2011.05.02. 14:37
Zsenge tavaszi töltött tök – hússal és gerslivel töltve
Vannak az év során olyan zöldségek, amikért egyszerűen remegni tudok, Ilyen a zöldborsó, az új krumpli és a friss zsenge tök. Már egy ideje lehet kapni tököt a zöldségesnél, de ellenálltam, mert arany árban próbálták árulni. Valószínűleg hozzám hasonló remegek a friss zöldért embereknek próbálták eladni. De a hétvégén végre megvettem és mennyei töltött tököt alkottam belőle. Nem a hagyományos módon darált hússal és rizzsel töltöttem, hanem gerslivel, burízzsel, hántolt búzával, ki, hogy ismeri.
- A gerslit bő sós forró vízbe teszem és puhára főzőm. Típustól függ, hogy mennyi ideig fő, én most 20 percig főztem, de ez enyhén előfőzött volt.
- A felaprított hagymát olajon megpárolom, majd rádobom a darált húst, sózom borsozom és készre párolom. Majd a végén megszóróm a liszttel és jól összekeverem vele, hagyom egy két percig pirulni, majd felöntöm a 1 dl vízzel, ettől krémes állagú lesz. Addig kevergetem amíg a víz elillan.
- A tököket meghámozom és a belsejüket egy nagy kanállal kikaparom. Enyhén megsózom kívül és belül és a kiolajozott tepsibe teszem őket, ha nagyon billegnének, akkor a hátát késsel egyenesre vágom.
- A megfőtt gerslit, leszűrőm, belekeverem a húsba és kezdődhet a tökök töltése. Kicsit púposra halmozom a tölteléket a tökökben.
- A kaprot apróra vágom és a tejfölhöz adom, sózom borsozom és a tökök tetejére kenem.
- Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 45-60 percig sütöm. Fogpiszkálóval ellenőrzőm, hogy a tök megpuhult-e. A sütés ideje függ a tök méretétől és a zsengeségétől.
- Friss tejföllel tálalom.
- Ha maradna a töltelékből, akkor kis tűzálló edénybe teheted és tejfölt és sajtot tehetsz a tetejére, úgy is nagyon finom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.