Mazsom 2018.03.08. 14:12

Medvehagymás pogácsa

Próbálok nem abba a hibába esni, hogy amikor medve hagyma szezon van, akkor a medve hagymát is medve hagymával együk. Nem mondom nem egyszerű feladat. Ez a pogácsa maga a csoda. Eszement finom lett. Egy olyan pogácsa receptet találtam, amiről minidig is álmodtam. Könnyű szaftos és másnapra sem kell puskagolyónak felhasználni. A medve hagyma meg nagyon kellemes ízt kölcsönőz neki, de már tervezem, hogy pirított tökmaggal is elkészítem. 

 

Hozzávalók:
-          65dkg liszt BL80 vagy BL55
-          25dkg margarin
-          20dkg tejföl
-          1,5dl langyos tej
-          2,5dkg élesztő
-          1ek cukor
-          2 tojás sárgája
-          2ek alma ecet / fehérbor ecet
-          nagy csokor medvehagyma apróra vágva
-         
-          frissen őrölt bors (vegyes bors)
Kenéshez:
-          1 tojás sárgája
-          3ek tej
-          10dkg reszelt sajt
-          1 csipet só
 
1.       Az élesztőt összetörőm a cukorral, majd 1,5 dl langyos tejjel felöntőm és hagyom felfutni.
2.       A lisztet, a cukrot a sót, a frissen őrölt borsot egy tálba teszem,és jól elvegyítem. Hozzáadom a felkockázott margarin és összegyúrom. Jöhet hozzá a felfutott élesztő, a tejföl és a tojások sárgája és az ecet. Jól kidagasztom. Eléggé lágy lesz a tésztája.
3.       A medve hagymát megmosom, jól lecsepegtetem és meg is törölgetem. A leveleket hosszanti irányba felcsíkozom és utána vagdosom fel. Hozzáadom a tésztához és jól eldolgozom.
4.       Hagyom duplájára kelni.
5.       Majd egy belisztezett deszkán kézzel szétterítem és a klasszikus módom hajtogatom. Nem volt szükségem sodófára, kézzel simán ki tudtam teríteni.
6.       Ami nálam: jobbról, majd balról, majd fentről, majd lentről. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld és a hajtogatások közben se forgasd el a tésztát. (A téglalap alakúra nyújtott tészta képzeletben elharmadolom. A jobb oldali harmadot középre hajtom, majd a bal oldali harmadot ráhajtom. Utána a tésztát képzeletben vízszintesen harmadolom. és a felső harmadot hajtom középre és az alsót rá.) Bő fél órát pihentetem.
7.       Újra nyújtom / kézzel kilapítom és megismétlem a hajtogatást. Újabb fél óra pihentetés.
8.       Majd téglalap alakúra nyújtom kb. 1,5 cm vastagra. A tetejét a sózott, tejes tojás sárgájával megkenem és megszóróm sajttal. Majd felkockázom. kb 3*3cm
9.       Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, kellő távolságban egymástól. (2cm) és fél órát meleg helyen kelesztem.
10.   Majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütőm. (3 tepsibe fért be nálam)
 
 
 
 Eszköz igény:
-          élesztő futtatáshoz bögre
-          dagasztó karos keverőgép
-          tepsi
-          sütőpapír
-          tál a tojásnak a kenéshez
-          kenő toll
-          sajt reszelő
 
Elkészítési idő: 3 óra
Sütési idő: 180 fokra előmelegített alul felül sütőben 25-30 perc
 
Forrás:  Apró módosításokkal Az élet napos oldala blog

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr402820201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...