2012.01.06. 14:37
Kint süvít a szél, bent takaró kakaó nap, foszlós kaláccsal
Ritkán eszünk kalácsot, mert inkább kenyeret szoktam sütni, de most egyszerűen rákattantunk és az egyiket sütőm a másik után. Valahogy az időjárás is adta, hogy vágytunk rá. A süvítő szél és a vízszintesen szakadó eső, a család összes tagjában felkeltette a vágyat egy jó kis kalács evésre. Lekvárral, sonkával és a maradék kocsonyával nagyon csúszott.
Bátra vágjatok bele a kalács sütésbe, mert tényleg nem egy ördöngösség.
Hozzávalók: (2 szép kalács)
- 70 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg olvasztott langyos vaj
- 12 dkg cukor
- 2,5dkg friss élesztő
- egy csipet só
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 3ek tej
- Az élesztőt összetörőm egy ek cukorral, majd 1 dl langyos tejjel felöntőm és hagyom felfutni.
- A lisztet, a cukrot a sót egy tálba teszem,és jól elvegyítem. Majd hozzáütőm a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat és a felfutatott élesztőt.
- Ruganyos tésztát gyúrok belőle, fontos az edény falától el kell válnia.
- Meleg helyen letakarva duplájára kelesztem.
- Majd könnyedén átgyúrom a tésztát és hat egyforma részre osztom a tésztát és jól átdolgozom őket.
- Hármasával összefonom őket és a sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket egymástól kellő távolságban.
- Konyharuhával letakarva meleg helyen bő duplájára kelesztem. Majd óvatosan lekenem az egészet a tojásos tejjel és hagyom 10 percig száradni.
- 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
- Rácsra téve hagyom kihűlni.
Eszköz igény:
- élesztő futtatáshoz bögre
- edény vaj langyosításhoz
- dagasztó karos keverőgép
- tepsi
- sütőpapír
- tál a tojásnak a kenéshez
- kenő toll
Elkészítési idő: 4 óra
Sütési idő: 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
Szólj hozzá!
Címkék: kalács kelt tészta foszlós kalács
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.