Mazsom 2014.02.01. 14:11

Főzzünk gyurmát

Tegye fel a kezét az aki nem csinált gyerek korában só liszt gyurmát. Mi sokat csináltunk az óvodában, de nem szerettem kirázott tőle a hideg.
 
Ez is házilag készül ebben is van só, liszt és víz, de az állaga teljesen más lesz. Ruganyos jól formázható és ami számomra a legfontosabb, hogy nem ráz ki tőle a hideg. A többi alapanyag is könnyen és gyorsan beszerezhető, vagy akár van is otthon.
 
Ez a gyurma szerintem egy főnyeremény, pár perc alatt megvan és a hűtőben jól záródó dobozban hosszú ideig friss marad. Zsombival nem színeztem még meg, hanem szimplán fehéren használtuk, de most ételfestékkel meg is színeztem.
GYURMA_DSC_15054.JPG
 
Lucával nem követtem el azt a hibát, hogy egy műanyag kést is adtam a kezébe, rögtön az első gyurmázásnál. Zsombival onnantól a gyurmázás arról szólt, hogy hogyan tudjuk minél apróbb darabokra szeletelni a gyurmát.  Érdekes volt figyelni, ahogy ismerkedik az anyaggal. Juj, juj felkiáltásokkal nyomkodta az ujját a gyurmába. Aztán kezdődött a gyuszmákolás, lapítgatás és a kukac készítés.
 
GYURMA_DSC_14972.JPG
Hozzávalók:
 
- 3 dl forró víz
- 25 dkg liszt
- 5 dkg só
- 2 ek citrom sav
- 2 ek naprafogó olaj
 
- étel festék, de ez akár el is hagyható (egy fél kiskanálnyi) – ha túl világos, akkor lehet még adni hozzá
 
 
Elkészítés:
 
1. Az egészet egy lábosba öntöm. Nem valami guszta és elég nehéz keverni. 
2. Felteszem főni és addig kevergetem, amíg egynemű masszává áll össze. Ekkor kiteszem egy műanyag felületre. (pl. IKEA-s műanyag alátét) hagyom kicsit kihűlni, majd átgyúrom és készen is van. Jól zárodó dobozban nagyon sokáig használható
 
TIPP: Ha a végén adod hozzá az ételfestéket, akkor egy adagból akár több féle színt is előállíthatsz.
 
GYURMA_DSC_14891.JPG
Az egész mennyiség kb.: 2/3 fagyis doboznyi lesz. 
Eszközök:
 
- mérleg
- lábos
- fakanál ( a fakanalat az ételfesték megfogja)

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr705792829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása