2011.04.11. 13:07
Mi is az a medvehagyma?
Medvehagyma láz van az egyszer biztos. Aki nem szereti az biztos már a falra mászik attól, hogy a medvehagymáról szól egy ideje a gasztro élet. A piac ismételt éledése előtt, üde színfolt a medvehagyma. Szerencsére én imádom és minden évben nagyon várom már, hogy végre lehessen szedni. Idén a húgom örvendeztette meg egy nagy adaggal, amiből rengeteg finomság készült, jönnek majd szépen sorban a blogon, de addig is mi is az a medvehagyma.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
Szólj hozzá!
Címkék: medvehagyma meghatározás allium ursinum poszhagyma sásihagyma medve hagyma vadfokhagyma
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.