Hát az úgy van, hogy amikor a rokonság Amerikába szakadt végéből hazaérkezik valaki, akkor elindul a kinti hiány ízekkel való feltöltésük. Akkor felosztjuk, hogy ki és mit fog főzni, hogy csillapítani tudjuk a túró, kovászos uborka, tök főzelék, meggy leves és egyéb hiány ízek okozta elvonási tüneteiket.
Ezt az túros kockát, vagy ahogy apa, hívja tető nélküli túros pitét, akkor is szoktuk enni, amikor egyik rokon sem tartózkodik itthon, mert mi is nagy túró imádok vagyunk és mert finom.
TURO KOCSKA DSC_4204.JPG
De ez most egy rendhagyó szülinapi tortaként funckcionált az unokatesóm szülinapjára. Egy hegyet építettem a kockákból és ennek a tetejére került rá a gyertya. Az utolsó morzsáig eltűnt és a túró kijelzője megint a FULL üzemmódba került. BOLDOG SZÜLINAPOT CSELLI! Nem tegnap történt, de ma megint ezt sütőm és eszembe jutott, hogy elfelejtettem feltenni ezt a receptet a blogra.
HOZZÁVALÓK:
Tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • fél zacskó sütőpor
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
Túrós rész, ugye nem töltelék, mert nem töltöm, nem krém, mert nem krémes ezért lett ez a túrós rész:
  • 1 kg túró (én a zacskósat szoktam preferálni)
  • 20 dkg cukor
  • 1 fél citrom leve (ízlés szerint)
  • 8 dkg búza keményítő
  • 5 tojás sárgája
  • 5 tojás fehérje habbá verve
  • 250 ml tejszín
Elkészítés:
1. A tésztához valókat egy tálba teszem és a robotgép keverő karjával egynemű tésztát gyúrok belőle. Folpackba csomagolom és 10 percre a hűtőbe teszem.
2. A sütőt előmelegítem 200 fokra. (alsó felső)
3. A tetejéhez, a fehérje és a tejszín kivételével mindent egy tálba teszek és összekeverem. Majd a fehérjéből (1 csipet sóval) és a tejszínből külön külön habot verek.
4. A tésztát előveszem és egy nagy magasabb falu tepsibe beletapicskolom, vagyis a kezem segítségével elterítem. Egy Delimano kerámia tepsit szoktam használni, melynek szerelmese vagyok semmi sem tapad/ragad a tepsibe és a mosogatása meg egy mozdulat. És nem kell kikenni lisztezni sem a tepsit. A most használt méret: 35*25 cm.
5. Óvatosan megszurkálom az alját, majd az előmelegített sütőbe 10 percig sütöm.
6. A túrós masszához óvatosan hozzáadom a tejszínhabot és a tojásfehérjét, majd az elősütött tésztára öntöm.
7. A sütő hőfokát visszaveszem 180 fokra és készre sütöm.
Eszközök:
  • Delimano kerámia bevonatos tepsi 35*25 cm
  • robotgép keverőkarral és habverőkarral
  • hároma  tál (tésztának, tejszínhabnak, tojásfehérjének)
  • szilikonos keverőlap, hogy óvatosan tudjuk belekeverni a tejszínhabot és a tojásfehérje habot
  • villa
Sütés: A tésztát alsó felső sütésen 10 percig elősütöm, majd mérséklem a sütő hőfokát 180 fokra és így teszem vissza a túróval egy süteményt. Tűpróba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr395063767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...