A hideg időnek egy dolog miatt biztosan nagyon örülök, mégpedig annak, hogy így van lelki erőm befűteni a icuri-picuri kerti kemencét. Két hete kenyeret sütök és próbálom kitapasztalni, hogy miként is lehet jól kifűteni a kemencét, hogy igazi kenyér készülhessen benne. Be kell vallanom, hogy szeszélyes dolog ez a kemence, de hívhatnánk kreatívnak is, mert mindig tud meglepetést okozni a végeredmény tekintetében. A lelkesedésem nem fogy, a kilós lisztek a spájzból annál inkább. A kis tapasztott kemencéhez végül segítségül hívtam a modern kor vívmányát egy WMF sütőhőmérőt. Azért volt rá szükségem, mert egyszerűen nem tudtam megítélni, hogy milyen hőfok lehet bent a kemence gyomrában. Fűtöttem, fűtöttem, de hogy most 190 vagy 230 fok van a kemencében azt nagyon nehéz volt megállapítani. A hőmérő segítségével, kezdem érezni a kemence lelkét, mert lelke van az egyszer biztos, de a kemencében sült kenyérnek is lelke van, sőt puha lágy belseje és ropogós héja és nagyon nagyon finom illata.
Ha hasonló kemencés kenyér sütésre adjátok a fejeteket nagyon tudom ajánlani ezt a hőmérőt, ezt a Müller Drogériában vettem, de a neten számos helyen ajánlanak sütő/kemence hőmérőt.
A kedvencünk a vaslábasban sült kovászos kenyér.
- 2dl víz
- 0,5 dl langyos tej
- 1 tk. cukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- 2 ek napraforgóolaj
- 2 ek burgonyapehely (bio boltokban lehet kapni, kicsit úgy néz ki, mint a krumpli püré por)
- 25 dkg öregtészta
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
- csipet aszkorbinsav (ettől nem lesz morzsalékos) – patikában lehet kapni
- só
- A friss élesztőt a cukorral megtöröm és felöntöm a fél dl langyos tejjel, felfuttatom.
- A lisztet elkeverem a sóval és az aszkorbinsavval. Majd az összes hozzávalót egy tálba teszem és jól kidagasztom.
- Egy tálba letakarva a duplájára kelesztem
- Majd megformázom és egy sütőpapírral kibélelt ovális vaslábosba teszem és 20 percig hagyom kelni, majd egy éles késsel bevagdosom a tetejét, és 5 vágást szoktam rajta ejteni.
- Hagyom amíg duplájára megkel, ekkor a vaslábos tetejét megspiccel vízzel és befedem a kenyeret.
- Irány a forró kemence, kb 220 fokos. Ahol megsütőm. Nehéz időt mondani nálunk kb. 1 órát szokott sülni, az utolsó 5-10 percben le lehet venni a tetejét. Nálunk alulról kell fűteni a kemencét ezért én cserép darabokra szoktam állítani a lábost, hogy ne égjen meg alulról. Persze, ha nincsen kemence akkor sütőben is megsüthető a kenyér.
Eszközigény:
- dagasztó karos keverőgép
- bögre az élesztő futtatáshoz
- 1 ív sütő papír
- ovális vaslábos vagy jénai
Elkészítési idő: 2 óra + kemence befűtése
Sütési idő: kb. 220 fokos kemencében 1 óra utolsó 5-10 percben le lehet venni a tetejét az edénynek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.