Mazsom 2011.10.25. 09:26

Cukkinis lasagna

Tészta nálunk bármikor jöhet. Ebben a tészta ételben az a jó, hogy előre összeállítható és étkezés előtt csak a sütőbe kell tenni és elkészül magától, lehet a családdal/vendégekkel foglalkozni és nem az al dente tésztát lesni a vízben. Nem szoktam hozzá klasszikusan besamelt készíteni, hanem a tejföl szoktam vízzel kikeverni és azzal kenem meg a rétegeket.


Hozzávalók:
 

 

 

Cukkinis réteg:

  • 4-5db kisebb cukkini (felkaríkázva)
  • 1 kisebb fej hagyma (apróra vágva)
  • 3 gerezd foghagyma (összezúzva)
  • olíva olaj
  • egy csokor apróra vágott petrezselyem
  • bors

 

Húsos réteg:

  • 70 dkg darált pulyka, vagy sertés hús
  • 1 nagyobb fej hagyma (apróra vágva)
  • bors
  • kakukkfű
  • olíva olaj
  • 1 ek liszt
  • 0,5-1 dl víz

 

  • 1 csomag lasagna tészta (500g)
  • 1 nagy pohár tejföl +1,5 dl víz
  • 30 dkg sajt (reszelve)
  • olíva olaj

 

 

 

  1. A hagymát (2 fej) felaprítom és olíva olajon megfonnyasztom, majd elosztom két edénybe, az egyiken készül majd a cukkini a másikon meg a hús. Így egy kis időt takarítottam meg. A cukkini alá kerüljön az 1/3-a, a hús alá meg a 2/3-a.
  2. A felkarikázott cukkinit rádobom a hagymára, sózom borsozom és enyhén párolom, mert a sütőben úgyis puhulni fog még. A végén rádobom a zúzott fokhagymát és a petrezselymet, átforgatom a cukkinit és leveszem a tűzről.
  3. A másik adag hagymához hozzáadom a darált húst, sózom borsozom és hagyom pirulni. A végén hozzáadom a kakukkfüvet és egy evőkanál lisztet. A liszttel jól elkeverem és hagyom egy kicsit pirulni, majd felöntőm 0,5-1dl vízzel. A vizet apránként adagolom hozzá, hogy lássam, hogy felveszi. Így krémesebb lesz a húsnak az állaga, nem olyan mindenfelé szétgurulós. Hagyom egy kicsit kihűlni.
  4. A sütő formában, ami lehet magasabb falú tepsi, kerámia edény, egy kevés olíva olajat öntök és ráhelyezek egy réteg lasagna tésztát. A tejfölt kikeverem a vízzel és megkenem a tészta lapot, majd ráterítek egy adag húst. A húst képzeletben három részre osztom. Megszóróm reszelt sajttal és lefedem egy réteg tésztával.
  5. Majd megkenem tejföllel, a cukkini felét ráhelyezem (ebben az esetben a cukkinit két részre osztom) megszórom sajttal és ismét lefedem egy réteg tésztával.
  6. Így folyatatom a rétegezést, az utolsó rétegre csak tejföl és sajt jusson.
  7. Nekem három réteg húsi, két réteg cukkini szokott kijönni ebből az adagból.
  8. Lefedem és mehet be a sütőbe, az utolsó 10 percre leszedem a fedőt/fóliát, hogy a sajt kicsit lepiruljon.

 

Eszköz igény:

  • sajt reszelő
  • teflon
  • kisebb lábos
  • nagyobb tepsi/lasagna forma/kerámia edény /mérete kb.: 25*30cm

 

Elkészítési idő: 30 perc

Sütési idő: Légkeveréses sütőben, előmelegítés nélkül 160 fokos sütőben 55-60 perc , utolsó 5-10 percben fedő, takarás nélkül, hogy lepiruljon a tetején a sajt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr93328154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...