Luca naphoz számos néphagyomány, hiedelem kapcsolódik. Mi ebből kettőt szoktunk tartani,, búzát minden évben csíráztatunk és a kicsírázott búza a karácsonyfa alá kerül. A másik hagyomány a pogácsa sütés, papír cetlik nélkül, férjből egy is elég. Az eredeti hagyomány szerint a hajadon lányok szerelemjóslásra használták a Luca napi pogácsát. Férfi neveket írtak apró cetlikre és azt sütötték a pogácsába, voltak olyan családok, ahol egy pénzérmét tettek a pogácsába , melynek a szerencsés megtalálójához beköszöntött a gazdagság.

Imádjuk a pogácsát, de az utóbbi időben olyan igazi törődös, hajtogatós pogácsára nem igazán volt energiám. Ebben a pogácsába az a jó, hogy nem kell túl sokat foglalkozni vele, csak várni kell vele egy keveset. Azt hiszem idén az egyik pogácsába rejtek egy apró pénzérmét. Hozzon valakinek szerencsét.

 

 

Hozzávalók:

 

  • 60 dkg finom liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg juhtúró
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 ek kristály cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 nagy pohár tejföl 20% (375g)
  • 1 egész tojás

 

  • 1 egész tojás a pogácsák kenéséhez + 1 csipet só
  • 10-15 dkg reszelt sajt (ez elhagyható)

 

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a cukorral összetöröm és felöntöm fél deciliter langyos tejjel, hagyom hadd dolgozzon az élesztő.
  2. A sót elvegyítem a lisztbe, majd belemorzsolom a margarint, majd hozzáadom a többi hozzávalót.
  3. Alaposan kidagasztom, majd egy jól zárható műanyag tálba teszem és a hűtőbe egy napig pihentetem a tésztát.
  4. Alaposan lisztezett deszkán kinyújtom, bevagdosom a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom vagy négyszögekre vágom.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, lekenem a tetejüket felvert tojással és megszóróm reszelt sajttal.
  6. Meleg helyen, fél órát pihentetem.
  7. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 15 perc alatt szép pírosra sütöm őket.

 Ha marad, még másnap is nagyon finom! 

Eszközök:

  • dagasztó karos robotgép
  • kés
  • kenő ecset
  • deszka
  • sodrófa
  • zárható műanyag edény

 

Elkészítési idő: 20 perc + 1 nap pihentetés

Sütési idő: 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc

 

www.mazsakonyhaja.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr93458988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...