2010.10.24. 17:54
Zelleres, petrezselymes mandulás pesto
Mentem a menthetőt még a fagyok elől a kertből. Így került a konyhába, egy hatalmas bokornyi zeller és egy még nagyobb csomag petrezselyem. A zellernek idén is csak mutatóban lett gumója, mert ismét elfelejtettem, hogy év közben időnként illik a föld alatt körbevágni. Nem baj, majd jövőre talán már emlékezni fogok rá.
Tettem innen oda, majd onnan ide, amíg jött az ihlet, csinálok belőle egy jó kis zöldfűszeres tésztát.
Hozzávalók:
- 1 nagy zeller zöldje, de csak a levelei (1/4 része a totál zöldnek)
- 1 hatalmas csokor petrezselyem (3/4 része a totál zöldnek )
- 2 szál újhagyma nagyon apróra vágva
- 2 marék lapmandula
- 1 marék parmezán sajt (reszelve)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- extra szűz olíva olaj
- só
- bors
Elkészítés:
1. A zöldeket nagyjából összeaprítom és a két harmadát botmixerrel pürésítem. (Nem egyszerű, néha ki is kell pucolni a vágókés alatti részt. Oliva olajjal lehet lazítani.)
2. A maradék zöldet meg nagyon apróra vágom és hozzáadom a zöld péphez.
3. A mandulát száraz serpenyőben megpirítom és ha kihült akkor késsel felaprítom, majd zsupsz bele a zöldbe.
4. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a nagyon apróra vágott újhagymát, reszelt parmezánt, sózom borsozom és ha kell akkor még oliva olajat adok hozzá, hogy krémes állagú legyen.
5. Tésztát kifőzőm és pestoval és parmezán forgácsokkal tálalom.
Eszköz igény: botmixer, serpenyő, lábos
Elkészítés: 20 perc
A maradék pestot egy jól záródó üvegbe teszem és az üveget óvatosan a konyhapultra helyezett több rétegben összehajtott konyharuhának ütögetem, hogy a levegőt kiszorítsam belőle. Így tovább marad friss. Hűtőben akár 7-10 napig is elvan.
Mivel fogyaszthatom:
- friss kenyérre kenve
- tésztára kis reszelt sajttal
- grillezett zöldségekkel
- fűszervaj helyett
- fűszervajas kenyérnek
- héjjában főtt krumplit félbe vágom, megkenem ezzel a krémmel, sajtot reszelek rá és mehet be a sütőbe
Szólj hozzá!
Címkék: gyors tészta zeller pesto petrezselyem
A bejegyzés trackback címe:
https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr262395562
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.