Ahogy arról már beszámoltam nagy szerencsénkre húsvétkor sikerült géva gombát szednünk. nagy volt az öröm, az egész családot elkapta a vadászó-gyűjtögető ember boldogsága. Kicsit átéreztük mit érezhetett az ősember egy sikeres nap után hazatérvén a barlangba. Otthon aztán, felrúgva az ősközösségi szerepeket a lányok kivonultak a konyhából és átadtuk a terepet Marcinak, hogy teljes nyugalommal birtokba vehesse a konyhát kibontakozhasson. Ősi ösztönök vezérelve nagy improvizálás után, egy nagyon finom vacsorával állt elő. Mindenki megnyalta a tíz ujját és határozottan meg kellett jegyeznünk, hogy Marci nagyon jó szakács, gombászni nagyon jó, a géva gomba nagyon finom és ahogy Marci csinálja úgy meg egyszerűen isteni.

 

 

Hozzávalók
-          kb.70 dkg géva gomba (0,5cm szeletekre vágva)
-          15 dkg szeletelt bacon (3cm darabokra vágva)
-          1 maréknyi szárított szegfű gomba (langyos vízbe áztatva egy fél órára, majd leszűrve)
-          1 fej hagyma
-          6 gerezd fokhagyma
-          olíva olaj
-          nagy csokor friss kakukkfű (erdei vadkakukkfűvet használtunk, de a kerti is tőkéletes)
-          nagy csokor petrezselyem
-          2 kupaknyi konyak
-          frissen őrölt bors
-         
Főzéshez:
-          2  ek ecet
-         
 
Tálaláshoz:
-          pirítós kenyér
-          vékonyra szeletelt paradicsom
Eszközök:
-          teflon
-          lábos
-          kenyér pirító
-          szűrő
 

 

 

  1. A szegfű gombát egy tálba teszem és ráöntöm a langyos vizet és állni hagyom, kb. fél órát.
  2. A gombát megmosom és fél centiméteres szeletekre vágom. Egy nagy lábosba vizet forralok hozzáadom az ecetet és megsózom. Majd a forró vízbe beleteszem a gombát és 10 percig főzőm. Majd leszűröm. A Gévagomba elég szívós, egyrészt ezért kell előfőzni, hogy könnyebben emészthető legyen, másrészt eltűnnek belőle az olyan anyagok amire egyes embereknek a gyomra érzékeny lehet. Ez alapvetően az ehető gombák nagy részére igaz.
  3. Olíva olajra rádobom a szalonnát és megsütöm. Majd  megpárolom az apró kockákra felvágott hagymát. Majd hozzáadom a kakukkfű felét, mert az illóolajak olajban oldódnak. Rádobom a leszűrt géva gombát és elkezdtem pirítani. sózom és borsozom, majd hozzáadom a szegfű gombát az áztató vízével együtt. ( a vízben sok az aroma, ezért kerül bele ez is.)
  4. A fokhagymát apró darabokra vágom és hozzáadom.
  5. Majd jöhet rá a apróra vágott petrezselyem és a maradék kakukkfű.
  6. A végén hozzáöntöm a konyakot és még 5 percig főzőm.
  7. A pirítós kenyérre vékony szelet paradicsom karikát tettünk és arra halmoztuk rá a gombát, majd frissen őrölt borssal fogyasztottuk.
 
Szegfűgomba nélkül is elkészíthető, illetve a gomba típusa tetszés szerint variálható.
 
Elkészítési idő: 1 óra

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr392896140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...