Igazán elfogult vagyok a Börzsöny eme szeglete iránt, a nyaraimat itt töltöttem és most is ha tehetem gyakran járok vissza. Most egy igazán aktuális programra szeretnélek meginvitálni Benneteket, így augusztus 20.-án az államalapítás és az új kenyér ünnepe alkalmából. Nagybörzsönyben egész nyáron kemencés napokat tartanak, ahol a helyi asszonyok és férjeik befűtik a tapasztott kemencéket és finomabbnál finomabb keltésztákat alkotnak. Most augusztus 20-án az összes kemencét felfűtik és kora reggeltől gyúrják dagasztják a tésztát, hogy ebéd időre az egész falut kellemes friss kelt tészta illata lengje be. Egy jó túra keretében, akár a kisvasúttal összekötve nagyon kellemes kirándulásnak ígérkezik.

 

A pontos címeket és az ételek listáját itt találjátok meg, ha nagyobb társasággal érkeztek érdemes, telefonon egyeztetni.

A helyi lepényeket feltétlenül próbáljátok ki, mely a töki pompos vagy langallóhoz hasonlít, de mégis más, ettől Börzsönyi. A sós verziót enyhén felvert tojásba, alig elkevert tejföllel kenik meg a kenyér tésztát, majd helyi disznóvágásból származó szalonnával vagy kolbász karikákkal szórják meg, majd hagyma karikákkal és gomolya sajttal. És zsupsz be a kemencébe. Az édes verziónál pedig üstben főzött szilvalekvárt tesznek a tésztára. de van itt ribizlis pite, szilvás pite, túros batyu, darált paraszt sonkával töltött sajtos kifli és sorolhatnám még, de inkább fel a túracipőt és irány Nagybörzsöny!

 

 

 

És minden 250ft-ba kerül. 

Jó kirándulást és jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr543162921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása