Aki kóstolta, ódákat zeng róla, nem csak nagyon mutatós, de nagyon finom is, olyan igazi szaftos foszlós puha kalács. Húsvét környékén nagyüzemben sütőm ezt a kalácsot, mert nagyon finom és sok embert szoktam megajándékozni vele.

 

A kaláccsal kezdődött a kapcsolatom a kelt tésztákkal. Valamikor régen, amikor még nagyon kislány voltam, anyukámnak vettem karácsonyra egy Dr Oetker szakácskönyvet. Anyu nagyon finoman főz, de abban az időben kerülte a sütőt, azóta csodákat alkot, de a kelt tésztával azóta sem próbálkozik. Lapozgattam a könyvet, majd felcsaptam egy csodás fonott kalácsnál és elvonultam vele a konyhába, hogy márpedig én ezt most megcsinálom. Rám hagyták, hogy jó alkosson a gyerek. De amikor jó pár órával később egy csodás fonott kaláccsal kerültem elő, csak ámultak bámultak.

Ez a mostani recept,  már nem az az Oetker recept, amit anno sütöttem, hanem egy újabb kikísérletezett verzió és sokak kívánságára most közzé teszem a receptjét, hogy a húsvéti sonka mellé elkészíthessék.
 
Hozzávalók:
-          90 dkg liszt
-          3 egész tojás
-          3 dl langyos tej
-          10 dkg olvasztott langyos vaj
-          12 dkg cukor
-          2,5dkg friss élesztő
-          egy csipet só
 
Kenéshez:
-          1 tojás sárgája
-          3ek tej
 
 
1.       Az élesztőt összetörőm egy ek cukorral, majd 1 dl langyos tejjel felöntőm és hagyom felfutni.
2.       A lisztet, a cukrot a sót egy tálba teszem,és jól elvegyítem. Majd hozzáütőm a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat és a felfutatott élesztőt.
3.       Ruganyos tésztát gyúrok belőle, fontos az edény falától el kell válnia.
4.       Meleg helyen letakarva duplájára kelesztem.
5.       Majd könnyedén átgyúrom a tésztát és a dupla fonathoz elosztom a tésztát.
6.       2/3 – 1/3 arányban elosztom a tésztát- Majd a két adag tésztát, három egyenlő részre osztom. Így lesz három nagyobb adag és három kisebb adag tésztám. Hengert sodrok belőle. A nagyobb hengerekből lesz a kalács alsó fonata, a kisebbekből meg a felső fonat. Klasszikus hármas fonással összefonom.
7.       A sütőpapírral bélelt tepsire teszem a nagyobb fonatot és a közepét tenyér éllel benyomom.
8.       Egy tojás sárgáját kikeverek 3ek tejjel és a mélyedést megkenem. Ebben a mélyedésre teszem a kisebb fonatot.
9.       Konyharuhával letakarva meleg helyen bő duplájára kelesztem. Majd óvatosan lekenem az egészet a tojásos tejjel és hagyom 10 percig száradni.
10.   175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
11.   Rácsra téve hagyom kihűlni.
 
 
 
 
Eszköz igény:
-          élesztő futtatáshoz bögre
-          edény vaj langyosításhoz
-          dagasztó karos keverőgép
-          tepsi
-          sütőpapír
-          tál a tojásnak a kenéshez
-          kenő toll
 
 
Elkészítési idő:  4 óra
Sütési idő: 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr692812159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2011.04.09. 22:13:16

De rég ettem igazi húsvéti omlós, foszlós, édes kalácsot! Lehet, hogy ebbe az idén belevágok ;-)

Mazsom · http://www.mazsakonyhaja.blog.hu 2011.04.12. 13:43:09

Csak bátran! Jól ki kell dagasztani és időt kell neki hagyni, hogy szépen megkeljen. Remélem Neked is nagy élmény lesz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása