Az idő drága dolog, szeretem azokat a recepteket, amikor sok féleképpen tudom variálni az ételt. Úgy kezdődött az egész, hogy apunak szülinapja volt és szerettem volna meglepni valami olyannal, amit nagyon szeret. Így esett a választás a paprikás csirkére, mert az nagy kedvenc, de aztán tovább alakult a menü és hortobágyi palacsinta lett a végső állapot, amit szintén nagyon szeret. De egy nagy csomó csirke combból egy lendülettel, a végén három féle ételt készítettem és változatos menüvel tudtam meglepni a családot a hétvégén és időtakarékos voltam.
Pénteken egy nagy rakás csirke combbal tértem haza a hentestől és rögtön neki is láttam, hogy előkészüljek a hétvégének és a végeredmény a következőképpen alakult.
Hortobágyi palacsinta szombat ebédre, vasárnap reggeli húskrémes meleg szendvics, paprikás csirke nokedlival vasárnap ebédre és a maradék palacsintából sütőben sült túros palacsinta.
Hozzávalók /4-4 főre/
- 10 db csirke comb
- 4 kisebb fej vörös hagyma
- 2 ek édes piros paprika
- 4+1+1 dl tejföl
- 5 dkg liszt
- olaj
- bors
- só
Szombat: Hortobágyi palacsinta:
- 8 db palacsinta
- 1 dl tejföl
- ecetes uborka
Vasárnap reggeli: Húsos meleg szendvics
- 4 szelet kenyér
- vaj a kenyerek megkenéséhez
- sajt
Vasárnap ebéd: Paprikás csirke:
- nokedli
- 1 dl tejföl
- ecetes uborka / fejes saláta
A paprikás csirke:
1. A csirke combokat félbe vágom és besózom. A hagymát apróra vágom és olajon megpirítom, rászórom a piros paprikát, megkeverem és ráteszem a csirke combokat. Enyhén megpirítom őket, majd felöntöm vízzel, hogy ellepje a combokat. Óvatosan pirítom nehogy megégjen a paprika, mert akkor megkeseredik.
2. Majd közepes lángom puhára főzőm a combokat. Kb. 1 óra.
3. A combokat kiveszem. 4 dl tejföl az 5 dkg liszttel kikeverek, majd egy merőkanálnyi meleg szaftot hozzákeverek és jól kikeverem, majd a maradék szafthoz adom és jól kikeverem. A botmixszerrel az egész szaftot simára turmixszolom és felforralom, így szép sima szaftot kapok. A szaftot elfelezem és a felébe visszateszem a 4 darab csirke combot (4 alsó és 4 felső combot).
4. Paprikás csirke készen is van.
Hortobágyi palacsinta 4 főre 8 darab:
1. 6 darab csirkecombról lehúzom a bőrt és a húst lefejtem a csontról és ledarálom a daráló nagy lyukú darálóján. Ha nincsen darálod, akkor vágd apróra. Egy tálba teszem és egy kevés szafttal kenhető állagúra keverem. (Ez lesz a hortobágyi palacsinta tölteléke és a meleg szendvicsre kerülő krém.)
2. A palacsinták közepére teszek egy kanál hús krémet, és képzeletben három részre osztom a palacsintát, majd a jobb oldalról középre hajtom a palacsinta szélét, majd a bal oldalt a behajtott részre hajtom. Így egy csíkot kapok, ezt is képzeletben harmadolom, a felső részt hátra hajtom és az alsó részt szintén hátra hajtom.
3. 1 dl tejfölt egy kevés vízzel 1-2ek. kikeverek, ezzel fogom tálalni.
5. Fejenként két palacsintával számolok, tányérra teszem és leöntöm a forró szafttal és a tejföllel.
6. Melegen tálalom.
Meleg szendvics:
1. A hortobágyi palacsintából kimaradt krémet használom fel. A sütőt grill funkcióját bekapcsolom 240fok.
2. A négy szelet kenyeret félbe vágom és megvajazom, majd megkenem a húskrémmel és sajtot szórok rá.
3. Majd egy tepsire teszem őket és addig sütőm őket, amíg a sajt szépen megpirul.
Eszköz igény:
- nagy lábos
- botmixer a paprikás szószhoz
- hús daráló/ ha nincs, akkor késszel is fel tudod aprítani a húst
- tál a (habaráshoz)
- tepsi (melegszendvics)