2011.06.10. 12:48
Dió torta pereccel – meglepetés szülinapi sörözéshez
Egy kerekszámos meglepetés szülinapra készült ez a torta, és a beszámolók szerint nagy volt a meglepetés és a tortának is sikere volt. Egy spontán sörözésnek álcázott meglepetés buli ünnepi zárása volt ez a torta. A perec a sörözés hangulata miatt kérte az unokanővérem, hogy kerüljön a tortára. Nagy családi összefogás, szervezés és titkolódzás előzte meg a meglepetés szülinapot. Ahol sajnos mi csak a tortával képviseltettük magunkat. Reméljük ízlett a torta. Boldog szülinapot az ünnepeltnek!
Hozzávalók:
Piskóta:
- 7+1ek kristály cukor
- 1 vaníliás cukor
- 8 tojás (sárgája + fehérje)
- 12,5dkg darált dió
- 3ek zsemlemorzsa
- 1ek finom liszt
- 2ek fekete kakaópor
- 1 sütőpor
- 1 csipet só
Krém:
- 12,5dkg darált dió
- 25dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1dl tej
- 3ek rum
- 8ek cukor
- 1 citrom reszelt héja
Dekor:
- 60 dkg fehér marcipán
- 10 dkg barna marcipán
- Keverőgép segítségével a 8 tojás sárgáját a 7 ek cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverem.
- A száraz anyagokat liszt, kakaópor, zsemlemorzsa, darált dió sütőpor elkeverem.
- A 8 tojás fehérjét az 1 ek cukorral kemény habbá verem.
- A száraz anyagot óvatosan belekeverem a sárgájából készült masszába.
- Majd a kemény tojásfehérjét óvatosan beleforgatom, óvatosan dolgozom nehogy összetörjön a hab.
- A tepsit kivajazom és kilisztezem, majd beleöntöm a tésztát és elegyengetem.
- 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben készre sütőm. 20 percig az ajtót sem szabad kinyitni, mert akkor összeesik a piskóta. Tűpróba.
- Rácsra teszem a piskótát és hagyom kihűlni.
- Ha kihűlt három részbe vágom.
- A krémhez a tejet felmelegítem, a két féle cukrot feloldom benne, majd belekeverem a diót végül a vajat a rumot és a reszelt citrom héjat.
- A krémet kihűtöm időnként megkeverem, hogy ne váljanak szét az összetevők.
- A tortát megkenem, majd a külsejét is beborítom a krémmel.
- A marcipánt enyhén porcukrozott szilikon nyújtódeszkán vékonyra nyújtom, majd a sodrófa segítségével beborítom a tortát. Rásimítom a marcipánt, majd a felesleges részt egy éles kés segítségével levágom.
- A barna marcipánból perecet formáltam és a tetejére tettem.
- Nem feltétlenül szükséges marcipánnal borítani. Szoktuk darált dióval is „bemorzsázni” és fél diókkal díszíteni.
Eszköz igény:
- keverőkaros robotgép
- habverős robotgép
- kapcsos torta forma
- lábos
- nyújtó deszka
- sodrófa
- reszelő
- kenő kés
A bejegyzés trackback címe:
https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr282972890
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.