2013.03.17. 14:24
Poharas szaggatós tea süti vagy ünnepi nevén Kossuth kifli
A hétvége felfedezése az volt számomra, hogy a nagymamám által oly gyakran készített nagyon gyors és egyszerű poharas félhold alakú süteménynek, milyen elegáns neve is van. Havonta egyszer biztosan került hétvégén az asztalra ebből a süteményből. Mindig csodálattal néztem ahogy egy tepsi piskótából szépen lassan varázsolódnak a tálra a félholdak. Fantasztikusan gyorsan tudta készíteni. Amióta ő nem csinál nekünk ilyen én sem ettem ilyen sütit, de a neten olvasgatva és a Magyar Konyhát lapozgatva több helyen is előkerült ez a sütemény a napokban, határozattan a forradalmi emlékezés csalhatta az asztalokra ezt a sütit.
Elővettem a kis megsárgult, kézzel írt porladó lapu receptkönyvet és elkezdtem keresni, de nem találtam. Olyan nincs, hogy ne legyen benne ez a recept ebben a kis könyvecskében. A végén ráleltem és mint Tea-sütemény (poharas) még egy kis kézzel rajzolt ábra is díszelgett mellette, hogy miként kell szaggatni.
Nem is kellett több neki is láttam elkészíteni.
Hozzávalók:
- 14 dkg vaj
- 25 dg kristály cukor
- 4 tojás sárgája és fehérje külön
- 28 dkg liszt
- 2 ek rum
- fél citrom leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja ( az eredeti receptben a héj nincsen benne, de olyan szép kezeletlen citromot kaptam, hogy sajnáltam volna kidobni a héját, meg szerintem passzol is)
- csipet só
- Goromba cukor és durvára vágott dió. Nagyi használta ezt a szót, hogy goromba cukor, érdekes én azt mondanám, hogy durva a cukor. :
- vaj és liszt a tepsi kikenéséhez vagy sütőpapír, de a kerámia tepsihez egyik sem kell
- A vajat és a cukrot alaposan kikeverem, hozzáadom a citrom levét és a héját és a rumot, majd tovább habosítom.
- Egyesével hozzáadom a tojások sárgáját és jól kikeverem a tésztát. Kanalanként hozzáadom a lisztet.
- A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem és óvatosan, nehogy összetörjem a tésztához adom.
- Kivajazott kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazom. Én a szokásos kerámia tepsimbe sütöttem, amihez egyik sem szükséges.
- Elegyengetem és a tetejét goromba cukorral és durvára vágott dióval megszóróm és mehet a sütőbe.
- Ha kihűlt, akkor félholdakat szaggatok belőle és tálra rakom.
- Pont olyan volt, mint gyerekkoromban amikor a konyhában a tepsiben maradt széle része valahogy percek alatt eltűnt.
Eszköz igény:
- tepsi
- keresőtál
- vágódeszka
- vékony falú pohár vagy fánk szaggató
Elkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 180 fokon, kb. 25 perc
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.