Egy újabb megosztó étel, melyről gyakran hallani a következő mondatokat, ezer éve ismerem, soha nem hallottam róla, hallttam róla, de nem tudom mit lehet belőle csinálni, imádom vagy egyszer vettem és soha többé. Szó mi szó furcsa egy növény, hiszen nem a levelét, nem a termését, de még csak nem is a gyökerét esszük - bár mindegyiket felhasználják gyógyászati célra -, hanem a szárát. Ez, a sóskafélék családjába tartozó zöldség leginkább gyümölcsként kerül az asztalunkra, sütiben lekvárban vagy egyéb nyalánkságokban.
 
Mióta ismerjük?
Vadon Kelet-Ázsiában, Kínában és a Himalája környékén fordul elő. Mint zöldségféle Anglián és Németországon keresztül terjedt el Európában.
A rebarbarát (Rheum rhaponticium) mintegy 4500 éve ismerik gyógyhatásáról, de csak a 18. század óta használatos a konyhában. A rebarbara terjedelmes bokorrá növő évelő növény, levelei és piros levélnyelei a kert díszeként is megállják a helyüket. A rebarbara igénytelen, szinte mindenütt megterem. Levele mérgező, de a levél nyeléből süteményt és kompótot főzhetünk. Fontos, hogy kerüljük a túlzott fogyasztását, mert nagyobb mennyiségben enyhén hashajtó hatású.
Mit kell tudni a vásárláskor?
Ha piacon vásároljuk, figyeljünk arra, hogy friss legyen. Ennek ellenőrzéséhez körmünkkel vájjunk bele a rózsaszínes szárba, és ha nedvedzeni kezd, biztosak lehetünk benne, hogy friss rebarbarával van dolgunk. Ha lehetőségünk van, akkor ha ketté törjük és reccsen akkor szintén friss zöldséggel van dolgunk. Otthon a hűtő alsó dobozában tároljunk, legfeljebb 4-5 napig, mert hamar elveszti nedvességtartalmát. Megpucolva a mélyhűtőben is tárolható. A pirosas színű  szárak jobb ízűek, mint a zöldek, mert kevesebb oxálsavat tartalmaznak.
Hogyan használjuk fel?
Megtisztítása hasonlít a spárgáéhoz. Vágjuk le mindkét végét, és a vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha nagyon szálkás lenne, érdemes azt a részt kihagyni a feldolgozásból. Én először a két végéről kezdem el hámozni, majd három részre vágom és a frissen keletkezett vágásoknál folytatom a pucolást.
A rebarbara savanykás íze nagyon is markáns, ezért érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá, például kompót készítésekor. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. Elkészíthetjük húsok mellé is. Abban az esetben, ha az ételünkbe nem előnyős, ha sok levet ereszt, akkor 2 ek cukorral keverjük el a megtisztított rebarbarát és hagyjuk állni, így veszít a víz tartalmából.
 
Miért jó nekünk?
Egészségügyi szempontból is értékes, mivel frissítő hatású, a bélműködést serkenti és így gyengén hashajtó, vér-, vesetisztító hatású Mondhatnánk diétásnak is, hiszen 10 dkg rebarbara mindössze 16 kcal-t tartalmaz, ám mivel meglehetősen savanyú, ezért nem kevés cukrot adunk hozzá. Rostokban gazdag, sok kalciumot, magnéziumot, vasat, C-, B- és A-vitamint tartalmaz.
 
Hogyan termesszük?
Mint évelő 6-8 évig van egy helyen. Telepítését 40-60 cm-es forgatás (vagy igen mély ásás), szerves- és műtrágyázás után végezzük. Köztesei: a téli, kora tavaszi növények. Helyrevetése március-április hónapban esedékes, 2 cm mélyen, fészkesen. Tenyészterülete 100-120 x 100-120 cm. Vetőmagszükséglete fészkenként 8-10 mag (0,1 g/m2); ritkítjuk, egy-egy erős tövet hagyunk minden fészekben. A többit palántaként használhatjuk. Tőosztásos szaporítása: lehetőleg ősszel, szeptemberben, októberben végezzük, így a dugvány időben legyökerezhet, és tavasszal erőteljesen hajt. A felszedett gyökértörzseket 2-3 szemet tartalmazó részekre vágjuk szét (egy-egy tő általában 2-4 részre osztható) és faszénporral behintjük. Ültetésre mély, trágyázott fészket készítünk. A rügyeket 2-4 cm-es földréteg borítsa. Ápolása: talajlazítás, esetleges fejtrágyázás, a virágszárak folyamatos kitördelése. Szedését a földhöz közel, kis csavarással végezzük (nem késsel). Mindig az alsó, erőteljesebb, 20-25 cm hosszúságú 4-6 levelet szedjük le.
Forrás. www.terebess.hu és www.mindmegette.hu

Fotó: www.gyogynovenyek-gyogyteak.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr662916349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása