2011.05.18. 14:10
Epres rebarbarás Villám lepény (Clafoutis)
Végre van eper és rebarbara is, mert ezt a villám lepényt ezzel az íz kombinációval szeretjük a legjobban. A helyi zöldségesnél próbáltam beszerezni a rebarbarát, de nem tudtam meggyőzni, hogyha hoz, akkor el is megyek érte és meg is veszem majd Tőle. Ő még ilyet soha nem evett és különben is milyen íze van, meg mit is lehet belőle csinálni. Így helyi zöldséges elég rosszul vizsgázott. De Gabi barátnőm a hétvégi nagybevásárlás alkalmával szerzett nekem egy szép adagot a Fény utcai piacon. Kérdezte Tőlem, hogy milyet hozzon, mondtam neki, hogy szép húsos friss egészséges szárakat keressen, amibe ha belemélyeszti a körmét, akkor reccsen. A köröm mélyesztés kimaradt, de így is nagyon jól választott.
Hozzávalók:
3 tojás
2,5 dl tej
8 dkg liszt
10 dkg cukor +2 ek cukor a rebarbarához
7 dkg vaj + az sütőforma kikenéséhez
30 dkg rebarbara meghámozva és 1cm csíkokra vágva
25 dkg eper megmosva és félbevágva
1 citrom héja
1 csomag vaníliás cukor
egy marék lapmandula
- A rebarbarát meghámozom és felszeletelem, majd 2 ek cukorral megszóróm és hagyom egy órán át pihenni, majd leöntöm róla a levet, amit eresztett. Az epret megmosom és félbevágom. . Majd szépen elhelyezem egy kivajazott kerámia torta formában. Megszóróm frissen reszelt citromhéjjal.
- A vajat megolvasztom és kicsit kihűtőm. A tojást, a liszttel, cukorral és a tejjel egy botmixer segítségével kikeverem, majd hozzáadom a kihűlt vajat. És az egészet a mixer segítséével jól eldolgozom. Villával vagy habverővel is meg lehet oldani.
- Ráöntöm a kb. palacsintatészta sűrűségű keveréket a gyümölcsökre, megszóróm az egy csomag vaníliás cukorral és a mandulareszelékkel, majd előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig süssük. (légkeverésesnél elég a 160 fok) FONTOS: a tészta meg fog emelkedni, úgyhogy ne töltsd teli a tálat.
Hidegen és melegen is isteni (melegen azonban könnyen szétesik) Egy gombóc vanília fagyival a legistenibb.
Eszköz igény:
- botmixer, de villával vagy habverővel is meg lehet csinálni
- kerámia sütő tál 25 cm átmérőjű és 3 cm magas
- kisebb lábos a vaj megolvasztásához
Elkészítési idő: 15-20 perc
Sütési idő: előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig süssük. (légkeverésesnél elég a 160 fok)
A bejegyzés trackback címe:
https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr322913823
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2011.05.18. 20:23:09
Pirítós, négy felé vágni háromszög alakba és arra a rebarbara, így ajánlotta nekem egy fogorvos valahol a mátrixban :)
Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.05.18. 21:53:50
Nalunk a komposztaloban kotott ki a rebarbara:( nem a mi alapzoldseg(gyumolcsunk)
Macipán 2011.05.19. 19:30:12
Tökéletes! Holnap már a pocakomban lesz :)!
Mazsom · http://www.mazsakonyhaja.blog.hu 2011.05.20. 09:58:27
Szuper finom, könnyed savanykás desszert!
Amadeus4 2011.05.21. 08:36:46
Első találkozásom a rebarbarával :) Finom lett, de sajna nagyon összeesett.
Mazsom · http://www.mazsakonyhaja.blog.hu 2011.05.23. 13:38:52
Ez egy ilyen összeesős süti. Te mindent jól csináltál. :) Nem a szépségéért szeretjük, hanem mert nagyon finom.