2011.07.01. 22:09
Ha gyerekzsúr akkor perec – Idén bajor főtt perec
Ha szülinap akkor állkert, ha állatkert akkor perec, és persze házi készítésű. Na az állatkert idén kimaradt, de a perec azért a zsúrra elkészült, de nem az eddig megszokott klasszikus "állatkerti" verziót készítettem, hanem a bajor főzött perecet, persze sok sok nyúlós sóval. A perec nem volt hosszú életű, mert pillanatok alatt elkapkodták az apró kis kezek.
Hozzávalók:
- 70 kg BL80 kenyérliszt / de finom liszt is megteszi
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek. cukor
- 2 dl langyos tej
- 2 dl langyos víz
- 8 dkg lágy vaj
- 2 ek. só
Só csíkok:
- 1 ek só
- 2 ek víz
- 2ek liszt
- Fürdőhöz:
- 3 liter víz
- 3 ek. szódabikarbóna (én patikában vettem)
1. Az élesztőt és a cukorral egy villával addig masszírozom, amíg folyós állaga nem lesz és 1 dl langyos tejjel felfuttatom.
2. A lisztbe elkeverem a sót, majd belemorzsolom a lágy vajat. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet és a langyos vizet. Az egészet 10 percig dagasztom.
3. Letakarom és duplájára kelesztem. Majd 12 egyenlő darabra vágom és pereceket formálok és egy konyharuhával letakarva 15 percig pihentetem őket.
4. A fürdőhöz felforralom a vizet a szódabikarbónával és a pihentetett zsemléket kb. 1 percre megfőzőm benne. Fél időben átfordítom őket, hogy mindkét oldaluk megfőjön/kérgesedjen.
5. Majd egy lyukacsos kiszedő kanállal kiemelem őket és sütőpapírral kibélelt sütőlapra szedem.
6. A sós mázhoz a vizet, lisztet és a sót jól kikeverem
7. Két tepsivel lesz belőle. Előmelegített 200 fokos sütőben 15 percig sütőm, az utolsó két percben rácsepegtetem a sós keveréket.
Eszköz igény:
- dagasztókaros keverőgép / de kézzel is dagasztható
- lyukacsos aljú kiemelő kanál, hogy a víz lecsepegjen, amikor kivesszük a szemléket a fürdőből
- nagyobb lábos a zsemlék főzéséhez
- 2 ív sütőpapír
- 2 gáz tepsi, de eggyel is megoldható
Elkészítési idő: 50 perc
Sütési idő: Előmelegített 200 fokos légkeverős sütőben 13+2 perc – utolsó két percben sós máz csepegtetés
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.