2011.05.12. 11:03
Vendég a konyhámban Géva gomba a’la Marcipán
Ahogy arról már beszámoltam nagy szerencsénkre húsvétkor sikerült géva gombát szednünk. nagy volt az öröm, az egész családot elkapta a vadászó-gyűjtögető ember boldogsága. Kicsit átéreztük mit érezhetett az ősember egy sikeres nap után hazatérvén a barlangba. Otthon aztán, felrúgva az ősközösségi szerepeket a lányok kivonultak a konyhából és átadtuk a terepet Marcinak, hogy teljes nyugalommal birtokba vehesse a konyhát kibontakozhasson. Ősi ösztönök vezérelve nagy improvizálás után, egy nagyon finom vacsorával állt elő. Mindenki megnyalta a tíz ujját és határozottan meg kellett jegyeznünk, hogy Marci nagyon jó szakács, gombászni nagyon jó, a géva gomba nagyon finom és ahogy Marci csinálja úgy meg egyszerűen isteni.
- A szegfű gombát egy tálba teszem és ráöntöm a langyos vizet és állni hagyom, kb. fél órát.
- A gombát megmosom és fél centiméteres szeletekre vágom. Egy nagy lábosba vizet forralok hozzáadom az ecetet és megsózom. Majd a forró vízbe beleteszem a gombát és 10 percig főzőm. Majd leszűröm. A Gévagomba elég szívós, egyrészt ezért kell előfőzni, hogy könnyebben emészthető legyen, másrészt eltűnnek belőle az olyan anyagok amire egyes embereknek a gyomra érzékeny lehet. Ez alapvetően az ehető gombák nagy részére igaz.
- Olíva olajra rádobom a szalonnát és megsütöm. Majd megpárolom az apró kockákra felvágott hagymát. Majd hozzáadom a kakukkfű felét, mert az illóolajak olajban oldódnak. Rádobom a leszűrt géva gombát és elkezdtem pirítani. sózom és borsozom, majd hozzáadom a szegfű gombát az áztató vízével együtt. ( a vízben sok az aroma, ezért kerül bele ez is.)
- A fokhagymát apró darabokra vágom és hozzáadom.
- Majd jöhet rá a apróra vágott petrezselyem és a maradék kakukkfű.
- A végén hozzáöntöm a konyakot és még 5 percig főzőm.
- A pirítós kenyérre vékony szelet paradicsom karikát tettünk és arra halmoztuk rá a gombát, majd frissen őrölt borssal fogyasztottuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.