Ha szülinap akkor állkert, ha állatkert akkor perec, és persze házi készítésű. Na az állatkert idén kimaradt, de a perec azért a zsúrra elkészült, de nem az eddig megszokott klasszikus "állatkerti" verziót készítettem, hanem a bajor főzött perecet, persze sok sok nyúlós sóval. A perec nem volt hosszú életű, mert pillanatok alatt elkapkodták az apró kis kezek.

 

 


Hozzávalók:

-          70 kg BL80 kenyérliszt / de finom liszt is megteszi

-          2,5 dkg élesztő

-          1 ek. cukor

-          2 dl langyos tej

-          2 dl langyos víz

-          8 dkg lágy vaj

-          2 ek. só

Só csíkok:

-          1 ek só

-          2 ek víz

-          2ek liszt

 

-          Fürdőhöz:

-          3 liter víz

-          3 ek. szódabikarbóna (én patikában vettem)

1.       Az élesztőt és a cukorral egy villával addig masszírozom, amíg folyós állaga nem lesz és 1 dl langyos tejjel felfuttatom.

2.       A lisztbe elkeverem a sót, majd belemorzsolom a lágy vajat. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet és a langyos vizet. Az egészet 10 percig dagasztom.

3.       Letakarom és duplájára kelesztem. Majd 12 egyenlő darabra vágom és pereceket formálok és egy konyharuhával letakarva 15 percig pihentetem őket.

4.       A fürdőhöz felforralom a vizet a szódabikarbónával és a pihentetett zsemléket kb. 1 percre megfőzőm benne. Fél időben átfordítom őket, hogy mindkét oldaluk megfőjön/kérgesedjen.

5.       Majd egy lyukacsos kiszedő kanállal kiemelem őket és sütőpapírral kibélelt sütőlapra szedem.

6.       A sós mázhoz a vizet, lisztet és a sót jól kikeverem

7.       Két tepsivel lesz belőle. Előmelegített 200 fokos sütőben 15 percig sütőm, az utolsó két percben rácsepegtetem a sós keveréket.

 

 

 

Eszköz igény:

-          dagasztókaros keverőgép / de kézzel is dagasztható

-          lyukacsos aljú kiemelő kanál, hogy a víz lecsepegjen, amikor kivesszük a szemléket a fürdőből

-          nagyobb lábos a zsemlék főzéséhez

-          2 ív sütőpapír

-          2 gáz tepsi, de eggyel is megoldható

 

Elkészítési idő: 50 perc

Sütési idő:  Előmelegített 200 fokos légkeverős sütőben 13+2 perc – utolsó két percben sós máz csepegtetés 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr593031355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...