Nem volt kérdés, hogy milyen tortát készítsek KIKÓnak, aki imádja a lovakat és úgy üli meg őket, mintha lóra teremtették volna. Nem az volt a cél, hogy nagyon élethű legyen a ló, inkább vidám fejű lovat szerettem volna készíteni, és szerintem vidám a feje, olyan Lucky Luke-os. A répákra meg különösen büszke vagyok, mindenképpen kellett csinálnom, mert egy nemzeti vagyont költünk répa vásárlásra, mellyel a szerelem lovakat kell etetni.

 

 

Hozzávalók:

 

Piskóta (brownie tészta)

-          250 g liszt

-          400 g kristály cukor

-          2 tojás

-          1 dl natúr joghurt

-          1 kk vanília eszencia vagy 1 csomag vaníliás cukor

-          1 kk szódabikarbóna

-          2 dl víz

-          200 g margarin

-          3 púpozott evőkanál fekete kakaópor

+ vaj és liszt a torta kikenéséhez

 

Krém

-          250 g mascarpone

-          1 doboz natúr Philadelphia sajt

-          3 ek porcukor

-          fél citrom leve

 

Töltelék:

-          15 dkg lapmandula

Marcipán:

-          50-55 dkg fehér

-          10 dkg barna

-          barna plusz fehér világos barna --- sörény

-          narancssága

-          zöld

-          fekete

 

 

Elkészítés:

1.       A vizet a margarint felmelegítem, majd belekeverem a kakaóport és hagyom hűlni. A többi hozzávalót beleteszem egy keverőtálba.

2.       Ha folyékony összetevők lehűltek, akkor összekeverem a többi hozzávalóval. ( Ha melegen tenném hozzá, a tojást kicsapná)

3.       A kapcsos kerek (26-28 cm) tortaformát kikenem margarinnal és belisztezem, majd beleöntöm a csokis masszát.

4.       Előmelegített l sütőben 170 fokon 50 percig sütőm. Tűpróba.

5.       Ha kész van, kiveszem a formából, rácsra teszem és hagyom kihűlni

6.       A lap mandulát egy száraz teflon serpenyőben megpirítom, folyamatosan rázogatom, dobálom, hogy egyenletesen piruljon, majd egy lapos tányérra teszem hűlni.

7.       A krémhez a hozzávalókat összekeverem. Fontos, hogy a  mascarpone es a Philadelphia szoba hőmérsékletű legyen különben nehéz egyenletesen összekeverni.

8.       A kihűlt tortát félbevágom a krém felével megkenem, majd részorom a pirított lapmandulát és ráhelyezem a torta tetejét.

9.       Kívülről is bevonom a krémmel, fontos, mert különben a marcipán nem tapad rá.

10.   Beteszem a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, mert különben csúszkál rajta a marcipán.

11.   A fehér marcipánt kinyújtom és egy sodrófa segítségével ráhelyezem, és rásimítom. Majd körbe vágom a felesleges lelógó széleket. Jól jön ha ilyenkor a torta egy torta állványon van, könnyebb ilyenkor dolgozni vele.

12.   Majd a ló részeit szépen egyesével ráhelyezem a tortára. Sokat segít ha előre megtervezed a lovat és egy sütőpapírra vagy zsírpapírra előrajzolod. Majd a kinyújtott marcipánra helyezed és egy helyes késsel átkarmolod a részeket a marcipánra.

 

 

Eszközök:

 

-          26-28cm kapcsos torta forma

-          keverő karos robotgép

-          kis lábos

-          sodrófa

-          deszka

-          kés

-          torta állvány

-          sütő papír vagy zsír papír.

 

Előkészítés: 25 perc

Sütés: 170 fokos előmelegített sütőben 50perc , tűpróba

Dekorálás 1 óra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr653078560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...