2011.07.18. 22:48
Lovas torta- Boldog szülinapot KIKÓ!
Nem volt kérdés, hogy milyen tortát készítsek KIKÓnak, aki imádja a lovakat és úgy üli meg őket, mintha lóra teremtették volna. Nem az volt a cél, hogy nagyon élethű legyen a ló, inkább vidám fejű lovat szerettem volna készíteni, és szerintem vidám a feje, olyan Lucky Luke-os. A répákra meg különösen büszke vagyok, mindenképpen kellett csinálnom, mert egy nemzeti vagyont költünk répa vásárlásra, mellyel a szerelem lovakat kell etetni.
Hozzávalók:
Piskóta (brownie tészta)
- 250 g liszt
- 400 g kristály cukor
- 2 tojás
- 1 dl natúr joghurt
- 1 kk vanília eszencia vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 dl víz
- 200 g margarin
- 3 púpozott evőkanál fekete kakaópor
+ vaj és liszt a torta kikenéséhez
Krém
- 250 g mascarpone
- 1 doboz natúr Philadelphia sajt
- 3 ek porcukor
- fél citrom leve
Töltelék:
- 15 dkg lapmandula
Marcipán:
- 50-55 dkg fehér
- 10 dkg barna
- barna plusz fehér világos barna --- sörény
- narancssága
- zöld
- fekete
Elkészítés:
1. A vizet a margarint felmelegítem, majd belekeverem a kakaóport és hagyom hűlni. A többi hozzávalót beleteszem egy keverőtálba.
2. Ha folyékony összetevők lehűltek, akkor összekeverem a többi hozzávalóval. ( Ha melegen tenném hozzá, a tojást kicsapná)
3. A kapcsos kerek (26-28 cm) tortaformát kikenem margarinnal és belisztezem, majd beleöntöm a csokis masszát.
4. Előmelegített l sütőben 170 fokon 50 percig sütőm. Tűpróba.
5. Ha kész van, kiveszem a formából, rácsra teszem és hagyom kihűlni
6. A lap mandulát egy száraz teflon serpenyőben megpirítom, folyamatosan rázogatom, dobálom, hogy egyenletesen piruljon, majd egy lapos tányérra teszem hűlni.
7. A krémhez a hozzávalókat összekeverem. Fontos, hogy a mascarpone es a Philadelphia szoba hőmérsékletű legyen különben nehéz egyenletesen összekeverni.
8. A kihűlt tortát félbevágom a krém felével megkenem, majd részorom a pirított lapmandulát és ráhelyezem a torta tetejét.
9. Kívülről is bevonom a krémmel, fontos, mert különben a marcipán nem tapad rá.
10. Beteszem a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, mert különben csúszkál rajta a marcipán.
11. A fehér marcipánt kinyújtom és egy sodrófa segítségével ráhelyezem, és rásimítom. Majd körbe vágom a felesleges lelógó széleket. Jól jön ha ilyenkor a torta egy torta állványon van, könnyebb ilyenkor dolgozni vele.
12. Majd a ló részeit szépen egyesével ráhelyezem a tortára. Sokat segít ha előre megtervezed a lovat és egy sütőpapírra vagy zsírpapírra előrajzolod. Majd a kinyújtott marcipánra helyezed és egy helyes késsel átkarmolod a részeket a marcipánra.
Eszközök:
- 26-28cm kapcsos torta forma
- keverő karos robotgép
- kis lábos
- sodrófa
- deszka
- kés
- torta állvány
- sütő papír vagy zsír papír.
Előkészítés: 25 perc
Sütés: 170 fokos előmelegített sütőben 50perc , tűpróba
Dekorálás 1 óra
Szólj hozzá!
Címkék: születésnap szülinap lovas ló marcipán mascarpone desszert philadelphia dekor gyerek barát dekor torta
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.