Lassan itt a mézeskalács sütés ideje és mint mindenbe ebbe is lehet újat alkotni és új színt vinni. Nálunk a tavalyi újdonság a fondanttal való dekorálás volt, mely pillanatok alatt új ruhába öltözteti a mézeskalácsokat. Tavaly már bemutattam egy pár lehetőséget, melynek nagyon nagy sikere volt és azóta is sokan jelezték, hogy idén is biztosan meg fogják csinálni ezt az egyszerű, de igazán mutatós dekorációt. Fontos, dekoráció, mert a fondant levegőre szárad és megkeményedik és így nem lesz a fog barátja.

Biztos lesz olyan olvasó, akinek ez újdonság lesz ez a technika, ezért összefoglaltam a tudnivalókat a fondanttal dekorált mézeskalácsról. Bátran vágjatok bele igazán egyedi mézeseket tudtok alkotni.

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 90 dkg liszt
  • 30 dkg kristálycukor
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg méz
  • 3 tojás
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (Kotányi)
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • reszelt citromhéj
  • 1 csipetnyi só

Dekorálás:

  • 30-40 dkg fehér fondant – torta dekoráló anyag Beszerzési hely: pl.: www.desszertmester.hu
  •  dekor cukor gyöngyök

 

  1.  A mézet, a cukrot, fűszereket és a vajat összemelegítem, majd hagyom kézmelegre hűlni.
  2. A lisztbe belekeverem a sót, a szódabikarbónát és a citrom héjat. Beleöntöm a kéz meleg mézes keveréket és a felvert tojásokat. Az egész masszát jól kidolgozom a keverőgéppel, és egy éjszakára folpackba tekerve, a hűtőben pihentetem.
  3.  Egyszerűbb megoldás, kenyérsütőgépbe beletenni a hozzávalókat (méz felfőzés és lehűtés természetesen marad) és abban kidolgoztatni a tésztát.
  4. A tésztát kicsit átgyúrom és enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtom. Majd formákat szaggatok belőle és egymástól kb. 1 centiméterre helyezem a formákat a sütőpapírral kibélelt tepsin. Kicsit dagadni fognak. Előmelegített sütőben (alsó felső sütés) 175 fokon 6-8 perc alatt megsütőm őket.
  5. Rácsra szedem őket és hagyom kihűlni.
  •  A fondantot vékonyra nyújtom és különböző formákat szaggatok belőle.

a.       kisebb alakzatot a mézeskalács közepére

                                                               i.      hópihébe kisebb hópihét

                                                             ii.      kerek formába, szívet

                                                            iii.      csillagba, kisebb csillagot

                                                           iv.      macira, hópihét

                                                             v.      stb.

b.      ugyanazt a formát, mint a mézeskalács, ilyenkor teljesen befedi majd a mézest és a fondantra lehet majd még dekorálni

             6. A kihűlt mézeseket az ujjammal enyhén bevizezem, majd „ráragasztom” a fondantot és hagyom megszáradni. A fondant tetejét tovább dekorálhatjuk, ha bevizezzük és apró dekor gyöngyökkel dekoráljuk. Apróbbak legyenek, hogy bele is ragadjon.

 

 

Eszköz igény:

  •           lábos
  •           apró lyukú reszelő, a citromhéjhoz
  •           keverőgép vagy kenyér sütőgép a tészta kidolgozáshoz
  •           tepsi ( kettővel vagy hárommal gyorsabban megy)
  •           sok-sok kiszúró forma
  •           sodrófa
  •           kis tálka a vizezéshez, (ujj mártogatáshoz)

 

Elkészítési idő:  Első nap kb. fél óra plusz a idő a méz hűléséhez, második nap 3-4 óra

Sütési idő: Tepsinként 6-8 perc előmelegített alsó felső sütésen 175 fokon

 

www.mazsakonyhaja.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr63405678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.25. 07:02:46

Köszönöm a recepttúrát. Meg is van a vasárnap délelőtti program. A feleségem biztos elmenekül itthonról, ha nekiállok a fiammal sütögetni. Remélem nagy élmény lesz ez is a gyereknek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...