Az év bármely szakában örömmel megenné a család minden tagja ezt a két süteményt, de valahogy mégis inkább az adventi időszakban kerülnek az asztalra. A Ferdinánd tekercset már tavaly bemutattam Nektek, de a párja a püspök kenyér, akkor nem került fel a blogra. Hogy miért a párja? Nagyon egyszerű oka van, a Ferdinándban 6 tojás sárgáját kell felhasználni és az árván maradt 6 db tojás fehérje, pedig nagyon jól jön az püspök kenyérbe. A püspök kenyérbe szabadon lehet variálni az „ízesítő” anyagokat. Csak a fantázia és a spájz szabhat határt.

 

 

Hozzávalók:

  • 6 tojás fehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 4 dkg olvasztott margarin, kihűtve
  • csipet só
  • 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
  • 10 dkg dió durvára törve
  • 5 dkg kandírozott narancshéj, apró kockákra vágva
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • + margarin és liszt az edény kikenéséhez

 

Elkészítés:

  1. A margarint felolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
  2. A lisztet és a porcukrot egy tálba tesszük. Ügyeljünk arra, hogy a porcukorba ne legyenek nagyobb darabok. Hozzákeverjük a csokoládét, diót, vörös áfonyát és a narancshéjat.
  3. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a hat tojás fehérjéjét.
  4. A fehérjéhez három részletbe óvatosan hozzákeverjük a szárazanyagot. Vigyázzunk, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. A végén hozzáadjuk a lehűlt felolvasztott margarint.
  5. Az egészet egy alaposan kivajazott és kilisztezett őzgerinc vagy szögletes sütőformába önjük.
  6. Előmelegített légkeveréses sütőben (160fok) 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróba.

 

Eszköz igény:

  • sütő forma – őzgerinc vagy szögletes pástétomforma
  • habverő
  • tál a szárazanyagok keveréséhez
  • szilikonos lapát a könnyebb összekeveréséhez
  • kis lábos a margarin felolvasztásához

 

Előkészítés: 15 perc

Sütési idő: Előmelegített légkeveréses sütőben (160fok) 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróba. 

www.mazsakonyhaja.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr313405568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...