Éljen a sajtos szendvics! Sajtos szendvics és sajtos szendvics közt óriási különbség lehet. Ezt a mennyei verziót Az Egyszerűen Bonyolult című filmben látottak és az eredeti recept inspirált. Kinéztem az ablakon és ma olyan meleg szendvics nap van.

Ja és ne felejtsük el, hogy Julia Child lázban égek, tehát jöhet minden ami francia. A francia bisztrókban és bárokban kedvelt szendvicsről van szó, melyet sonkával, Gruyére sajttal és Besamel vagy Mornay (= Besamel + reszelt Gruyére sajt) mártással készítenek, ha legközelebb arra járok feltétlen kipróbálom.

A croque monsieur száz éves múltra tekint vissza: az 1900-as évek elején tűnt fel először egy párizsi kávézó étlapján. A név a croquer (rágni, ropogni) igéből ered, s hogy a monsieur hogy került a croque után, azt bizonyosan senki nem tudja. A szendvics eredetét illetően is csak különféle feltételezések keringenek. A croque monsieur-nek több változata ismert: ha például tükörtojást teszünk a tetejére, croque madam-ot készítünk (ez esetben a madame elnevezést a tojásról egy régimódi, hölgyek által hordott kalapra való asszociációval magyarázzák), ha pedig paradicsommal készítjük, akkor croque provençalt eszünk és a füstölt lazacos verziót croque norvégiennek hívják.

 

Hozzávalók:

Szószhoz

  • 40 g vaj
  • 360 ml tej
  • 2 ek liszt
  • 4 tk dijoni mustár (ízlés szerint)
  • só, bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 2 tojássárgája
  • 8 szelet fehér toast kenyér/ sima fehér kenyér (én ebből szeretem)
  • 4 szelet sonka 
  • 200 g finomra reszelt Gruyére sajt /Cheddar

 

Elkészítés 

  1. Először elkészítjük a szószt (Besamel mártásnak indul, csak a végén tojássárgájával dúsítjuk): a vajat felolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, elkeverjük a vajjal és néhány percen át, lassú tűzön, állandóan kevergetve melegítjük, akkor lesz jó ha könnyül a rántás, habossá válik. Több részletben hozzáadjuk a tejet, keverjük folyamatosan, hogy csomómentes legyen a szósz, végül a mustárt is beletesszük. Közepes lángon, nem egészen a felére sűrítjük. Levesszük a tűzről, a fűszerekkel ízesítjük és hozzákeverjük a tojássárgáját. Félretesszük hűlni. 
  2. A kenyér szeleteket előre megpirítjuk a kenyérpirítóban.
  3. Négy kenyérszeletre reszelt sajtot teszünk. Egy-egy sonkát helyezünk, evőkanálnyi mártást teszünk mindegyikre, meghintjük a sajttal és a maradék kenyérszeletekkel lezárjuk. A szeletek egy zsírpapírra vagy kivajazott tepsire tesszük és a tetejét megkenjük a szósszal és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben (grill 230fok) a sajt olvadásáig/bugyogásáig sütjük. A forró croque monsieur-ket félbevágjuk és azonnal tálaljuk.
  4. Mi friss salátával szoktuk enni. (pl. dijoni mustáros sajtos mézes öntettel) és egy jó pohár borral.

 

Eszköz igény:

  • kisebb lábos
  • habverő
  • tepsi
  • sütőpapír

 

Elkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: Forró sütőben (grill 230fok) a sajt olvadásáig/bugyogásáig sütjük

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr443240529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...