Enyhén jármű fixált gyermekem nevezte el a kerék kalácsnak a kürtöskalácsot. A kürtös az nem mondott neki semmit sem, a kerék pedig annál többet. Volt idő, amikor csak úgy lehetett tekerni a kész kalácsot, hogy kerék formában szakítsuk le. Annyira imádja, hogy nálunk a betegség biztos jele, hogyha már kerék kalácsot sem kér. Egy hosszú téli betegség alkalmával, amikor napok óta nem evett már semmit sem és annak is örültünk, ha néhány korty teát bele tudtunk csepegtetni, egyszer csak kinyitotta a szemét és annyit mondott, hogy kerék kalács. Futottunk, annyi felé ahányan voltunk, hogy megszerezzük az áhított édességet.

 

Akkor határoztam el, hogy nem lehet ez olyan nagy ördöngösség megtanulok én kürtös kalácsot sütni. Így is lett, beszereztem az elengedhetetlen kürtös kalács fát avagy durungot és neki láttunk a munkának. Csak ajánlani tudom nem egy ördöngösség, a sütésnél kell némi türelem, na meg egy kis kerti sütögető hely.

Az állványt egy IKEA tűzhely köré tehető védőből állványból készítettük.

 

 

Nagyon kellemes családi program, a közös kürtös kalács sütés. Egy nagy pohár hideg tej és készen is van a vacsora.

 

 

 

Hozzávalók:

  • 0,5kg liszt
  • 4ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 egész tojás és 2 tojás sárgája
  • 8dkg olvasztott vaj (szoba hőmérsékletűre hűtve)
  • 3dl langyos tej
  • csipet só

+ cukor a forgatáshoz

+ liszt a nyújtáshoz

+ olaj a durung olajozásához

Elkészítés:

  1.  Az élesztőt egy bögrébe egy kanál cukorral egy villa segítségével összetöröm, majd 1 dl langyos tejjel felöntöm. Hagyom, hogy felfusson
  2.  Az összes többi hozzávalót egy tálba teszem és hozzáöntöm a felfutott élesztőt is.
  3.  Könnyű tésztát dagasztok belőle
  4.  Majd meleg helyen duplájára kelesztem.
  5. A tésztát 3 részletben 0,5cm vastagra nyújtom, majd egy késsel vagy derelye vágóval csiga vonal szerűen felvágom.
  6. A durungokat alaposan beolajozom, majd rátekerem a tésztát, picit fedéssel tekerem körbe a tésztát. FONTOS! A kezdő részét és a vége részét a tésztának, mindig be kell gyűrni a többi tészta alá, különben a forgatásnál letekeredik.
  7.  A kész durungot kicsit meghengergetem a deszkán, majd langyos vízzel lekenem és cukorba forgatom és meleg helyen még egy 10 percet kelesztem és csak utána kezdem el sütni.

 

 

Eszköz igény:

  •  keverőkaros robotgép
  • durung fa/kürtöskalács sütő fa
  • tálca a cukorba forgatáshoz
  • ecset az olajozáshoz

 

Elkészítési idő:  3 óra 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr833146351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...