelesztem.
- A lepények 200 fokos előmelegített sütőbe teszem és készre sütőm. A sütési idő függ a lepények vastagságától.
- kb. 15 percig sütöm. Az utolsó két percben, már csak felülről sütőm, hogy szép szint kapjanak.
Gomba:
- Az olíva olajat felhevítem, beleszórom a megtisztított gombát. És hirtelen megpirítom nagyon fontos, hogy ne főzd hanem pirítsd.
- Sózom borsozom és kakukkfűvel megszórom
Összeállítás:
- A lepényeket megkenem tejföllel.
- Ráhalmozok egy kevés gombát és frissen őrölt borssal tálalom.
Eszköz igény:
- dagasztó karos robotgéz
- teflon edény a gomba pirításához
Elkészítési idő: másfél óra
Sütési idő: A lepények 200 fokos előmelegített sütőbe teszem és készre sütőm. A sütési idő függ a lepények vastagságától. kb. 15 percig sütöm. Az utolsó két percben, már csak felülről sütőm, hogy szép szint kapjanak.
Szólj hozzá!
Címkék: gomba előétel rókagomba
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.