Ritkán eszünk kalácsot, mert inkább kenyeret szoktam sütni, de most egyszerűen rákattantunk és az egyiket sütőm a másik után. Valahogy az időjárás is adta, hogy vágytunk rá. A süvítő szél és a vízszintesen szakadó eső, a család összes tagjában felkeltette a vágyat egy jó kis kalács evésre. Lekvárral, sonkával és a maradék kocsonyával nagyon csúszott.

 

Bátra vágjatok bele a kalács sütésbe, mert tényleg nem egy ördöngösség.

 

 

Hozzávalók: (2 szép kalács)

  • 70 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • 3 dl langyos tej
  • 10 dkg olvasztott langyos vaj
  • 12 dkg cukor
  • 2,5dkg friss élesztő
  • egy csipet só

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája
  • 3ek tej

 

  1. Az élesztőt összetörőm egy ek cukorral, majd 1 dl langyos tejjel felöntőm és hagyom felfutni.
  2. A lisztet, a cukrot a sót egy tálba teszem,és jól elvegyítem. Majd hozzáütőm a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat és a felfutatott élesztőt.
  3. Ruganyos tésztát gyúrok belőle, fontos az edény falától el kell válnia.
  4. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztem.
  5. Majd könnyedén átgyúrom a tésztát és hat egyforma részre osztom a tésztát és jól átdolgozom őket.
  6. Hármasával összefonom őket és a sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket egymástól kellő távolságban.  
  7. Konyharuhával letakarva meleg helyen bő duplájára kelesztem. Majd óvatosan lekenem az egészet a tojásos tejjel és hagyom 10 percig száradni.
  8. 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
  9. Rácsra téve hagyom kihűlni.

 

Eszköz igény:

  • élesztő futtatáshoz bögre
  • edény vaj langyosításhoz
  • dagasztó karos keverőgép
  • tepsi
  • sütőpapír
  • tál a tojásnak a kenéshez
  • kenő toll

Elkészítési idő:  4 óra

Sütési idő: 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr213524331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...