Ezzel a két szuper szerzeménnyel, örömömben szinte ugrálva tértem haza a piacról vasárnap. Igen vasárnap, mert ugye a vasárnap az vásárnap, ami nálunk a nagy piac napja. Ha nincsen egyéb programunk, akkor nagyon szeretem a piacon kezdeni a vasárnap reggelt és végre idén ez volt az első olyan piac, amikor minden stand megtelt, nem voltak üres asztalok és olyan igazi piac hangulata volt. Teljesen feltöltődve tértem haza a friss üde zöld zsákmánnyal és a megpakolt kosárral.

Az eladó figyelmeztetett, hogy nagyon drága még a spenót, 690 forint kilója. 30 dekát vettem belőle és lett belőle nagyon finom spenótos sütőben sült lány tojás és egy szuper rákos rizottó, 210 forintot fizettem és két nagyon klassz üde zöld tavaszias étellel leptem meg a családot. Annyira zsenge még a spenót, hogy pucolni sem kellett csak jó alaposan megmosni. A medvehagymából is sok finomság készült, annyira finomak lettek, hogy azoknak egy külön posztot szentelek majd.

 spenotos lagy tojas.JPG

 

Hozzávalók: (4 személyre)

 

  • 8 tojás – lehetőleg tanyasi
  • 4*1kk vaj + az edények kivajazásához
  • 4 ek tejszín
  • fél fej vörös hagyma, apróra vágva
  • 2 ek olívaolaj
  • 10 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma, fokhagyma nyomón átnyomva
  • bors
  • frissen őrölt szerecsendió

 

  1. Az olíva olajon megpárolóm a hagymát, rádobom a fokhagymát és a csíkokra vágott vagy tépett spenótot és egy pár percig párolom
  2. Forralni kezdem a vizet a vízfürdőhöz, és bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
  3. Közben kivajazom a szuflé formákat, egyenlően elosztom a spenótot. Mindegyik tálba óvatosan beleütök két tojást.
  4. Rádobok egy kiskanálnyi vajat és egy ek tejszínt. Sózom, borsozóm és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem.
  5. Egy magasabb falú tepsibe teszem és óvatosan felöntöm a forró vízzel, úgy hogy az edények feléig érjen a víz.
  6. 180 fokos tepsiben 8-12 percig sütőm, mindenki döntse el, hogy mennyire szereti „lötyögösen”. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalom. 

 

Eszköz igény:

  • 4 nagyobb szuflé forma vagy egyéb hőálló tál
  • magasabb falu tepsi
  • teflon edény
  • fokhagyma nyomó
  • vízforraló/lábos a víz forraláshoz

 

 

Elkészítési idő:  4 óra

Sütési idő:  180 fokon, víz fürdőben 8-12 perc, ízlés szerint 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr625129797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...