Aki kóstolta, ódákat zeng róla, nem csak nagyon mutatós, de nagyon finom is, olyan igazi szaftos foszlós puha kalács. Húsvét környékén nagyüzemben sütőm ezt a kalácsot, mert nagyon finom és sok embert szoktam megajándékozni vele.
A kaláccsal kezdődött a kapcsolatom a kelt tésztákkal. Valamikor régen, amikor még nagyon kislány voltam, anyukámnak vettem karácsonyra egy Dr Oetker szakácskönyvet. Anyu nagyon finoman főz, de abban az időben kerülte a sütőt, azóta csodákat alkot, de a kelt tésztával azóta sem próbálkozik. Lapozgattam a könyvet, majd felcsaptam egy csodás fonott kalácsnál és elvonultam vele a konyhába, hogy márpedig én ezt most megcsinálom. Rám hagyták, hogy jó alkosson a gyerek. De amikor jó pár órával később egy csodás fonott kaláccsal kerültem elő, csak ámultak bámultak.
Ez a mostani recept, már nem az az Oetker recept, amit anno sütöttem, hanem egy újabb kikísérletezett verzió és sokak kívánságára most közzé teszem a receptjét, hogy a húsvéti sonka mellé elkészíthessék.
Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg olvasztott langyos vaj
- 12 dkg cukor
- 2,5dkg friss élesztő
- egy csipet só
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 3ek tej
1. Az élesztőt összetörőm egy ek cukorral, majd 1 dl langyos tejjel felöntőm és hagyom felfutni.
2. A lisztet, a cukrot a sót egy tálba teszem,és jól elvegyítem. Majd hozzáütőm a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat és a felfutatott élesztőt.
3. Ruganyos tésztát gyúrok belőle, fontos az edény falától el kell válnia.
4. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztem.
5. Majd könnyedén átgyúrom a tésztát és a dupla fonathoz elosztom a tésztát.
6. 2/3 – 1/3 arányban elosztom a tésztát- Majd a két adag tésztát, három egyenlő részre osztom. Így lesz három nagyobb adag és három kisebb adag tésztám. Hengert sodrok belőle. A nagyobb hengerekből lesz a kalács alsó fonata, a kisebbekből meg a felső fonat. Klasszikus hármas fonással összefonom.
7. A sütőpapírral bélelt tepsire teszem a nagyobb fonatot és a közepét tenyér éllel benyomom.
8. Egy tojás sárgáját kikeverek 3ek tejjel és a mélyedést megkenem. Ebben a mélyedésre teszem a kisebb fonatot.
9. Konyharuhával letakarva meleg helyen bő duplájára kelesztem. Majd óvatosan lekenem az egészet a tojásos tejjel és hagyom 10 percig száradni.
10. 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
11. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Eszköz igény:
- élesztő futtatáshoz bögre
- edény vaj langyosításhoz
- dagasztó karos keverőgép
- tepsi
- sütőpapír
- tál a tojásnak a kenéshez
- kenő toll
Elkészítési idő: 4 óra
Sütési idő: 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.