2010.10.25. 10:00
Mákos guba – eper szósszal
Hazafelé sietve egy dolgot biztosan kapsz a közértben, szikkadt vizes kiflit. Ehhez már csak egy kis darált mák kell. a többi hozzávaló meg általában azért akad otthon, de fusd át a hozzávalók listáját, nehogy otthon érjen meglepetés. Mi, így szeretjük, helyenként puha máshol meg ropogós. Szolídan mosolyogj, miután megetted. :)
Hozzávalók (4 személyre)
6 db szikkadt vizes kifli (nem nyirkos/nem tejjel készült, hanem vízzel)
4,5 dl tej
1 csomag vanilliás cukor / vagy rúd vanília belseje
5 dkg vaj + az edény kivajazására
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
4 evőkanál méz
1 db citrom reszelt héja
Eper lekvár
Eszköz szükséglet:
- egy kisebb lábos a forraláshoz,
- egy magasabb falú jénai/kerámia tál vagy egy tepsi kb. 25*20 cm (de bármilyen alakú lehet)
- kisebb tál
- merőkanál
Elkészítés:
- Kapcsold be a sütőt 180 fokra
- Vajazd ki a sütő edényt
- Karikázd fel a kifliket (kb. 1 cm vastag).
- A vajat, a tejet, a vaniliás cukrot vagy a vanília rúd kikapart belsejét és a mézet tedd egy lábosba és forrald fel.
- Egy tálba keverd össze a darált mákot, a porcukrot és a reszelt citrom héját
- Tedd a kiflik 1/3-át egy tálba és merőkanállal óvatosan locsold rá a forró tej 1/3-át. Vigyázz, hogy ne törd össze a kifliket és a forró tej mindenhol érje a kifliket, egy nagy kanállal át is forgathatod a kifliket.
- Mehet rá a porcukros mák ¼ része és mehet bele a sütő formába. A maradék kiflikkel ugyanígy járj el, még kétszer kell ismételned ezt a folyamatot.
- Ha jól osztottad el, akkor megmaradt a cukros mák ¼ része. Ezt szórd rá a kiflire és mehet be az egész a sütőbe.
- Szép pirosra süsd a tetejét.
- Eper szósszal tálald.
Még melegen tálald, de mi hidegen is szeretjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 180 fokon 15 perc
Tálalási javaslat:
- Eper szósszal
- Meggy befőttel
- Porcukorral
- Vanilia sodóval
A bejegyzés trackback címe:
https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr422395648
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kucó 2010.11.01. 21:28:19
A hétvégén tuti megcsinálom, még az a szerencse, hogy van fagyasztott mákom... :)
Atta Ego 2010.11.16. 23:05:12
Szia Réka,
gratulálok a bloghoz, csak így tovább.
És most szóljon Ego :A gubát próbáld meg a tetején felvert tojásfehérjével lesütni, és ha még raksz alá vékony réteg rétestésztát is, akkor úgy fogod tudni tálálni mint egy süteményt.
Tényleg jó, hogy írsz.
Csá
gratulálok a bloghoz, csak így tovább.
És most szóljon Ego :A gubát próbáld meg a tetején felvert tojásfehérjével lesütni, és ha még raksz alá vékony réteg rétestésztát is, akkor úgy fogod tudni tálálni mint egy süteményt.
Tényleg jó, hogy írsz.
Csá