A hideg időnek egy dolog miatt biztosan nagyon örülök, mégpedig annak, hogy így van lelki erőm befűteni a icuri-picuri kerti kemencét. Két hete kenyeret sütök és próbálom kitapasztalni, hogy miként is lehet jól kifűteni a kemencét, hogy igazi kenyér készülhessen benne. Be kell vallanom, hogy szeszélyes dolog ez a kemence, de hívhatnánk kreatívnak is, mert mindig tud meglepetést okozni a végeredmény tekintetében. A lelkesedésem nem fogy, a kilós lisztek a spájzból annál inkább. A kis tapasztott kemencéhez végül segítségül hívtam a modern kor vívmányát egy WMF sütőhőmérőt. Azért volt rá szükségem, mert egyszerűen nem tudtam megítélni, hogy milyen hőfok lehet bent a kemence gyomrában. Fűtöttem, fűtöttem, de hogy most 190 vagy 230 fok van a kemencében azt nagyon nehéz volt megállapítani. A hőmérő segítségével, kezdem érezni a kemence lelkét, mert lelke van az egyszer biztos, de a kemencében sült kenyérnek is lelke van, sőt puha lágy belseje és ropogós héja és nagyon nagyon finom illata.

A pici kemence és apósom a fűtőmester

 

Ha hasonló kemencés kenyér sütésre adjátok a fejeteket nagyon tudom ajánlani ezt a hőmérőt, ezt a Müller Drogériában vettem, de a neten számos helyen ajánlanak sütő/kemence hőmérőt.


 

 

A kedvencünk a vaslábasban sült kovászos kenyér. 

 

 
Hozzávalók:
  • 2dl víz
  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 tk. cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 2 ek burgonyapehely (bio boltokban lehet kapni, kicsit úgy néz ki, mint a krumpli püré por)
  • 25 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • csipet aszkorbinsav (ettől nem lesz morzsalékos) – patikában lehet kapni
 
Elkészítés:
  1.  A friss élesztőt a cukorral megtöröm és felöntöm a fél dl langyos tejjel, felfuttatom.
  2. A lisztet elkeverem a sóval és az aszkorbinsavval. Majd az összes hozzávalót egy tálba teszem és jól kidagasztom.
  3. Egy tálba letakarva a duplájára kelesztem
  4.  Majd megformázom és egy sütőpapírral kibélelt ovális vaslábosba teszem és 20 percig hagyom kelni, majd egy éles késsel bevagdosom a tetejét, és 5 vágást szoktam rajta ejteni.
  5. Hagyom amíg duplájára megkel, ekkor a vaslábos tetejét megspiccel vízzel és befedem a kenyeret.
  6. Irány a forró kemence, kb 220 fokos. Ahol megsütőm. Nehéz időt mondani nálunk kb. 1 órát szokott sülni, az utolsó 5-10 percben le lehet venni a tetejét. Nálunk alulról kell fűteni a kemencét ezért én cserép darabokra szoktam állítani a lábost, hogy ne égjen meg alulról. Persze, ha nincsen kemence akkor sütőben is megsüthető a kenyér. 

 

 

Eszközigény:

-          dagasztó karos keverőgép

-          bögre az élesztő futtatáshoz

-          1 ív sütő papír

-          ovális vaslábos vagy jénai

 

Elkészítési idő: 2 óra + kemence befűtése

Sütési idő: kb. 220 fokos kemencében 1 óra utolsó 5-10 percben le lehet venni a tetejét az edénynek


A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr723109147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása